Nastaw z dzemów pomoc ?
Witam serdecznie, jestem szczęśliwym posiadaczem ok. 200 słoików dżemów różnych smaków porzeczkowych truskawkowych, brzoskwiniowych itp. Same firmówki pozyskałem od znajomego hurtownika miesiąc są po terminie ale szczerze dla mnie ideał.
Planuje zrobić dobry nastaw żeby niczego nie sknocić, dlatego piszę do was specjalistów z prośbą bo jestem tu nowicjuszem. Mam za sobą parę cukrówek, ale nie próbowałem jeszcze z tego typu dżemów. Mam beczkę 40 litrów proszę o podpowiedź ile dosypać cukru? Wskazanie cukromierzem najlepsze to między 20-22 blg tak?
Ile drożdży dosypać przy takiej ilości nastawu?
I jakie byłyby najlepsze? Czytałem, że bayanusy by się sprawdziły...
Mile widziane konkretne wpisy dziękuję za pomoc - z góry pozdrawiam.
Planuje zrobić dobry nastaw żeby niczego nie sknocić, dlatego piszę do was specjalistów z prośbą bo jestem tu nowicjuszem. Mam za sobą parę cukrówek, ale nie próbowałem jeszcze z tego typu dżemów. Mam beczkę 40 litrów proszę o podpowiedź ile dosypać cukru? Wskazanie cukromierzem najlepsze to między 20-22 blg tak?
Ile drożdży dosypać przy takiej ilości nastawu?
I jakie byłyby najlepsze? Czytałem, że bayanusy by się sprawdziły...
Mile widziane konkretne wpisy dziękuję za pomoc - z góry pozdrawiam.
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Nastaw z dzemów pomoc ?
Nic nie dosypuj! Jesli chcesz zrobić smakówkę, to i tak w tych dzemach jest za dużo cukru.
Rozcieńcz woda do blg które podałeś, dosyp pożywki i małą torebkę kwasku cytrynowego. Bayanusy dobrze najpierw porzadnie rozruszać przed wlaniem do balona.
Bardzo niedawno robiłem dokładnie to samo. Mimo, że dzemy były niskocukrowe, to i tak cukru było ogólnie za dużo i smakosze to wyczują
Rozcieńcz woda do blg które podałeś, dosyp pożywki i małą torebkę kwasku cytrynowego. Bayanusy dobrze najpierw porzadnie rozruszać przed wlaniem do balona.
Bardzo niedawno robiłem dokładnie to samo. Mimo, że dzemy były niskocukrowe, to i tak cukru było ogólnie za dużo i smakosze to wyczują
-
- Posty: 295
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Nastaw z dzemów pomoc ?
Może za dużo konserwantów i one "ubiły" drożdże. Sprawdź na etykiecie jak konserwowane. Czy tylko pasteryzowane czy była chemia E...
Edit. Zrób próbę fermentowania. Mała ilość nastawu ok 1/2 szklanki i trochę drożdży Babuni. Jak nie ruszą to znaczy że coś "zabija" drożdże. Tak radził Kolega Zygmunt w podobnym temacie.
Edit. Zrób próbę fermentowania. Mała ilość nastawu ok 1/2 szklanki i trochę drożdży Babuni. Jak nie ruszą to znaczy że coś "zabija" drożdże. Tak radził Kolega Zygmunt w podobnym temacie.
Ostatnio zmieniony środa, 14 mar 2018, 09:04 przez zzibii, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy