kokos
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: kokos
Malibu to w zasadzie biały rum z mlekiem kokosowym. Popatrz jak się robi rum (zacier na cukrze trzcinowym pewnie sporo Cię wyniesie), a potem dodaj mleka- a w zasadzie SOKU kokosowego. Sok to trochę "insza inszość" jeżeli chodzi o kokosy, bo jest pozyskiwany z niedostępnych w naszym kraju tych dużych i zielonych kokosów. Można go kupić czasami w puszce (takiej małej, metalowej)- cena coś około 12zł/100ml. Do tego odrobina soku z limonki i w zasadzie to wszystko.
Co do proporcji- musiałbyś pokombinować na smak, bo producent raczej nie zdradzi
Co do proporcji- musiałbyś pokombinować na smak, bo producent raczej nie zdradzi
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 242
- Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 22:21
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: swój :D
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: bdg
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: kokos
chodziło mi raczej o taki bimberek z kokosa to kiedyś piłem takie coś w białej butelce z kokosami na etykietce i zalatywało całkiem fajnie kokosem i nie wiem czy to była zwykła woda leżakowana z wiórkami czy z bamberek na kompocie kokosowym pytam bo kokos jest dosc twardy i czy drozdze dadza mu rade ? (chodziło mi o takiego zdrewniałego włochatego orzecha oczywiscei do produkcji luzy bym tylko zawartości ;p w tym przypadku skorka to nie jest to najlepsze ;p) a cukier biały z trzcinowym wtedy...
druga opcja zwykły bimberek a do leżakowania zamiast dębu wiórki kokos albo to i to
? ?
druga opcja zwykły bimberek a do leżakowania zamiast dębu wiórki kokos albo to i to
? ?
Dobry bimber nie jest zły ;]
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: kokos
Fermentacja kokosa jest dość trudna- poszukaj na forum SWIMP, tam ktoś opisywał przygody z kokosem. Z własnego doświadczenia pamiętam, że tworzy się taki tłusty kożuch na powierzchni (próbowałem kiedyś robić wino kokosowe z ryżem, ale poszło w kanał).
Kokos to roślina, z której produkuje się olej, tłuszczu jest tam 3 razy więcej jak cukru, więc fermentacja jest utrudniona.
Co do leżakowania- spróbuj, efekt może być ciekawy...
Kokos to roślina, z której produkuje się olej, tłuszczu jest tam 3 razy więcej jak cukru, więc fermentacja jest utrudniona.
Co do leżakowania- spróbuj, efekt może być ciekawy...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: kokos
Kolego i jak wyszło coś z tego? Bo poszukuje przepisu na a’la Finlandię kokosową, ponieważ moja ją lubi i chciałem coś własnymi siłami zdziałać.
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 mar 2018, 16:57 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Koniecznie poprawki.
Powód: Koniecznie poprawki.