-
Autor tematu - Posty: 23
- Rejestracja: czwartek, 26 lut 2015, 16:10
- Załączniki
Domowy Jack Daniel's
Witam!
Przymierzam się do zrobienia swojego pierwszego Jacka Daniels'a. Będę celowal raczej w gentleman Jacka że względu na 2-3 krotna destylacje. Działam na sprzęcie w płaszczu olejowym i z mieszadłem więc będę destylowal wkład razem z młótem. Przepis oczywiście jest znany: 80/12/8 kukurydza/jeczmien/zyto, potem beczka i syrop klonowy. Pytanie jest następujące: czy tak przygotowany destylat rzeczywiście ma smak zbliżony do oryginału i od razu po spróbowaniu czuć Jackiem, czy to kolejny forumowy przepis, który dobrze zrobiony da zwyczajnie dobry bourbon? Pytam, bo raczej jestem typem perfekcjonisty i wolę poznać opinię osób, które również próbowały zrobić Jacka w domowych warunkach.
Pozdr
Przymierzam się do zrobienia swojego pierwszego Jacka Daniels'a. Będę celowal raczej w gentleman Jacka że względu na 2-3 krotna destylacje. Działam na sprzęcie w płaszczu olejowym i z mieszadłem więc będę destylowal wkład razem z młótem. Przepis oczywiście jest znany: 80/12/8 kukurydza/jeczmien/zyto, potem beczka i syrop klonowy. Pytanie jest następujące: czy tak przygotowany destylat rzeczywiście ma smak zbliżony do oryginału i od razu po spróbowaniu czuć Jackiem, czy to kolejny forumowy przepis, który dobrze zrobiony da zwyczajnie dobry bourbon? Pytam, bo raczej jestem typem perfekcjonisty i wolę poznać opinię osób, które również próbowały zrobić Jacka w domowych warunkach.
Pozdr
-
- Posty: 125
- Rejestracja: środa, 25 sty 2012, 20:10
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
Ja próbowałem. Zacieranie z enzymami później wióry dębowe i syrop klonowy. Nijak się nie miało do Jacka. Słodycz czuć ale nic poza tym. Chyba jeszcze mi coś zostało nie ruszane że 3 lata.. może się coś zmieniło ale cudów się nie spodziewam.
-
- Posty: 2223
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
A gdzie filtracja przez węgiel drzewny?
Gentlemen jest podwójnie filtrowany, przed beczką i po niej.
K.
Gentlemen jest podwójnie filtrowany, przed beczką i po niej.
K.

-
Autor tematu - Posty: 23
- Rejestracja: czwartek, 26 lut 2015, 16:10
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
Filtracja w Jacku ma na celu polepszenie jakości destylatu (jednokrotna destylacja) oraz nadanie charakterystycznego smaku klonu cukrowego. Ze względu na trudno dostępne/drogie ww. drewno pomijam ten etap - jak większość - i planuje go zastąpić syropem klonowym (filtrowanie kokosowym i tak nie ma sensu). Tak więc czy komuś podobnymi metodami udało się uzyskać coś podobnego do Jacka? Lub jakimiś innymi?
-
- Posty: 35
- Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 07:29
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
Węgiel drzewny taki jak do grilla ?
Kamal pisze:A gdzie filtracja przez węgiel drzewny?
Gentlemen jest podwójnie filtrowany, przed beczką i po niej.
K.
-
- Posty: 2223
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Załączniki
Domowy Jack Daniel's
W oryginale dodają syrop klonowy? Syrop klonowy nie zastąpi przepuszczenia przez węgiel! Nie wiem skąd ta bzdura pojawiła się ... I jeszcze Cię rozczaruję, niestety, ale nie otrzymasz „klonu” JD, możesz być tego pewien. „Coś” zbliżonego tak, ale jeśli jesteś tak jak to mówisz perfekcjonistą to będziesz zawiedziony.
-
- Posty: 2380
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
Za dużo jest zmiennych, których nie jesteśmy w stanie zapewnić przy naśladownictwie uznanych trunków.
Trzeba robić swoje, dopracować powtarzalność i przyzwyczaić się do trunków domowych
A po Jacka Daniels'a trza do sklepu...
Ja czasem coś uwarzę i ugotuję, postarzę chwilkę albo dwie i nie porównuję do znanych produktów tylko doszukuję się własnych smaczków i aromatów.
Trzeba robić swoje, dopracować powtarzalność i przyzwyczaić się do trunków domowych

Ja czasem coś uwarzę i ugotuję, postarzę chwilkę albo dwie i nie porównuję do znanych produktów tylko doszukuję się własnych smaczków i aromatów.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 383
- Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 17:36
- Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
- Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
Ponadto producent i tak nie zdradzi całkowitego przepisu, jest dodatek bądź proces którego nie wyjawi. I dlatego ciężko jest się nawet zbliżyć do oryginału.
-
- Posty: 296
- Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
Taaa... chciałbyś zrobić JD w kilka miesięcy, no wybacz
Sposobem który opisałeś zrobisz dobrego burbona, a nie kopie JD. Po za tym to po cholerę robić JD jak w sklepie tego pełno, nie lepiej odkrywać własne niekiedy może i lepsze smaki niż sklepowa komerchaa
Swoją drogą Jack D. jest 



-
- Posty: 11
- Rejestracja: wtorek, 26 sty 2016, 22:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Tennessee whiskey, burbon, piwko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Warszawa
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
Jakiś czas temu też miałem więcej pytań niż odpowiedzi, wszystko było skomplikowane ale wraz z kolejnymi wykonywanymi czynnościami stawało się coraz jaśniejsze i zrozumiałe. Korzystałem z przepisu właśnie na JD. Pierwsza psota którą kiedykolwiek zrobiłem wyszła nadzwyczaj dobrze, do tej pory uchowały się jej resztki - wynik jest taki, że ma bardzo przyjemny zapach. Znajomi mówią, że nawet lepszy niż Jim czy Jack. Problem jest taki, że w euforii popełniłem podstawowy błąd i nie pamiętam co i jak było robione...
Na chwilę obecną zrobiłem 2 zaciery z przepisu JD: w proporcjach 1:5 i 1:3. Ten pierwszy pokazuje ~10 BLG, drugi około 16 BLG. Wynik psocenia pod względem ilości jest na korzyć 1:3, ale to logiczne z powodu wyższego BLG. Na chwilę obecną czekam i zobaczymy co wyjdzie z jednego i drugiego. Dodam jeszcze, że procesy i składniki w obu przypadkach były takie same, różnica była tylko w proporcjach.
Zdarzyło mi się też raz pomieszać totalnie składniki (żyto i kukurydzę) i wyszło coś o bardzo intensywnym zapachu i smaku, mocno drzewnym i z wyraźnym zapachem orzecha laskowego. Osobiście mi to nie pasuje, ale leży i czeka
Podsumowując po JD to najlepiej iść do sklepu, a w domowym zaciszu warto eksperymentować. Kto wie, może JD wcale nie jest aż taki dobry...???

Zdarzyło mi się też raz pomieszać totalnie składniki (żyto i kukurydzę) i wyszło coś o bardzo intensywnym zapachu i smaku, mocno drzewnym i z wyraźnym zapachem orzecha laskowego. Osobiście mi to nie pasuje, ale leży i czeka

Podsumowując po JD to najlepiej iść do sklepu, a w domowym zaciszu warto eksperymentować. Kto wie, może JD wcale nie jest aż taki dobry...???

-
- Posty: 61
- Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
Myślę, że proporcje zbóż czy to 1:5 czy 1:3 będą nie do odróżnienia po roku czy więcej w beczce 

-
- Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
Ja robiłem i czekam na efekty bo leżakuje z płatkami. Chcę tylko dodać ze zakupiłem węgiel drzewny klonowy, rozdrobniłem, nasypałem go do kolumny i tak filtrowałem trunek trzy razy. Złapał słodkawy zapach. Teraz czekam co wyjdzie po leżakowaniu.
Ostatnio zmieniony piątek, 4 sty 2019, 22:27 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
Będę śledził ten temat i efekty tych którzy próbują bo przymierzałem się do tego trunku. Powodzenia życzę.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 12:34 przez sargas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 370
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
Z twojego opisu wynika że był to węgiel z klonu cukrowego, w związku z tym mam pytanie gdzie takowy węgiel zakupiłeś, jeśli to nie tajemnica.
Ps w stanach mają węgiel z klonu cukrowego a my w europie mamy węgiel z brzozy.
Marsaw30 pisze: Chcę tylko dodać ze zakupiłem węgiel drzewny klonowy, rozdrobniłem, nasypałem go do kolumny i tak filtrowałem trunek trzy razy. Złapał słodkawy zapach.
Z twojego opisu wynika że był to węgiel z klonu cukrowego, w związku z tym mam pytanie gdzie takowy węgiel zakupiłeś, jeśli to nie tajemnica.
Ps w stanach mają węgiel z klonu cukrowego a my w europie mamy węgiel z brzozy.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 14:00 przez kamilpl82, łącznie zmieniany 1 raz.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 2223
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
Kiedyś na olx można było kupić, i jeszcze na jakieś stronce, ale już nie pamiętam. 
Edit:
Tu jest - https://allegro.pl/oferta/wegiel-drzewny-nieaktywny-cloon-whiskey-bourbon-6986277652?reco_id=1bf27a66-10ed-11e9-916d-000af7f6caf0&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&bi_c=Product& ale drogo.
K.

Edit:
Tu jest - https://allegro.pl/oferta/wegiel-drzewny-nieaktywny-cloon-whiskey-bourbon-6986277652?reco_id=1bf27a66-10ed-11e9-916d-000af7f6caf0&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&bi_c=Product& ale drogo.
K.

-
- Posty: 1994
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
Myślę, że warto poświęcić te 50 zł na spróbowanie. Jeżeli ktoś sprowdzi szybciej niż ja to najwyżej niech da znać czy gra jest warta świeczki.
Taki węgiel to napewno nie jednorazówka...
A co do węgla to przestzegam, że do różnego rodzaju prób może być tylko węgiel, żaden brykiet ☺
Taki węgiel to napewno nie jednorazówka...
A co do węgla to przestzegam, że do różnego rodzaju prób może być tylko węgiel, żaden brykiet ☺
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 374
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Stolyca Małopolski
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
Zakupiłem w/w węgiel nieaktywny i przepuściłem przez niego bourbona. Słodkawego zapachu (poza tym naturalnym po destylacji kuku) ani zmiany smaku (oprócz złagodzenia) się nie dopatrzyłem.
Teraz leży z kostkami dębu. JD filtrują przez drewno klonowe a to jest z drewna brzozy i w tym jest pies pogrzebany. Dodatkowo JD i GJ jest leżakowany w nowych beczkach z białego dębu amerykańskiego, a nie zwykłego bezszypułkowego.
PS. Kostki które wrzuciłem są podobno z białego dębu amerykańskiego...
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Teraz leży z kostkami dębu. JD filtrują przez drewno klonowe a to jest z drewna brzozy i w tym jest pies pogrzebany. Dodatkowo JD i GJ jest leżakowany w nowych beczkach z białego dębu amerykańskiego, a nie zwykłego bezszypułkowego.
PS. Kostki które wrzuciłem są podobno z białego dębu amerykańskiego...
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 16:46 przez dynio, łącznie zmieniany 2 razy.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 6379
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
Szanowni koledzy.
Węgiel z linku nie jest węglem z klonu, tym bardziej cukrowego
Przeczytajcie opis na opakowaniu. To węgiel z brzozy
No ale cóż, dobry marketing robi swoje
Węgiel z linku nie jest węglem z klonu, tym bardziej cukrowego


No ale cóż, dobry marketing robi swoje

SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 374
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Stolyca Małopolski
- Załączniki
Re: Domowy Jack Daniel's
@radius dokładnie to właśnie napisałem...
Różnica jest taka ze ten z brzozy jest NIEAKTYWNY w odróżnieniu od wszystkich pozostałych na rynku.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Różnica jest taka ze ten z brzozy jest NIEAKTYWNY w odróżnieniu od wszystkich pozostałych na rynku.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2019, 17:17 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości