Witam.
W przeciagu ok. 2 tyg będę nastawiał wino z winogron ciemnych. Znajomy nie wykorzystuje więc szkoda aby poszły na zmarnowanie. Podkreślam, że będzie to moje drugie wino w życiu, a pierwsze z winogron.
Chciałbym jakoś sobie zaplanować dodawanie cukru, moc wina itp. Tylko jak mam sprawdzić ile cukru jest w owocach? Mam cukromierz, ale w pierwszej kolejności planuję do rozdrobnionych owoców dodać wody z cukrem i to fermentować. I obawiam się, że owoce nie pozwolą na zbadanie zawartości cukru.
Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
Zawartość cukru w moszczu
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Zawartość cukru w moszczu
Wodę z cukrem dodałbym po odciśnięciu pulpy od moszczu.
Wg mnie powinieneś zrobić tak:
dobrze rozdrobnić winogrona, dobrze wymieszać, odcisnąć ok 100ml klarownego soku, zmierzyć cukier;
fermentować w miazdze 5-10 dni w zależności im cięższe wino oczekujesz, odcisnąć, zmierzyć ilość moszczu i na tej podstawie dodać wodą i cukier.
Najlepiej jak będziesz jeszcze mógł zmierzyć kwasowość, ale na "jęzor" też możesz.
Rodzaj drożdży dobierz w zależności od docelowej mocy wina.
Wg mnie powinieneś zrobić tak:
dobrze rozdrobnić winogrona, dobrze wymieszać, odcisnąć ok 100ml klarownego soku, zmierzyć cukier;
fermentować w miazdze 5-10 dni w zależności im cięższe wino oczekujesz, odcisnąć, zmierzyć ilość moszczu i na tej podstawie dodać wodą i cukier.
Najlepiej jak będziesz jeszcze mógł zmierzyć kwasowość, ale na "jęzor" też możesz.
Rodzaj drożdży dobierz w zależności od docelowej mocy wina.