Witam. Robiłem w tym roku nastaw z kupnego soku jabłkowego, cukru i niewielkiej ilości kawałków jabłka. Fermentacja stanęła na ok. 17 BLG (nie pamiętam dokładnie, nie mam teraz dostępu do notatek) i nastaw się sklarował. Kilka dni temu ściągnąłem go znad osadu (do którego opadły również kawałki jabłek) i przedestylowałem. Zastanawiam się teraz, jak przeprowadzić restart, żeby odzyskać resztę cukru. Czy powinienem z powrotem dodać osad? Jeśli tak, to czy wcześniej podgrzać go, żeby wybić ewentualne mikroorganizmy, które mogły być przyczyną zatrzymania fermentacji? Chociaż podejrzewam też, że mogłem przez nieuwagę użyć soku z konserwantami albo wsypać za dużo cukru. Może powinienem rozcieńczyć całość zwykłą cukrówką?
Wesołego jajka, i żeby Wasze destylaty nigdy nie cuchnęły tym zgniłym
Niedofermentowany nastaw po destylacji - czy restartować razem z osadem?
-
Autor tematu - Posty: 33
- Rejestracja: niedziela, 28 lut 2016, 22:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Niedofermentowany nastaw po destylacji - czy restartować razem z osadem?
W przypadku restartu, i jest to reguła, nigdy nie wykonuje się restartu wraz z istniejącym osadem.SpirolStill pisze:Zastanawiam się teraz, jak przeprowadzić restart, żeby odzyskać resztę cukru. Czy powinienem z powrotem dodać osad?
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Niedofermentowany nastaw po destylacji - czy restartować razem z osadem?
Spirol, nie robisz żadnego restartu, jeno zupełnie nowy nastaw na uzyskanym dundrze ze sporą zawartością cukru(skoro to co puściłeś na rury miało 17 BLG, to po destylacji dunder będzie miał więcej). Sprawdź BLG dundru, ewentualnie możesz, podbić je do żądanej wartości cukrem, uzupełnić od odpowiedniej objętości wodą (o ile będzie to konieczne)
Napowietrzyć, dodać drożdże i do roboty
Napowietrzyć, dodać drożdże i do roboty
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......