Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: janik » niedziela, 18 lut 2018, 22:03

Myślę,że najlepszym rozwiązaniem będzie wspawanie w metal mufy lub nypla a dekle niech pozostaną nie naruszone.
W końcu te pojemniki mają służyć do starzenia trunku. :idea:


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: Pretender » niedziela, 18 lut 2018, 22:24

Też tak uważam. Jeśli tylko masz możliwość spawania to najprostszy i najszybszy sposób. W oryginale otwory są w deklach bo blacha w pojemniku jest bardzo cienka.


ralphinistrator
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 5 mar 2015, 20:03
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: ralphinistrator » środa, 21 lut 2018, 19:28

Dzięki za podpowiedzi. Myślę że coś z tego będzie...Obrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


wawaldek11
2000
Posty: 2380
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: wawaldek11 » środa, 21 lut 2018, 22:33

Nie pal ostro palnikem. Dobrze, gdy temperatura wolno wchodzi w głąb deski, delikatnie ją karmelizuje, co daje ciekawe smaki. Jak zwęglisz bardzo szybko gorącym płomieniem, to nie osiągniesz tego. A uzyskasz smak spalenizny :( Niestety doświadczyłem tego.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: klepa » czwartek, 22 lut 2018, 12:02

W tych linkach, co Pretender podał, pan najpierw deszczułki tostuje, potem wycina dekiel, a dopiero na końcu go opala. Może wpierw wsadź do piekarnika (może się nie skurczy?), a potem opal?


użytkownik usunięty
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: użytkownik usunięty » czwartek, 22 lut 2018, 12:07

Ja wywierciłem otwór otwornicą do drewna i zakorkowałem korkiem naturalnym , długim. Wszystko jest narazie ok.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka


wawaldek11
2000
Posty: 2380
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 22 lut 2018, 12:25

O tostowaniu nie pisałem, bo nigdy nie robiłem tego. Ale swoje dekle będę próbował tak przygotować - żelazkiem, a może do tego czasu będę miał piec rakietowy i płytę żeliwną ;)
Dzisiaj kolega z forum powiedział, że deski na dekla powinny być sezonowane kilka lat. Na pewno ma rację, ale będę robił z takich jakie zdobędę :)
Ciężko znaleźć sezonowane deski z czereśni, śliwy, jabłoni i wiśni - bo takie chciałbym zastosować. Tenże kolega polecał również deski lipowe - nie wiem co o tym materiale sądzić?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: Pretender » czwartek, 22 lut 2018, 14:55

Tak byłoby najlepiej, przynajmniej pół roku. Co do opiekania, to polecam grill elektryczny, grosze na olx.

Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 05:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: RE: Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: orzeszek87 » piątek, 23 lut 2018, 12:17

Panowie, mogę stać sie posiadaczem takich oto wiaderek, walców, jakby to nie nazwać. Z jednej strony są otwarte a z drugiej jak widać zamknięte z otworem. Pytanie czy odciąć denko i wcisnąć dekiel czy może zaspawać i do środka go wcisnąć aby oddał co dobre? Wiaderka ma średnicę ok 29 cm a wysokość ok 32cm. Niestety jak widać zawęża sie przy końcu. Poradzcie coś proszę. ObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: Pretender » piątek, 23 lut 2018, 13:14

Jakie ścianki? Grubość ścianek będzie czynnikiem decydującym. Można zaspawać jeden koniec a w drugi wcisnąć dekiel. Możesz też odciąć końcówkę i dać dwa dekle.


Szlumf
1900
Posty: 1923
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: Szlumf » piątek, 23 lut 2018, 13:40

W dziurę wetknij korek silikonowy do balonów. Na oko rozmiar się znajdzie. W otwór korka wężyk silikonowy jako spust. Od drugiej strony dekiel drewniany i po problemie. Masz może na sprzedaż parę takich wiaderek?

Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 05:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: orzeszek87 » piątek, 23 lut 2018, 13:52

Dzięki za odpowiedź. Zastosować jeden dekielek o grubości cala? Czy wystarczy to do pozyskania fajnych aromatów? Sugerujesz żeby trzymać to w pionie? Należałoby chyba mieszać co jakiś czas? Jest szansa żeby załatwić i dla Ciebie, dogadamy na privie.
Grubość blachy 2 mm

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: Pretender » piątek, 23 lut 2018, 14:40

Dekle grubości min 1”, wystarczy, poziomo, nie trzeba mieszać.
Blacha gruba więc Ja bym odciął stożkową część i zastosował dwa dekle.


Kawo
100
Posty: 103
Rejestracja: niedziela, 13 lis 2016, 11:17
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: Kawo » piątek, 23 lut 2018, 17:09

Jeżeli po odcięciu dna zostanie kawałek walca na boku, zanim przejdzie w stożek, to dekielek by tam się trzymał. A przy takiej grubej blasze to można by dwa ze sobą zespawać i mieć fajną beczkę.


janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: janik » piątek, 23 lut 2018, 18:37

wawaldek11 pisze:Dzisiaj kolega z forum powiedział, że deski na dekla powinny być sezonowane kilka lat. Na pewno ma rację, ale będę robił z takich jakie zdobędę :)
Ciężko znaleźć sezonowane deski z czereśni, śliwy, jabłoni i wiśni - bo takie chciałbym zastosować. Tenże kolega polecał również deski lipowe - nie wiem co o tym materiale sądzić?

Co do lipy jako materiału mogącego służyć do starzenia trunków to nie spotkałem się aby lipa była wykorzystywana w tym celu. Jest to typ materiału raczej neutralnego ,rzadkiego,chociaż bardzo włóknistego.
Z pewnością trunek będzie łatwiej oddychał i szybciej dojrzewał,ale to są tylko moje dywagacje :scratch: nie poparte doświadczeniami. Można by więc spróbować przeprowadzić doświadczenie.

Jest wiele ofert z deskami które nas interesują a do tego w kilku ofertach są wiele lat sezonowane.
https://www.olx.pl/oferta/tarcica-czere ... 9a533be36e
https://www.olx.pl/oferta/deski-jesion- ... 9a533be36e


wawaldek11
2000
Posty: 2380
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: wawaldek11 » piątek, 23 lut 2018, 18:50

Dzięki za linka do czereśni.
Dzwoniłem do innych oferentów i nie zawsze mieli, to co oferowali. Sprawdzę jak tutaj ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: Pretender » piątek, 23 lut 2018, 18:51

Jak coś ustalisz to daj znać, też byłbym zainteresowany innymi gatunkami drewna.


wawaldek11
2000
Posty: 2380
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: wawaldek11 » piątek, 23 lut 2018, 19:00

Spoko, pochwalę się. Ale to może trochę potrwać ;)
Pozdrawiam,
Waldek


michal278
1550
Posty: 1574
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: michal278 » sobota, 24 lut 2018, 10:54

Co do lipy to był mój pomysł. Śpieszę wyjaśnić skąd. Bimbrownicy z okolic Puszczy Knyszyńskiej aby oczyścić destylat używają węgla drzewnego właśnie z lipy. Ponoć daje słodycz porównując do węgla z innych drzew. Jako że jest to swego rodzaju zagłębie, gdzie pędzi nie jeden ale kilkuset, więc jakiś trop jest.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


ralphinistrator
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 5 mar 2015, 20:03
Załączniki
Re: Trochę inny sposób na starzenie.

Postautor: ralphinistrator » sobota, 3 mar 2018, 11:47

No i powędrowała do piwnicy... Udało się napelnic, po partyzancku ale się udało :-) Teraz tylko cierpliwosci.Obrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość