Płatki Dębowe - ostry smak i zapach

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
endi251l
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 19:26
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: endi251l »

Mam taki problem z płatkami dębowymi mocno opiekane. Zakupiłem płatki dębowe w naszym sklepie, przed dodaniem do mojej whisky było w miarę oki. Po dodaniu płatków smak całkowicie stracony, zapach tak samo. To samo na cukrówce zrobiłem, taki sam smak i zapach powstał.
Czemu taki jest efekt ???
Smak, zapach bardzo ostry chemiczny, nie da się to pić
Ostatnio zmieniony piątek, 15 mar 2019, 17:18 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Płatki Dębowe

Post autor: masterpaw2 »

Po jakim czasie od momentu dodania płatków, takie wrażenia, ile dodałeś płatków? Z dębem, szczególnie mocno pieczonym trzeba uważać, bo bardzo łatwo można przedobrzyć i zamiast poprawy smaku, będzie decha.
Napisz ile dałeś dębu, na jaką ilość destylatu, i ile czasu to trzymałeś. No chyba, że miałeś pecha i trafiłeś na jakąś felerną partię chipsów. Proponuję skontaktować się ze sprzedawcą i przedstawić problem.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
endi251l
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 19:26
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Płatki Dębowe

Post autor: endi251l »

Więc tak
Odczułem ten smak i zapach na następny dzień
Płatki dodałem tak jak pisało 2-4 g na 1 L na czas 3-6 tygodni
Ostatnio robiłem cukrówkę i dodałem tych samych płatków zapach, smak ten sam

Może coś źle zrobiłem, może źle wypłukałem
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Płatki Dębowe

Post autor: Wald »

Za mocno wypalone i za dużo. Znam ten smak, kiedyś częstowany czymś takim, usłyszałem, że to jest OK, tak ma być. :bezradny:
Ja używam dębiny moczonej w wodzie, potem średnio opalone (tu czytaj). Wkładam 1,5-2 gramy na litr i to stoi 1,5 roku. Po tym czasie jest więcej smaków (nie mocniej smakuje, jest więcej różnych smaków). Więcej na krótko, to zupełnie co innego niż mniej na dłużej.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
endi251l
50
Posty: 55
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 19:26
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Płatki Dębowe

Post autor: endi251l »

A to można jeszcze jakoś uratować ? Czy już w kanał?
Myślałem, żeby przepuścić przez węgiel aktywny w granulkach.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Płatki Dębowe

Post autor: Kamal »

Jak przedębiony, to zawsze możesz dodać świeżego alkoholu.
Węgiel aktywny, wyczyści smak - a w jakim stopniu, to zależy od tempa przepływu alkoholu przez węgiel.
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”