Klarowanie wina musującego. Alcotec Turbo Klar 24h
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: czwartek, 22 gru 2016, 19:34
- Ulubiony Alkohol: Jakikolwiek własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Witam.
Mierzę się ze zrobieniem wina musującego z soku tłoczonego z jabłek. Wino jest już przefermentowane i chciałbym je wyklarować. Kupiłem w tym celu środek Alcotec Turbo Klar 24h. Pytanie, czy w wyniku dodania tego specyfiku będę mógł nagazować swoje wino w butelkach metodą re-fermentacji, czy wszystkie drożdże zostaną w wyniku dodania środka klarującego zabite i nici z CO2 w butelkach.
Pozdrawiam, Michał
Mierzę się ze zrobieniem wina musującego z soku tłoczonego z jabłek. Wino jest już przefermentowane i chciałbym je wyklarować. Kupiłem w tym celu środek Alcotec Turbo Klar 24h. Pytanie, czy w wyniku dodania tego specyfiku będę mógł nagazować swoje wino w butelkach metodą re-fermentacji, czy wszystkie drożdże zostaną w wyniku dodania środka klarującego zabite i nici z CO2 w butelkach.
Pozdrawiam, Michał
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Klarowanie wina musującego. Alcotec Turbo Klar 24h
jak chcesz wino musujące i klarowne to zrób tak, zlej z nad osadu dodaj cukru do refermentacji i zabutelkuj, za miesiąc włóż butelki do zamrażarki do góry dnem i zamroź, jak zamarznie to odkorkuj wydłub zdechłe drożdże i osad i zakorkuj z powrotem i rozmroź.
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 gru 2016, 21:52 przez kamilpl82, łącznie zmieniany 1 raz.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Klarowanie wina musującego. Alcotec Turbo Klar 24h
Jak nie przeciągniesz mrożenia to nie popękają, wino zacznie ścinać właśnie od szyjki i pójdzie w górę.
Turbo klar sobie odpuść.
Turbo klar sobie odpuść.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Klarowanie wina musującego. Alcotec Turbo Klar 24h
Ewentualnie po refermentacji włóż do lodówki/słabej zamrażarki do góry nogami, żeby schłodzić wino i jak najwięcej gazu zatrzymać w środku, następnie szyjki do dobrze nasolonej wody z lodem na kilka h, żeby osad przymarzł do korka. Najlepiej jak wystawisz na zewnątrz, żeby to w środku Ci się nie ogrzewało. Później tak ja kamilpl82 napisał. A i jeszcze musisz obmyć szyjki z tej soli. Tylko uważaj, bo trochę może uciekać, ale ponoć przy odrobinie wprawy idzie sprawnie
Re: Klarowanie wina musującego. Alcotec Turbo Klar 24h
Dwa razy byłem zmuszony klarować piwo żelatyną bo wyglądało jak woda z kałuży i żadnych problemów z nagazowaniem później nie miałem. Specyfik do klarowania myślę, że też nie stworzy problemu.
Jeżeli masz możliwość to wystaw pojemnik z winem na niską temperaturę. Ostatnio tak wyklarowałem miód pitny z bardzo dużej mętności do idealnie czystego płynu. Miód klarował się kilka tygodni w temp 1-5 st.
Jeżeli masz możliwość to wystaw pojemnik z winem na niską temperaturę. Ostatnio tak wyklarowałem miód pitny z bardzo dużej mętności do idealnie czystego płynu. Miód klarował się kilka tygodni w temp 1-5 st.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: czwartek, 22 gru 2016, 19:34
- Ulubiony Alkohol: Jakikolwiek własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Klarowanie wina musującego. Alcotec Turbo Klar 24h
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Wina nie klarowałem, zabutelkowałem tak, jak stało. Dodałem cukru białego w ilości 11g/but (14g/l). Może i nie będzie klarowne, ale wino się pije, a nie ogląda.
Od znajomego przedstawiciela z Cymesu zorganizowałem sobie skrzynkę 30 małych buteleczek soku tłoczonego jednodniowego z gruszek (7,5l) dzień po terminie, wstawiłem na fermentację i wtedy spróbuje Turbo Klara, albo żelatyny właśnie.
Od znajomego przedstawiciela z Cymesu zorganizowałem sobie skrzynkę 30 małych buteleczek soku tłoczonego jednodniowego z gruszek (7,5l) dzień po terminie, wstawiłem na fermentację i wtedy spróbuje Turbo Klara, albo żelatyny właśnie.
Re: Klarowanie wina musującego. Alcotec Turbo Klar 24h
kamilpl82 fajnie to opisał, widziałem tę (degorżowanie) metodę na blogu http://winodomowedwazero.blogspot.com/2 ... anska.html wprawdzie dotyczy cydru, ale metodyka ta sama.
Re: Klarowanie wina musującego. Alcotec Turbo Klar 24h
Ja tylko dorzucę, że tez nie puszczam 2x bo nie czuje różnicy a zasoby ubywają (czs, woda prąd )
Choć słyszałem ze dobra wódeczka to i z 10x destylowana winna być .... a wracając do tematu klarowania - klaruje a jak ale pytanie czy do większej ilości nastawu trzeba dać więcej klaru czy można jak z drożdżami (paczka na 50 nie 25L) ?
Choć słyszałem ze dobra wódeczka to i z 10x destylowana winna być .... a wracając do tematu klarowania - klaruje a jak ale pytanie czy do większej ilości nastawu trzeba dać więcej klaru czy można jak z drożdżami (paczka na 50 nie 25L) ?