Mam taki mały problem, ponieważ zrobiłem ostatnio nalewkę kokosową, a może raczej likier ale fakt jest taki że znalazłem przepis aby likier był ciut mocniejszy. W tym celu mając spirytus rozcieńczyłem go z wodą źródlaną (407g spirytusu + 196g wody = 750 ml spirytusu 70%) i zalałem na 2 tygodnie 300g wiórków kokosowych wraz z cukrem waniliowym. Po ty czasie zrobiłem dalszą część nalewki czyli wymieszałem mleko skondensowane + mleko skondensowane słodzone + mleko kokosowe i połączyłem ze nalewem po odsączeniu wiórek. Przelałem w butelki ale po paru dniach kiedy spróbowałem okazuje się że nalewka jest dobra ale strasznie czuć spirytusem. Jakbym miał to szczegółowo opisać to jest tak najpierw czuć słodycz i smak ale bardziej mleka skondensowanego niż kokosa potem rozgrzewający spirytus, oczywiście posmak kokosa jest ale delikatny a potem znowu wraca taki wstrząsający posmak spirytusu (tak jakby smaki w buzi się rozwarstwiały i każdy składnik czuję oddzielnie), wiem że na pewno biorąc pod uwagę wasze doświadczenie zrozumiecie o co mi chodzi
No i teraz pytanie co zrobić z tą nalewką czy zlać wszystko do jednego pojemnika i dodać jeszcze jedno mleko kokosowe albo skondensowane czy może macie jakiś inny pomysł na tą sprawę ???
Posmak spirytusu w nalewce kokosowej
Słaby smak kokosa w likierze kokosowym
Witam serdecznie, dwa tygodnie temu zrobiłem likier kokosowy (około 1,5 l). Po maceracji połączyłem ze wszystkimi składnikami i odstawiłem go do przegryzienia się smaków, wszystko z nim było ok ale był za mocny (za duża ilość spirytusu) wiec postanowiłem go trochę rozcieńczyć i wymieszałem z mlekiem kokosowym (ok. 350ml na 1,5 l likieru). Okazało się że likier jest smaczny i wszystko jest ok ale smak kokosa jest znikomy, mało wyczuwalny. Czym mogę wzbogacić smak na takim etapie aby mocniej było czuć smak kokosowy?
M. - Nie zakładaj nowych tematów, jak dotyczą one jednej nalewki.
M. - Nie zakładaj nowych tematów, jak dotyczą one jednej nalewki.