Witajcie, jest to moje pierwsze piwo. Zdecydowałem się na AIPA'e. Aktualnie piwo ma 4*Blg i chyba stanęło (ekstrakt 16,5*Blg) , czy mam go butelkować z glukozą, czy się wstrzymać ?
Składniki:
*słód Pale Ale: 2,60kg
*słód karmelowy: 160g
*gips piwowarski: 3g
*mech irlandzki: 2,5g
*chmiele: Magnum, Mosaic, Cascade, Citra (w sumie 100g)
Po kolei:
* Zacierałem pod przykryciem 50min w temp. 66-67*C
* Trzymałem 10min w temp. 75*C
* Podgrzewałem ciągle mieszając do osiągnięcia temp. 78-79*C (zostawiłem pod przykryciem na 10 min)
* Wysładzanie wodą podgrzaną do 76*C
* Zagotowałem i warzyłem 70min z dodatkami chmieli
* Gwałtownie schodziłem sterylną chłodnicą
* Przelałem do sterylnego dymiona rurką, zadałem uwodnione drożdże safale US-05, kołysałem energicznie dymionem
* Fermentowałem 9dni (+-21*C)
* Przelałem na cichą na 7dni, dodałem drożdże na kolejne 4dni (ostatnie 2 dni obniżyłem temp. do 13*C - coś ala cold crash)
* Zlałem znad osadu do dymiona
Problem wyszedł po czasie- mój "nowy" termometr laboratoryjny TFA (nowy 130zł) miał wadę- przez chwilę temp. była zgodna z termometrem wzorcowym, po chwili spadała i różniła się od wzorcowanego nawet o 5*C ...
Piwo przed cichą miało 4*Blg cukru resztkowego, teraz po 11dniach cichej ma dalej 4*Blg. Bulga rzadko, ale po wstrząśnięciu jeszcze gazuje. Mam go butelkować z glukozą (ile g na 1l ?) czy potrzymać jeszcze na cichej w temp. pokojowej ?
Przedłużyć cichą czy butelkować - problem z pierwszą warką IPA
-
- Posty: 59
- Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 01:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystko co świt swój, z ziemi bierze.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: południowy wschód PL
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
-
- Posty: 2557
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Przedłużyć cichą czy butelkować - problem z pierwszą warką IPA
Ale jak, przecież taka akcja spowoduje że kolega zmąci osad drożdżowy, chyba że to taki skrót myślowy i dolanie roztworu glukozy ma nastąpić po zlaniu z nad osadu.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 59
- Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 01:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystko co świt swój, z ziemi bierze.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: południowy wschód PL
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Przedłużyć cichą czy butelkować - problem z pierwszą warką IPA
Piwo jest gotowe. 3-5blg przy takim ekstrakcie początkowym i zacieraniu ,,na lenia" to jak najbardziej prawidłowy wynik.
A na przyszłość na cichą się przelwa jak juz ma się pewność że skończyła się fermentacja. To znaczy tak jak kolega wyżej pisał 3 dni ekstrakt juz nie spada
Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka
A na przyszłość na cichą się przelwa jak juz ma się pewność że skończyła się fermentacja. To znaczy tak jak kolega wyżej pisał 3 dni ekstrakt juz nie spada
Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 125
- Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
- Ulubiony Alkohol: Każdy swój
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Przedłużyć cichą czy butelkować - problem z pierwszą warką IPA
Jeśli robiłeś to piwko z jakiegoś zestawu to na przyszłość pamiętaj, że czas fermentacji zależy od piwa i warunków fermentacji, a nie od autora instrukcji i tak jak koledzy wyżej pisali, jeśli przez 3 dni BLG nie spada to można uznać, że fermentacja jest zakończona. Dodatkowo możesz obserwować piwo jak masz przeźroczysty fermentor. Jak fermentacja się kończy to zanika piana na powierzchni, aż zniknie cała lub prawie cała. Warto jeszcze wtedy potrzymać 2-3 dni może być nawet w temperaturze wyższej o kilka stopni od temperatury fermentacji. Cold Crash zazwyczaj się wykonuje w bardzo niskiej temperaturze. Ja osobiście korzystam z pogody jak jest jesień-zima i wystawiam na balkon nawet na ujemną temperaturę na kilka dni. Ładnie się wtedy klaruje. Co do butelkowania to pamiętaj żeby dobrze obliczyć ilość cukru do refermentacji. Tu masz przykładowy kalkulator. Pamiętaj tylko o tym, że podaje się maksymalną temperaturę w jakiej fermentowało piwo.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
-
- Posty: 12
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lut 2018, 16:25
- Krótko o sobie: Dumny ojciec, dumny piwowar, początkujący psotnik.
- Ulubiony Alkohol: American Pale Ale, Śliwowica, Whisky
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 10 razy
Re: Przedłużyć cichą czy butelkować - problem z pierwszą warką IPA
Witam. No i jak sytuacja? Nie było granatów? Pytam z ciekawości, bo moje IPA często kończy na 3.5-4 BLG i jeszcze nigdy nie miałem problemu. Początkujący często się trzymają kurczowo tego tygodnia burzliwej i tygodnia cichej - ja czasami cichą to ponad 2 tygodnie miałem bez negatywnego wpływu na smak a za to ładnie się piwko klaruje. Obserwuj swoje piwo a teorię traktuj tylko jako wskazówki. Pozdrawiam.