Witam wszystkich,
Chciałbym zapytać o kilka problemów które przytrafiły mi się w czasie destylacji.
Pracuję na kolumnie aabratek 60,3 mm, keg 50l, sprężynki PLipka z OLM i wziernikiem. I mam kilka problemów o które chciałbym zapytać.
Po pierwsze Zauważyłem że temperatura po minimum 30min stabilizacji mi wzrasta przy pierwszych 100-200ml gdy odbieram z 10ml na minutę to nie ale gdy potem okręcam do 20ml/min to rośnie ok 0,05-0,1C i następnie znowu stabilizuje się do danej temp i tak się utrzymuje prawie cały czas choć i czasami zdarza się że że znowu wzrośnie ale dość rzadko.
Druga sprawa to ilość odebranego serducha to ok 5l na cały proces czy nie powinno być więcej ? Odbieram praktycznie do końca wylewam ok 300ml przedgonów a pogonów nie liczę bo wtedy odkręcam już na maks i kończę. Może to wina nastawu ? Robię to w proporcjach 75l wody, 25kg cukru i drożdże tubo. Cukier dobrze rozpuszczony, drożdże dodane w temp ok 25C.
A może jest tego jakaś inna przyczyna sam nie wiem dlatego pytam.
Byłbym wdzięczny za jakieś odpowiedzi
Pozdrawiam,
sakabako
Destylacja
-
- Posty: 124
- Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Destylacja
Witam Sakabako, tragedia, 5 litrów z 25, przynajmniej min. 12. Z kila cukru od 500-600 ml alko. Dokładniej, podaj parametry pracy, jaka moc prowadzenia procesu, temperatura przy odbiorze jest dobra, skok min. ale później się stabilizuje. Jakie miałeś początkowe Blg i końcowe. Najważniejsze to R:R, przyjmujemy 1:4, 1:5. Zaworek na full przez minutę, ile uzbierałeś i to podziel przez 4 lub 5 i to jest szybkość odbioru towaru na minutę, czy tak próbowałeś? Wiele składowych na tą tragedię. Jaki % otrzymałeś.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Destylacja
5l na jednym gotowaniu czyli ok. 10l z 25kg (źle napisałem mój błąd)
Odprowadzam przy 2,3 kW. Co do blg to nie wiem bo coś balingometr mi nawalił i nie wiem czy dobrze sprawdził ale ok 22-24blg. I nie wiem o co ci chodzi z tym R:R co to znaczy ? Nigdy nie próbowałem tak sprawdzić odbioru muszę spróbować.
A co do wahanie temp. to mówisz że jest w porządku jest mały skok ale później się stabilizuje.
Dzięki za pomoc.
Odprowadzam przy 2,3 kW. Co do blg to nie wiem bo coś balingometr mi nawalił i nie wiem czy dobrze sprawdził ale ok 22-24blg. I nie wiem o co ci chodzi z tym R:R co to znaczy ? Nigdy nie próbowałem tak sprawdzić odbioru muszę spróbować.
A co do wahanie temp. to mówisz że jest w porządku jest mały skok ale później się stabilizuje.
Dzięki za pomoc.
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Destylacja
Z AlcoCalka wynika że twój nastaw ma 25 Blg. Nie podałeś na jakich drożdżach był nastaw i czy dodałeś dodatkową pożywkę. Może drożdże nie przerobiły do końca cukru.
Co do skoku temperatury to jest spowodowany zmianą ciśnienia w kolumnie.
Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka
Co do skoku temperatury to jest spowodowany zmianą ciśnienia w kolumnie.
Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Destylacja
Musisz sprawdzać blg końcowe by wiedzieć czy drożdże przerobiły cukier. Co do ilości drożdży to według mnie nawet za dużo. Może na początku była bardzo burzliwa fermentacja i temperatura skoczyła i drożdże się trochę ugotowały. Czy miałeś ocieplony fermentator. Jest to wskazane zwłaszcza pod koniec fermentacji kiedy drożdże wolniej pracują i spada temperatura. Ja dodatkowo stosuję grzałkę akwariową do podgrzewania nastawu.
Nie podajesz też od jakiej temperatury w kegu zaprzestajesz odbioru serca i zaczynasz łapać pogony. Jak robisz to tak jak niektórzy zalecają czyli od 96*C to w kegu zostaje jeszcze 6% alkoholu czyli przy 90 litrowym nastawie jest to 5,4 litra czystego etanolu którego jak widzę nie wliczasz do urobku.
Co do obliczeniu RR to ustal swoją roboczą moc grzania i odkręć na minutę zaworek LM na maksa aby sprawdzić wydajność swojej kolumny. Wynik podziel przez 6 (RR 1-5 - 1 część odbierasz 5 części wraca na wypełnienie) lub 5 (RR 1:4).
Najlepiej zapoznaj się z wątkiem: kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedz ... t9284.html tam kolega lesgo58 wszystko opisał
Nie podajesz też od jakiej temperatury w kegu zaprzestajesz odbioru serca i zaczynasz łapać pogony. Jak robisz to tak jak niektórzy zalecają czyli od 96*C to w kegu zostaje jeszcze 6% alkoholu czyli przy 90 litrowym nastawie jest to 5,4 litra czystego etanolu którego jak widzę nie wliczasz do urobku.
Co do obliczeniu RR to ustal swoją roboczą moc grzania i odkręć na minutę zaworek LM na maksa aby sprawdzić wydajność swojej kolumny. Wynik podziel przez 6 (RR 1-5 - 1 część odbierasz 5 części wraca na wypełnienie) lub 5 (RR 1:4).
Najlepiej zapoznaj się z wątkiem: kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedz ... t9284.html tam kolega lesgo58 wszystko opisał
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Re: Destylacja
Możliwe że to sprawka braku ocieplenia fermentatora co prawda jest on w temp pokojowej ok 18-20C ale wiadomo że na końcu drożdże wolniej pracują i spada temperatura więc może nie dały rady sprawdzę to następnym razem. Tak samo jak RR nie wiedziałem że tak można sprawdzić więc to bardzo przydatna informacja
Odbiór często kończę tak jak pisałeś 96C więc może to też powód małej ilości.
A tobie ile udaje się uzyskać urobku ? Oczywiście bez przedgonów i pogonów.
Odbiór często kończę tak jak pisałeś 96C więc może to też powód małej ilości.
A tobie ile udaje się uzyskać urobku ? Oczywiście bez przedgonów i pogonów.
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Destylacja
Na nowej kolumnie aabratek OVM z wypełnieniem ze sprężynek produkowałem raz więc dopiero się jej uczyłem. Na poprzednim aabratku LM ze zmywakami i 45 litrowego wsadu odbierałem:
500 ml przedgonu - idealny do razpalania grilla
Ok. 5.5 litra dobrego 96%
Ok. 1 litr pogonów
Dodam, że nie posiadałem termometru na 10 półce a proces prowadziłem na podstawie termometru w kegu, mocy grzania i tabeli Akasa.
Pogony zaczynałem odbierać kiedy traciłem cierpliwość w zmniejszaniu odbioru (powiedzmy do 6 ml/min). Otwierałem odbiór do ok 15 ml/min i ciągnąłem do skoku temperatury w głowicy i 100 stopni w kegu.
Pogony szły do następnego gotowania.
Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka
500 ml przedgonu - idealny do razpalania grilla
Ok. 5.5 litra dobrego 96%
Ok. 1 litr pogonów
Dodam, że nie posiadałem termometru na 10 półce a proces prowadziłem na podstawie termometru w kegu, mocy grzania i tabeli Akasa.
Pogony zaczynałem odbierać kiedy traciłem cierpliwość w zmniejszaniu odbioru (powiedzmy do 6 ml/min). Otwierałem odbiór do ok 15 ml/min i ciągnąłem do skoku temperatury w głowicy i 100 stopni w kegu.
Pogony szły do następnego gotowania.
Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 44
- Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 17:40
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Destylacja
Ten skok temperatury przy pobieraniu przedgonów to przez to że w przedgonie są tzn rozpuszczalniki i możliwy metanol (Temperatura wrzenia: 64,7 °C) co obniża temperature na głowicy. Przy większej ilości przedgonów potrafi spaść do 76st. Po odebraniu przedgonów podskakuje właśnie o te 1 - 1.5 st .
Kolumna: LM/VM, fi60, 130cm, Keg:30, 2kW+1,5kW, sprężynki, wziernik, SpirMaster