gotowy nastaw

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

Autor tematu
moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59

Post autor: moryske »

Dzień dobry
Przygotowany 13 stycznia br nastaw ok. 54 L (1/2 wody i dunder pracował dość burzliwie, dziś jego blg wynosi ok. 2, jego smak trąci winem wytrawnym, jest też bardzo lekko gorzkawy a % alkoholu jak wyczuwam i też oceniam jest dość wysoki (zużyłem ok 14 kg cukru). Natomiast fermentacja praktycznie prawie ukończona, ogólnie nastaw jakby był jaśniejszy. Czytałem na forum, że w tym przypadku nastaw winien charakteryzować się również lekkim posmakiem słodyczy i jak go nie ma należy dodać wody. Nie wiem tylko w jakim celu ma być dodana ta woda. Może ktoś się wypowie na ten temat. To był post p. Bogdana.
Pozdrawiam
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3834
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: gotowy nastaw

Post autor: Doody »

Poczekaj aż nastaw osiągnie okolicę -4 Blg. Nastaw nie powinien byś słodki tylko wytrawno - gorzkawy.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: gotowy nastaw

Post autor: Kamal »

Wody się dodaje, aby ulżyć drożdżom, gdy nastaw kończy pracę i nie chce zejść do -4.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: gotowy nastaw

Post autor: gaviscon »

Witaj, powodzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”