aromaty spożywcze jako zaprawki do alkoholu?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
galbatarix
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 14 lut 2018, 10:31
Podziękował: 1 raz

Post autor: galbatarix »

Znalazłem aromaty spożywcze i w opisie jest ze można używać do alko. Czy miał ktoś z tym styczność i co o tym sądzicie, warto?
http://allegro.pl/aromat-sliwkowy-i7055862964.html
promocja

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Post autor: johnex »

W opisie masz wspomniane że to sama chemia:

SKŁAD:
identyczne z naturalnymi substancje aromatyczne
trójacetyna 84,4% E1518


Możesz próbować ale według mnie będzie to 40zł wyrzucone w błoto. Za te pieniądze będziesz miał 2 kg dobrych śliwek suszonych. Ewentualnie lepiej kupić coś sprawdzonego na AD.

Ja kiedyś kupiłem zaprawkę biowinowską która miała mieć smak śliwki. Ale to nawet koło śliwki nie leżało. Strasznie trzeb było się namęczyć aby wypić litr tej ich "śliwowicy". To była moja pierwsza i do tej pory ostatnia przygoda z gotowymi chemicznymi zaprawkami.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Autor tematu
galbatarix
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 14 lut 2018, 10:31
Podziękował: 1 raz
Re: aromaty spożywcze jako zaprawki do alkoholu?

Post autor: galbatarix »

Ja też miałem zaprawke z biowinu i nie byłem zadowolony. Najbardziej zadowolony byłem z zaprawki sliwowica bałkańska firma chyba professional. Wiem że yo niby sama "chemia" ale ciekawosc kusi mnie żeby to kupić. Ciekaw jestem czy będzie to zbliżone do np Soplicy sliwkowej.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: aromaty spożywcze jako zaprawki do alkoholu?

Post autor: Kamal »

Spróbuj z zaprawkami Prestige, albo Strands.
Biowin ma kiepskie zaprawki. :) Nie polecam.
K.
Obrazek

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: aromaty spożywcze jako zaprawki do alkoholu?

Post autor: johnex »

Co do Soplicy śliwkowej to mam takie ciekawe spostrzeżenie. Zaraz po otwarciu była niepijalna. Strasznie zalatywała "chemią". Wypiliśmy ze znajomym po kieliszku a reszta wylądowała między kluczami w warsztacie. Po jakimś miesiącu postanowiliśmy wrócić do Soplicy. I ty wielkie zdziwienie. Zupełnie inny trunek. Bardzo dobra śliwkówka. Wydaje się że nawet w przypadku sklepowych trunków muszą one "pooddychać".
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: aromaty spożywcze jako zaprawki do alkoholu?

Post autor: Kamal »

Muszą złapać powietrza. ;)
Ja tak miałem z krakenem, pierwszy kieliszek no ostry, a po kilku minutach od otwarcia no to już drugi pychota. :)
Eksperyment powtórzyłem z kłodkiem kiedyś, i efekt ten sam.
K.
Obrazek

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: aromaty spożywcze jako zaprawki do alkoholu?

Post autor: rastro »

W sumie to znana ludowa prawda... pierwszy i ostatni ch****o wchodzi ;)
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: aromaty spożywcze jako zaprawki do alkoholu?

Post autor: Szlumf »

Jak się naje... zaprawioną gorzałą to moim zdaniem do czystej dolać soku z marketu i będzie to samo co z zaprawkami. Przynajmniej jest pewność, że badane. Nawet te polecane nie do końca maja pewny skład. Najpewniejsze własne zaprawki. Cieślak to podstawa a później nieskończona ilość własnych wariancji. Byle tylko żywota starczyło.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: aromaty spożywcze jako zaprawki do alkoholu?

Post autor: masterpaw2 »

Szlumf pisze:Byle tylko żywota starczyło.
Oj, chyba zbraknie, co by wszystkie wariacje wypróbować........, zdrówko własną kawówką, na własnej zaprawce :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”