Witajcie,
Mam problem z nastawem. Z racji ograniczonego dostępu do mojego nastawu aby nie martwić się, że woda wyparowała z rurki fermentacyjnej nalałem do niej oleju roślinnego jak kiedyś wyczytałem na forum. Tylko teraz mam problem bo wino smakuje malinką ale zapach ma olejowy. Czy da się to naprawić czy to już można tylko na rurki przeznaczyć?
Pozdrawiam,
Wino pachnie olejem
-
Autor tematu - Posty: 31
- Rejestracja: środa, 5 mar 2014, 15:12
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 85
- Rejestracja: piątek, 7 lip 2017, 00:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino pachnie olejem
Osobiście z tym olejem postąpiłbym trochę inaczej. Z racji, że "oliwa sprawiedliwa zawsze na wierzch wypływa" najpierw do rurki nalałbym odrobinę wody, a później olej, by "oddzielić" go od wina. Nie wiem czy byłoby to skuteczne, ale można spróbować Teraz bardziej pomocna metoda: jeśli boisz się, że woda szybko wyparuje z rurki zastosuj myk z wężykiem silikonowym nałożonym jednym końcem na tą rurkę ( lub bezpośrednio do korka ale pamiętaj o uszczelnieniu!), a drugim zanurzonym w jakimś dużym naczyniu, z którego woda nie wyparuje tak szybko. Pozdrawiam
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Wino pachnie olejem
Olej (oliwa) w połączeniu z wodą i dostępem powietrza to najlepszy przepis na zjełczały tłuszcz.
Można rzec - z deszczu pod rynnę.
@noname2327 - Wino przelej powoli do innego mocno wysiarkowanego balonu "pod korek" i daj mu kilka miesięcy odpocząć.
Jak nic się nie zmieni - daj mu drugą szansę. Spróbuj przewietrzyć.
Jak się nie uda, to zaproś autora tego pomysłu z nalewaniem oleju do rurki na degustacje i przypilnuj żeby to wypił
Z własnej praktyki polecam najprostsze rozwiązanie - zwitek waty.
Można rzec - z deszczu pod rynnę.
@noname2327 - Wino przelej powoli do innego mocno wysiarkowanego balonu "pod korek" i daj mu kilka miesięcy odpocząć.
Jak nic się nie zmieni - daj mu drugą szansę. Spróbuj przewietrzyć.
Jak się nie uda, to zaproś autora tego pomysłu z nalewaniem oleju do rurki na degustacje i przypilnuj żeby to wypił
Z własnej praktyki polecam najprostsze rozwiązanie - zwitek waty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 23 paź 2019, 08:32 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Re: Wino pachnie olejem
Noname2327, czy po tych wszystkich zabiegach to wino ma prawo być dobrym winem? Obawiam się, że to tylko pudrowanie trupa, nie wyłączając mojej wcześniejszej rady. Podejdź do tego inaczej, rura to nie koniec balu, to ledwie początek. Zastrzegam jednak, że jako amator koncentratów %, mogę być nieobiektywny.
-
Autor tematu - Posty: 31
- Rejestracja: środa, 5 mar 2014, 15:12
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz