Nastaw z pomarańczy

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Post autor: rosjan »

Będę szukał w drewnach egzotycznych. Albo wyrąbię jakieś drzewko z oranżerii w Wersalu :hahaha:
Nie wiem, co z tego wyjdzie, może tak jak drgranatt, po paru miesiącach wszystko pójdzie na spiryt. Czas pokaże ;)
Pozdrawiam
Jachu

wawaldek11
2500
Posty: 2913
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: wawaldek11 »

W rejonie Cannes chyba widziałem drzewka pomarańczowe...
Nie masz znajomych na południu?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: radius »

a po co szukać daleko :)
https://www.mojsklepogrodniczy.pl/index ... m-2-drzewa :mrgreen:
Wyjdzie taniej niż wyprawa do Cannes :smiech:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Będziniak »

Potrzymaj samo do czegoś się dowiemy o destylacie z pomarańczy.

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: rosjan »

Zamówiłem pomarańczowe patyki. Przypalę je trochę w piekarniku i dodam do 3 l urobku. Sprawdziłem dzisiaj smak: wyraźnie czuć skórkę pomarańczy, tak jakby dodane były pomarańczowe perfumy. Wczesny pogon złagodniał, ale jeszcze go nie dolewam do serca, poczekam conajmniej parę tygodni. Jeszcze na pewno smaki się zmienią. ;) ;) ;)
Pozdrawiam
Jachu

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: rosjan »

Przypaliłem dzisiaj pomarańczowe patyki (pierwsze mi się spaliły!!!) i dodałem do urobku. Kurde, robi się coraz bardziej gorzki :angry:
Pozdrawiam
Jachu

Tomek1984
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 26 lut 2018, 16:25
Krótko o sobie: Dumny ojciec, dumny piwowar, początkujący psotnik.
Ulubiony Alkohol: American Pale Ale, Śliwowica, Whisky
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Tomek1984 »

Witam. Czytam i czytam i czytam i się zastanawiam czy można by dodać wyciśnięty sok z pomarańczy i limonki do gotowej cukrówki, odstawić na tydzień i wtedy dopiero przegonić? Jestem początkujący tak że nie bijcie na starcie za pytanie :poklon;

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: rosjan »

Cześć
A gonił będziesz na jakim sprzęcie?
Gotowa cukrówka, tzn. już po fermentacji, czy tak?
Pozdrawiam
Jachu
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Zygmunt »

Jeżeli chcesz uzyskać aromat pomarańczowy, to zdecydowanie więcej efektu da maceracja skórek pomarańczy, niż dolanie soku do nastawu. Za "pomarańczowoścć" pomarańczy odpowiada szereg związków, żeby wymienić najważniejsze- ester maślan etylu oraz kilka terpenów i alkoholi: linalol, limonen, geraniol i nerol. Koncentracja w/w jest większa w skórce, niż w miąższu, zatem destylacja nalewu na skórki da Ci skoncentrowany olejek (w właściwie mieszaninę olejków), którym będziesz mógł zaprawiać destylat z cukru. Tylko uwaga z ilością, bo dodanie o pół kropli za dużo zdominuje smak i przejdzie w sztuczność.

Zatem- jeśli chcesz mieć "bombę pomarańczową" taktowaną jako zaprawkę- nalej alkohol na skórki i przedestyluj po kilku dniach, a jeżeli chcesz po prostu szybki efekt, to oprócz dolania soku wsyp pocięte skórki do nastawu i gotuj od razu, ekstrakcja w niskoprocentowym alkoholu jest i tak mało wydajna, nie ma sensu czekać tygodnia.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Kamal »

Albo macracja pomarańczy w alkoholu, i wtedy destylacja.
K.
Obrazek

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: rosjan »

Wczoraj gotowałem kolejny nastaw pomarańczowy na starych (z poprzedniej fermentacji) pociętych pomarańczach i nowym soku + glukoza. Nie dawałem drożdży - były w owocach :) - G-995. Fermentacja jak poprzednio, bardzo burzliwa i szybka. Przy gotowaniu trudno określić przedgony, zapach pomarańczy był dominujący od pierwszych kropli. Odebrałem kropelkowo ok. 300 ml raczej na oko niż na nos ;) i 4,5 l serca 75%. Jeszcze raz zauważyłem, że esencja pomarańczowa uwalnia się przede wszystkim na początku procesu.
Będzie co próbować w Biebrówku :) :) :)
Pozdrawiam
Jachu

Tomek1984
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 26 lut 2018, 16:25
Krótko o sobie: Dumny ojciec, dumny piwowar, początkujący psotnik.
Ulubiony Alkohol: American Pale Ale, Śliwowica, Whisky
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Tomek1984 »

rosjan pisze:Cześć
A gonił będziesz na jakim sprzęcie?
Gotowa cukrówka, tzn. już po fermentacji, czy tak?
Sprzęt to Aabratek. Zrobię chyba tak że owoce zaleję gotowym spirytem a potem rozcieńczę. Dzięki Panowie za odpowiedzi. Najwyżej następny nastaw zrobię na owocach i pogonię na pot stillu u kolegi.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: lesgo58 »

Jeśli mogę coś podpowiedzieć. W czasie pędzenia nie przeciągaj za bardzo.Nie wiem jak Ci to opisać. Po prostu nie odbieraj gonu aż do momentu gdy poczujesz pogon. Albo jeśli mierzysz procenty to nie schodź niżej niż 65%. Można oczywiście odbierać dalej ale lepiej zbierać to do osobnego naczynia.
Tak w ogóle to najlepiej jak będziesz odbierał w osobne butelki. Po kilku dniach zweryfikujesz jakość.
Piszę to dlatego że w tego typu (owoce pestkowe, truskawki cytrusy itp) destylatach pod koniec destylacji uwalniają się związki odpowiadające za gorycz itp. Tak, że można się ostro "sparzyć" zwłaszcza jak komuś takie klimaty nie odpowiadają.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: maniek86 »

Nie musisz iść do kolegi możesz użyć aabratka w trybie pot still
Bimber forever !!!

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: rosjan »

@lesgo58, tak mniej więcej zrobiłem: odbiór pogonów od 62-63%. Mam nadxieję, że goryczy nie będzie ;). A z drugiej strony muszę się przyznać... jak jest trochę tej goryczki to nawet mi to smakuje :)
Myślę, że @Tomek1984 też pójdzie tą drogą
Pozdrawiam
Jachu

Tomek1984
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 26 lut 2018, 16:25
Krótko o sobie: Dumny ojciec, dumny piwowar, początkujący psotnik.
Ulubiony Alkohol: American Pale Ale, Śliwowica, Whisky
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: Tomek1984 »

Dzięki za odpowiedzi. Jestem totalna ,,dziewica,, i dopiero będę zbierać doświadczenie. Będę dzielić odbiór tak jak proponujecie, nie zależy mi na ilości a raczej na jakości. Nie będę zaśmiecać tematu pytaniami technicznymi jak na Aabratku przegonić w module pot still. Poszukam na forum sam odpowiedzi. Jeszcze raz serdecznie dziękuję. Pozdrawiam.

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z pomarańczy

Post autor: rosjan »

Powodzenia :) :) :)
Pozdrawiam
Jachu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”