Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.

Autor tematu
mienho
50
Posty: 92
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 20:59
Załączniki
Czy "zepsułem" zakwas żytni??

Postautor: mienho » czwartek, 25 sty 2018, 20:13

Szanowne grono hobbystów, poczyniłem zakwas żytni wg przepisu podobnego do tego, który udostępnił Qba, tylko że bez cukru. Przez kolejne 4 dni dodawałem mąki i wody wg przepisu, aż pewnego dnia zostawiłem samopas na chyba kolejne 5 dni. Dzisiaj zaglądam, a tam nie czuć w ogóle kwasu, tylko same drożdże piekarskie. Cała masa dość mocno zeschnięta. Rozdrobniłem, wlałem wody i dodałem mąki.
Będzie coś z tego czy wywalić w kosz??


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

rastro
1200
Posty: 1238
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Czy "zepsułem" zakwas żytni??

Postautor: rastro » czwartek, 25 sty 2018, 21:48

Na stronie, do której link podał Qba, jest napisane coś takiego: "Zakwas jest zepsuty, jak się czarny lub czerwony albo jak zaczną rosnąć na nim włosy ew. ja zacznie obrzydliwie śmierdzieć". No tak z pamięci, ale jak zakwas pachnie drożdżami to raczej nie spodziewał bym się że jest zepsuty.

Najważniejsze żeby zakwas był aktywny, czyli po dodaniu mąki powinien fermentować. Polecam poczytać stronę, którą podał Qba pod przepisem na zakwas, jeżeli chodzi o pieczenie chleba nie widziałem lepszego źródła informacji. Ostatnio jak przetrzymałem dwie partie zakwasu w lodówce to po wyjęciu, jeden pachniał acetonem (zmywacz do paznokci) a drugi nabrał aromatu malinowego. Po dodaniu mąki, zaczyn wyszedł pierwsza klasa i chlebek też był zacny.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6282
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Czy

Postautor: radius » piątek, 26 sty 2018, 10:37

Jeśli zakwas nie śmierdzi i nie zakwitł pleśnią to wszystko z nim OK. Wysuszony możesz przetrzymać baaardzo długo.
Po uwodnieniu i dodaniu świeżej porcji mąki, powinien ruszyć ponownie bez problemu, tylko ciut wolniej :ok:
Mój zakwas już suszyłem oraz zamrażałem i zawsze "ożył", nawet po dłuższym czasie :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
mienho
50
Posty: 92
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 20:59
Załączniki
Re: Czy "zepsułem" zakwas żytni??

Postautor: mienho » sobota, 27 sty 2018, 07:39

Po dodaniu mąki i wody zakwas ruszył jak rakieta jest go tyle, że może dzisiaj chleb jakiś zrobię


Wróć do „Chleb Domowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość