Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

wawaldek11
1550
Posty: 1565
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: wawaldek11 » środa, 23 kwie 2014, 10:33

.witek pisze:Niestety spirytusu więcej nie mam także mocy nie podniosę :). Bardziej jednak chodzi mi o smak, może być słabsza byleby smakowała, bo to taki dodatkowy "smaczek" na moim weselu ma być :).
Za dwa miesiące opiszę jak wyszło hehe! :D


To impeza się szykuje ;) Zaproś Forum, to problem z trunkami będziesz miał z głowy :mrgreen:
Co stawiasz na stole ze swoich specjałów?
Pozdrawiam,
Waldek


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

.witek
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 16 kwie 2014, 19:09
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: .witek » środa, 23 kwie 2014, 10:51

Na razie zaczynam, wiec wybór swoich alkoholi nie będzie zbyt zróżnicowany :-). W planach jest nalewka Plebana i aroniówka. Docelowo będzie jeszcze tradycyjny bimberek i na chwilę obecną tyle. Z czasem może coś dojdzie ale szczerze wątpię bo w niecałe 2 miesiące za wiele nie poczaruję :-P.

Tego nie wiem ale być może na liście gości znalazł się ktoś z użytkowników forum, niestety zaproszenie większego jego grona z przyczyn logistycznych odpada ;-).

Co do nalewki, nic w niej nie zmieniałem, czekam cierpliwie na to co będzie. Mam nadzieję , że nie będzie źle. W każdym razie na pewno się nie zmarnuje :-P :-P.

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka


misoi
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 23:40
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: misoi » środa, 21 maja 2014, 22:39

W przepisie występuje 1 liter wódki czy mogę go zastąpić psota 0.5 + woda 0.5 czy trzymać się przepisu :))

Wysłane z mojego HTCSensation przy użyciu Tapatalka


Strażak
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 13:29
Krótko o sobie: Strażak, Wędkarz, Motocyklista, a teraz również alkoholo-amator :D
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: Strażak » sobota, 14 cze 2014, 10:13

misoi pisze:W przepisie występuje 1 liter wódki czy mogę go zastąpić psota 0.5 + woda 0.5 czy trzymać się przepisu :))


Możesz dać psote ale trzymaj się % czyli psote do 40%, ja tak zrobiłem nalewka wymiata i fakt rozchodzi się błyskawicznie :twisted:


.witek
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 16 kwie 2014, 19:09
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: .witek » sobota, 14 cze 2014, 14:12

Wczoraj po pierwszych próbach wszyscy stwierdzili, że nalewka jest pyszna. Czuć w niej charakterystyczny, cytrusowy smak. Fajnie grzeje od środka :-). Pomimo większej ilości Tokaja i chyba trochę mniejszej liczby ziaren kardamonu wypadła nieźle. Teoretycznie powinna zostać zlana do butelek i leżakować pół roku ale chyba nie będzie jej dane ze względu na nadchodzący w przyszłym tygodniu ślub :-P.

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Autor tematu
Wald
2500
Posty: 2576
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: Wald » środa, 9 wrz 2015, 22:15

To teraz spróbujcie (jak ja) poeksperymentować nad smakiem owej nalewki przez zmianę miodu. Gdzieś pisałem o komponowaniu smaków miodów pitnych już na etapie doboru różnych gatunków miodu. Przeniosłem to też na plebana i tu ciekawy smak uzyskałem z gniazdowego, jednak najlepsza wychodzi z miodu lipowego. Łagodniejsza i zostawia więcej smaków od tej z wielokwiatu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


michal278
1200
Posty: 1207
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: michal278 » piątek, 11 wrz 2015, 13:40

Smak miodu ma duże znaczenie w produkcie finalnym czego przykład właśnie jest w miodach pitnych czy krupniku. A kol. Wald ma rację ta nalewka z lipowego jest extra.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Strażak
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 13:29
Krótko o sobie: Strażak, Wędkarz, Motocyklista, a teraz również alkoholo-amator :D
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: Strażak » sobota, 2 sty 2016, 20:42

Proponuję malutką modyfikację sprawdzona organoleptyczna i smakuje kobitkom :lol:

Za miast cytryny dajcie 1 litr soku z pomarańczy
I zamiast kardamonu cieniutko ścięta ( wcześniej sparzona ) skórka z pomarańczy.

Po 2 - 3 tygodniach przefiltrować i pozwolić jeszcze postać min. 2 tygodnie - skórka pomarańczy na początku daje lekko gorzkawy posmak ale później znika to jak alkohol się ułoży.

Miód dawałem wielokwiatowy


kuba03541
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 7 cze 2016, 19:58
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: kuba03541 » niedziela, 11 wrz 2016, 19:52

Moja tygodniowa naleweczka wygląda takObrazek
Nurtuje mnie tylko ten miodzik na spodzie. Rozmieszać całość do rozpuszczenia miodu czy pozostawić tak i zlewać z wierzchu potem?

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka


tatkow
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 19:17
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: tatkow » wtorek, 20 wrz 2016, 19:25

Ja dotąd mieszałem aż miód się całkowicie rozpuścił. Na dole zbierał się osad ale myślę że raczej z cytryn.


Seweryn78
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 14 gru 2017, 11:16
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: Seweryn78 » piątek, 15 gru 2017, 11:23

Witam
Jest to moja pierwsza nalewka, więc mam pytanie co do cytryny, czy te cytryny należy zmiażdżyć i wycisnąć sok czy wrzucić je całe ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Optoelektron
150
Posty: 178
Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: Optoelektron » sobota, 16 gru 2017, 17:04

W pierwszym poście jest napisane, cytuję:
"Same składniki obiecują smaczny trunek, a więc:
1 litr spirytusu,
1 litr wódki,
1 litr wina TOKAJI,
1 litr miodu,
5 ziarek kardamonu,
sok z 12 cytryn (z miąższem i pestkami).
Proste do bólu. Zmieszać wszystko na miesiąc do dwóch. Już po zbełtaniu składników całość obiecuje doskonały smak."
Pozdrawiam.
Maciej


Piotr3K79
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 4 sty 2018, 11:25
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: Piotr3K79 » czwartek, 4 sty 2018, 11:44

Mam pytanie o kolejność. Chodzi o to, że przy robieniu tejże nalewki okazało się, że spirytus wyszedł do innych celów (co wyszło w trakcie, że został już tylko rozcieńczony do ok. 40%).
Pytanie czy mam dolać spirytus do pozostałych składników, czy powinno się to zrobić na odwrót, najpierw spiryt, a do niego dolewać pozostałe składniki? Czytałem, że ma to znaczenie.

Awatar użytkownika

kropelka uk
100
Posty: 115
Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 18:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: kropelka uk » poniedziałek, 12 lut 2018, 10:41

Witam jestem bardzo zaciekawiony ta nalewka. Jednak w uk dostać tokaja w cenie 10zl czy tez 15zl to raczej cod. Znalazłem ale za 16£. Czy moze być jakaś alternatywa dla tego wina? Skoro jest to półsłodkie wino? Moze by sprubowac innej firmy?


michal278
1200
Posty: 1207
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: michal278 » poniedziałek, 12 lut 2018, 14:31

Może być Resling.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4908
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: radius » poniedziałek, 12 lut 2018, 19:13

Riesling jest winem o dość wysokiej kwasowości, więc jeśli już chcesz użyć rieslinga, to szukaj półsłodkiego.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Online

janik
250
Posty: 294
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: janik » poniedziałek, 12 lut 2018, 20:59

Optoelektron pisze:W pierwszym poście jest napisane, cytuję:
"Same składniki obiecują smaczny trunek, a więc:
1 litr spirytusu,
1 litr wódki,
1 litr wina TOKAJI,
1 litr miodu,
5 ziarek kardamonu,
sok z 12 cytryn (z miąższem i pestkami).
Proste do bólu. Zmieszać wszystko na miesiąc do dwóch. Już po zbełtaniu składników całość obiecuje doskonały smak."

To nie jest tak proste aż do bólu jak pisze cytowany autor tego wątku.
Nie można pójść na skróty :mrgreen: . sok z cytryn należy przecedzić przez sito a albedo i pestki wyrzucić aut.

Ten surowiec powinien być czysty pozbawiony goryczki która jest w albedo i pestkach.
Co do ilości kardamonu to ja na 5l. damę dałem 3 szt. i uważam,że nie warto przesadzać bo to jest bardzo intensywny aromat który przy nieuważnym dozowaniu może popsuć nam nalewkę.

Dodam,że intensywność aromatu jest zależna nie tylko od ilości ,ale też czasu maceracji danego zioła.
Rodzaj zastosowanego miodu też ma duże znaczenie w finalnym wyrobie to właśnie miód daje charakter tej nalewce. :roll:

Dodatek wina w tej nalewce jest pewnym niuansem który wpływa na odczucia drugiego planu naszych kubków smakowych jednak jest to ważny element więc warto dodać dobre wino z pewnym charakterem ale nie z dużą kwasowością ponieważ ta nalewka ma jej dużo ,jednak mocny aromat owocowo mineralny podkreśli inne składniki tej nalewki . Osobiście dodaję własne wino jak; Seyval B. Adalmiina czy Solaris i doskonale się sprawdzają w tej roli. :D

Awatar użytkownika

kropelka uk
100
Posty: 115
Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 18:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
Status Alkoholowy: Psotnik
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: kropelka uk » wtorek, 13 lut 2018, 10:35

A masz kolego prepisy na wina które opisałeś? W końcu to nasze hobby i WsZystko można samemu przygotować

Online

janik
250
Posty: 294
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: janik » wtorek, 13 lut 2018, 13:32

Nazwy win które wymieniłem dotyczą odmian winorośli z których te wina powstały.
W tym wątku nie będę dawał szczegółowych opisów czy przepisów na wykonanie wina.
Warto zgłębić wiedzę w dziale : podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html


michal278
1200
Posty: 1207
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: NALEWKA PLEBANA

Postautor: michal278 » niedziela, 18 lut 2018, 10:34

Mówiąc Resling mialem na myśli wino z "Biedronki" i jest on raczej mało ekstraktywny i mineralny. 5 ziarenek kardamonu to żadna ilość, robię często nalewke wunderwaffen i w niej jest o wiele więcej kardamonu i cytryn. Uważam że nalewki korzenne i miodowe muszą długo dojrzewać- nawet ponad dwa lata. Albedo i pestki jak najbardziej nie nadają się do nalewek, trzeba też dobrze wypucować cytryny i warto kupić te ekologiczne. Co do wina z własnych winogron to można je zrobić na wiele sposobów w zależności od technologi i użytych drożdży.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości