aaadam

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Awatar użytkownika

Autor tematu
aaadam
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 27 gru 2009, 08:48
Krótko o sobie: spożywanie to największa przyjemność na "s"
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Katowice

Post autor: aaadam »

Witam szacowne grono psotników!

Nie lubię rozpisywać się o sobie, więc napiszę tylko, że uwielbiam samodzielnie "produkować" to co później z rodziną spożywamy. W związku z tym umiem już wędzić (posiadam 2 wędzarnie) piec pieczywo, robić sery i rozmaite przetwory domowe. Teraz pora przyszła na coś, co będzie doskonałym uzupełnieniem do wspomnianych powyżej.

Pozdrawiam
Adam
promocja
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: aaadam

Post autor: Kucyk »

:D

A co tam takiego białego wisi na avatarze?
Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 20:16
Re: aaadam

Post autor: czutka »

To chyba sery się dowędzają.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: aaadam

Post autor: Kucyk »

Masz na myśli onuce nie prane przez calutki rok? To raczej one by serowym aromatem dowędzały...
Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 20:16
Re: aaadam

Post autor: czutka »

Onuce też "aromatem "serowym potrafią pojechać, ale miałem na myśli taki domowy wędzony ser.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: aaadam

Post autor: Kucyk »

Mi się to jeszcze kojarzy z chłodnicą Allihna

Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
aaadam
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 27 gru 2009, 08:48
Krótko o sobie: spożywanie to największa przyjemność na "s"
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Katowice
Re: aaadam

Post autor: aaadam »

To co wisi i jest długie i białe to oszukane oscypki. Bardzo dobre do piwa.

Robi się je tak. Mleko krowie świeże (nie z kartonika) podgrzewa się do 37 stopni i dodaje podpuszczkę (enzym z żołądka cielaka). Ścięty skrzep formuje się w kulki w dłoniach i moczy w solance całą noc. Solanka musi mieć takie stężenie, aby serki pływały na powierzchni. Późnij wkłada do siatki wędzarniczej i wędzi w ciepłym dymie (25 do 35 stopni) jakieś cztery godziny.

Rewelacja.

Jak znajdę gdzieś zdjęcie uwędzonych to wkleję.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: aaadam

Post autor: Calyx »

aaadam pisze:...Rewelacja...
Zaprawdę :D dzięki za ten przepis. Koniecznie wypróbuję.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

r4d3x
30
Posty: 39
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 19:43
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: aaadam

Post autor: r4d3x »

Witamy w skromnych progach hehe :D a może nie takich skromnych?

Teraz tylko pozostaje stworzenie w dziale "Inne Domowe Wyroby" podkategorii "Wyroby Serowe" czy coś w tym stylu i nie długo z forum będzie można się dowiedzieć jak zrobić wszystko co jest potrzebne na impresce w domu własnymi rękoma ;D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”