Piwniczka, schowek, barek czy lodówka? Butelki, beczka czy gąsior? Wszystko o tym gdzie i jak przechowywać destylaty.

Duch Wina
150
Posty: 164
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 21:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: Duch Wina » wtorek, 2 sty 2018, 18:11

No to wróćmy do beczek. Zacytuję tu Romana Myśliwca ze strony http://www.winnica.golesz.pl/wyrob-wina.html
"Do wyrobu wina w piwnicy typu tradycyjnego są używane beczki z drewna, głównie dębowego, szczególnie przydatne podczas fermentacji i dojrzewania wina. Wino w drewnianych beczkach "oddycha", co korzystnie wpływa na przebieg tych procesów. W niektórych przypadkach drewno może wpływać niekorzystnie na wino, na co należy zwrócić szczególną uwagę stosując beczki nowe. Przygotowanie nowych beczek do kontaktu z winem jest dość skomplikowane i długotrwałe. Czynność tą można wykonać na gorąco lub na zimno. W metodzie gorącej beczkę napełnia się kilkakrotnie gorącą wodą, a następnie płucze 1-2% roztworem sody kaustycznej lub ługu sodowego. Po dokładnym wypłukaniu i wysuszeniu beczkę należy zasiarkować, spalając 1-2 pasków siarkowych na każde 100 l objętości beczki. W drugiej, najczęściej stosowanej metodzie beczkę napełnia się kilkakrotnie w ciągu 4-5 dni czystą, pitną wodą, a następnie całkowicie wypełnia na okres 1 tygodnia 1% roztworem kwasu siarkowego, który później neutralizuje się 1-2% roztworem sody. Następnie, jak i w poprzedniej metodzie, beczkę dokładnie się płucze, suszy i siarkuje. Opisane czynności mają na celu wyługowanie z drewna substancji, które mogłyby wpłynąć na pogorszenie jakości wina. Pomimo dokładnego przygotowania nowych beczek w początkowym okresie używamy je wyłącznie do przechowywania wina gorszej jakości, wodnika lub do gromadzenia osadu drożdżowego po dokonanym obciągu. Nie używana dłuższy czas beczka musi być przed zalaniem moszczem lub winem również dokładnie wypłukana i zasiarkowana. Po kilku latach używania, na wewnętrznych ściankach beczki gromadzi się trudny do usunięcia osad kamienia winnego (kwaśnego winianu potasowego). Taka beczka musi być rozebrana, dokładnie wyczyszczona i na nowo złożona."

Oczywiście siarkowanie można odpuścić bo 60% alk. działa bardziej antyseptycznie od siarki.
Soda kaustyczna, ług sodowy... hmmm, co prawda znam żywych i zdrowych Norwegów, którzy jedzą dorsze macerowane w czymś takim...
Kwas siarkowy... to też dość reaktywny związek.
Dalszą dyskusję czas zacząć.
Pozdrawiam,
Duch Wina


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
1100
Posty: 1144
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: Doody » wtorek, 2 sty 2018, 21:37

Soda kaustyczna i ług sodowy to dokładnie ta sama substancja czyli wodorotlenek sodowy - NaOH.
Pozdrawiam
Darek


janik
250
Posty: 294
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: janik » środa, 3 sty 2018, 00:07

Koledzy, nie do końca piszecie w temacie wątku :? Jeśli moderator nie przenosi pewne wypowiedzi dyskusji na inną stronę to jedziemy do przodu.
Przygotowanie beczki pod destylat poprzez zalanie winem to jest proces długotrwały i wymaga cierpliwości.
Dodatkowo nie można wytrawiać beczki dębowej byle jakimś winem :mrgreen:
Beczka wchłonie wszelki wsad a póżniej odda do finalnego wypełnienia destylatem.
Mam pewne doświadczenie z tym procesem i uważam,że jeśli ktoś nie ma dobrej jakości wina to lepiej zalać beczkę destylatem z cukrówki a to skraca wyługowanie dębu z beczki .
Osobiście zalałem surową beczkę dwukrotnie winem : pierwszy zalew to wino czerwone gronowe wytrawne na cztery miesiące a następnie wino białe półsłodkie gronowe na trzy miesiące.
Po zlaniu wina nie zaobserwowałem zabarwień kolorem wcześniejszego wsadu beczki.
Obecnie beczkę 30l. zalałem winiakiem i będę czekał ok. roku na pierwsze efekty.

Winogron jest bardzo wdzięcznym surowcem do wytwarzania napoi o małej i większej mocy alkoholu,ale ten surowiec też ma swoje granice wydajności i efektywności . Podobnie jak w przypadku fermentacji zbóż,i owoców z naszych sadów cała tajemnica jest ukryta w jakości surowców.
Koncentracja aromatów i cukrów w owocach szczególnie w winogronach ma duży wpływ na końcowy produkt.
Uzyskanie 4-5 kg. owoców z jednego krzewu nawet z Solarisa nie daje nam żadnej jakości owocu. :?
W strefie północnej naszego kraju Solaris można uprawiać,ale pod warunkiem zimowego okrywania . ;)
Z odmian mrozoodpornych i wczesnych poleciłbym na ten rejon Adalmine,która jest uprawiana nawet w Finlandi i Estonii,bezproblemowa w uprawie -póżny start wiosenny pąków co zmniejsza ryzyko wiosennych strat mrozowych. :mrgreen: Ten rok doskonale to zweryfikował. :idea:

Ps.Jeśli macie docelowo zalać beczkę destylatem to przed wstępnym zalaniem winem nie należy kombinować odkażaniem siarką albo roztworem sody kaustycznej.


kwik44
500
Posty: 537
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: kwik44 » środa, 3 sty 2018, 06:44

janik pisze:
Ps.Jeśli macie docelowo zalać beczkę destylatem to przed wstępnym zalaniem winem nie należy kombinować odkażaniem siarką albo roztworem sody kaustycznej.


To jest właśnie clou - beczkę na wino przygotowuje się całkowicie inaczej niż beczkę na destylat.


Duch Wina
150
Posty: 164
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 21:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: Duch Wina » środa, 3 sty 2018, 08:23

janik pisze:....
1 Osobiście zalałem surową beczkę dwukrotnie winem : pierwszy zalew to wino czerwone gronowe wytrawne na cztery miesiące a następnie wino białe półsłodkie gronowe na trzy miesiące.
Po zlaniu wina nie zaobserwowałem zabarwień kolorem wcześniejszego wsadu beczki....

2 Uzyskanie 4-5 kg. owoców z jednego krzewu nawet z Solarisa nie daje nam żadnej jakości owocu. :? ....

3 Z odmian mrozoodpornych i wczesnych poleciłbym na ten rejon Adalmine,która jest uprawiana nawet w Finlandi i Estonii,bezproblemowa w uprawie -póżny start wiosenny pąków co zmniejsza ryzyko wiosennych strat mrozowych. :mrgreen: Ten rok doskonale to zweryfikował. :idea:

4 Ps.Jeśli macie docelowo zalać beczkę destylatem to przed wstępnym zalaniem winem nie należy kombinować odkażaniem siarką albo roztworem sody kaustycznej.


Ad. 1 - To znany fakt, wino białe wyczyści kolory wina czerwonego. Po tłoczeniu win czerwonych klepki mojej prasy koszowej (dębowe) są koloru ciemno fioletowo-brunatnego. Po tłoczeniu Solarisa robią się znowu czyściutkie, dębowe. Podobnie działa pirosiarczyn potasu.

Ad. 2 - Chyba lekko przesadzasz z tym niedociążaniem krzewów na winiaki. 4 kg z dużej formy krzewu to zbyt dużo? Wybacz nie zgodzę się z tą opinią.

Ad. 3 - Zapytam jak robisz z Adalmiiny wino półsłodkie gronowe :shock: Słomkowe? Lodowe? Jaki uzyskujesz voltarz? Może szaptalizacja - cukier buraczany :o To jest właśnie przyczyna dla której dyskutowaliśmy o Solarisie. On zbiera 25 Blg a landrynkowa Adalmiina pewnie ze 20? To sporo więcej.

Ad. 4 - Całkowita zgoda na winiak siarka zbędna. Powiedz proszę czy to wino dajesz na straty czy jest pijalne bez przygotowywania beczki?

Pozdrawiam,
Duch Wina


janik
250
Posty: 294
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: janik » środa, 3 sty 2018, 14:51

Większość uprawia winorośl z myślą o zrobieniu wina i to dobrego więc zbytnie obciążanie krzewów nie idzie w parze z jakością otrzymanego wina. Mam na myśli uprawę winorośli w szpalerze, oczywiście duże znaczenie ma dojrzałość i kondycja zdrowotna krzewu. Kilkudziesięcioletnie krzewy prowadzone na pergoli mogą dać kilkanaście a nawet kilkadziesiąt kilogramów winogrona i pewno będzie można zrobić nawet niezłe brandy,ale jeśli chodzi o wyższą jakość wsadu do beczki to warto ograniczać owocowanie.
Każdy musi sam wybrać swoją drogę poprzez subiektywną ocenę finalnego wyrobu.

@Duch Wina, owoce z Adalmiiny gromadzą ok. 22-23 Bx cukru w połowie września więc jest to jak na póżny start wiosenny pąków odmiana wczesna. Wino z tej odmiany robię wytrawne,chociaż też spróbowałem z cukrem resztkowym i w wersji półwytrawnej i pewnie pozostanę przy takim rozwiązaniu.
W ubiegłym roku spróbowałem zrobić kupaż z Solarisem w wersji półwytrawnej :70 % Adalmiina do 30% Solarisa i wyszło bardzo ciekawe wino. :idea:

Muszę tutaj obalić tezy na temat jakoby landrynkowych czy labruskowych posmaków.
Adalmiina,Praire Star czy La Crescent nie dają nieprzyjemnych hybrydowych aromatów.
Jest jeden warunek ; owoce nie mogą na krzewie "przejrzeć" i to jest zasada przy większości odmian mieszańcowych zarówno z genami labruski czy riparii.

Beczkę zalewałem winem czerwonym z Frontenac (gromadzi 25 BX cukru) i Marechal Foch.
Drugi zalew to wina białe z Kilku mieszańców amerykańskich i Seyval B. plus dodatek wina z Dzikiej R. na miodzie.
Po zlaniu z beczki wino poszło na rurki i wyszedł fajny destylat,którym zalałem tę właśnie beczkę.

Ps. Wino czerwone po zlaniu nie było zbyt przyjemne do picia,natomiast wino białe po zlaniu można było konsumować.

Awatar użytkownika

klepa
300
Posty: 347
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: klepa » środa, 3 sty 2018, 15:17

Panowie, robi się ciekawie ;)
Martwi mnie tylko, Janiku, że na bazie własnych doświadczeń uznajesz destylat ziarenkowy za lepszy od gronowego. Ziemba też swego czasu to akcentował. :angry:
Beczka, jakby co...


Duch Wina
150
Posty: 164
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 21:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: Duch Wina » środa, 3 sty 2018, 16:45

janik pisze:... więc zbytnie obciążanie krzewów nie idzie w parze z jakością otrzymanego wina. Mam na myśli uprawę winorośli w szpalerze, oczywiście duże znaczenie ma dojrzałość i kondycja zdrowotna krzewu. ...

@Duch Wina, owoce z Adalmiiny gromadzą ok. 22-23 Bx cukru w połowie września ....

Jest jeden warunek ; owoce nie mogą na krzewie "przejrzeć" i to jest zasada przy większości odmian mieszańcowych zarówno z genami labruski czy riparii.

.....


Myślisz, że 4kg z krzewu w rozstawie 1,5 m x 1,8m to zbyt wiele? Musi, że prowadzisz winnicę na nowoczesną modłę. Rozstaw 90cm, pojedynczy Guyot, te sprawy. Moim zdaniem dobór sposobu prowadzenia i obciążenie krzewów zależy od zasobności gleby.
Powiedz mi gdzie masz tę winnicę i na jakim stanowisku. Podajesz cukier z poprawką na niecukry czy to co wskazuje spławik? Zwłaszcza jeśli nie są to owoce przejrzałe to sporo tego cukru Ci wychodzi. Musi, że masz dobre stanowisko.
Pozdrawiam,
Duch Wina

PS. A ja i tak kocham Solarisa. Czyż nie jest piękny?
Obrazek


janik
250
Posty: 294
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: janik » środa, 3 sty 2018, 23:46

Cukier owoców podałem według wskazań Refraktometru.
Winnice mam na Podkarpaciu na żyznej chociaż ciężkiej glebie.
Nie prowadzę intensywnej uprawy, odległość krzewów według starej szkoły i siły wzrostu odmiany.
Rozstaw miedzy rzędami to 2,5 m ,zależało mi na dobrym przewietrzeniu i nasłonecznieniu krzewów.

Ja też kocham Solarisa i mam 70 krzewów tej odmiany ,ale ostatnio jest kapryśny i lubi łapać badziewie grzybowe :mrgreen: Niestety chcąc mieć regularny plon warto okryć krzewy na zimę a przynajmniej przyszpilić łozę mrozową do ziemi . U mnie zawsze jest śnieg więc i ten zabieg jest skuteczny.
Jednak wiosna robi największe szkody w uprawie winorośli. :mrgreen:

Większość osób uprawiających Solaris narzeka na goryczkę w winie z tej odmiany.
Zbyt duża siła nacisku podczas prasowania miazgi ma wpływ na ten defekt jak napisano wcześniej.
Jednak przyczynkiem do tego defektu może być również zbytnie odsłonięcie gron przez pozbawienie liści krzewu wokół gron. Solaris jest bardzo wrażliwy na utlenienie i ten proces może być już na krzewie przez promieniowanie UV. Na zdjęciu Solarisa kol. Duch Wina widać małe brązowe plamki co jest efektem procesu utleniania.

Do końca nie zdiagnozowano wszystkich przyczyn występowania goryczki w winie ,ale wymienione czynniki mają duży wpływ na ten defekt procesu winifikacji . ;/
Nie ma odmian winorośli idealnych i bezproblemowych jednak w naszym hobby wykorzystania tego surowca proces destylacji kryje wiele błędów co nie oznacza,że możemy z badziewia zrobić bardzo dobry produkt zalewając dębową beczkę .


Duch Wina
150
Posty: 164
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 21:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: Duch Wina » czwartek, 4 sty 2018, 12:33

Wszystko jasne:) Podkarpacie. Ja mogę Ci tylko pozazdrościć. Złoty trójkąt dla winorośli w Polsce.
U mnie już od jakiś 10 lat nie było poniżej -24 więc nawet tej mrozowej łozy ostatnio nie chce mi się okrywać, a śniegu takiego co jest w stanie cokolwiek okryć też nie widziałem dawno. Wiosna, kochany maj... też zawsze jestem bliski zawału serca. W zeszłym roku tak przekosiło, że zebrałem 10% normalnego plonu.
U mnie Solaris zachowuje się poprawnie. Wcześniej na białe wino miałem Siberę więc domyślasz się co się działo.
Goryczka - nie prasować na maksa, zlać znad pierwszego osadu zaraz po zakończeniu fermentacji - góra 10 -14 dni, w życiu nie odsłaniałem jasnych gron, to zabronione. Z resztą ciemnych też nie odsłaniam bo Regent i Rondo mają kolory nader intensywne.
Moje nie wychodzi gorzkie. Robię je delikatnie musujące (zupełnie naturalnie) wtedy zwiększa się nieco jego dość niska kwasowość.
Jeśli piszesz o podatności na utlenianie Solarisa to co powiesz o dajmy na to Biance?
Beczka... Beczka wszystko skoryguje, utlenienie nam nie straszne:)
Pozdrawiam,
Duch Wina


michal278
1200
Posty: 1207
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: michal278 » piątek, 5 sty 2018, 22:57

Ja odpowiem za kolegę: po to się siarkuje i wyciska w niskiej temperaturze by przeciwdziałać utlenianiu. Żeby to było takie proste, z każdych winogron uzyskujemy podczas destylacji mega produkt. Producenci ArArAt zamawia winogrona tylko u kilku producentów z kilku odmian miejscowych. Oprócz beczki, destylacji odmiana i sposób fermentacji winogron ma znaczenie. Piłem kilka brandy i to z wyższej półki i uważam że ArArAt jest w ich czołówce. Niestety nie piłem brandy z Bianki, Estonia i Skandynawia ją uprawia więc tam szukać trzeba destylatów. Z rozmów z kilkoma guru odradzili mi uprawę tego na destylat, tak jak Aldaminy. Z Solarisa zaś z tego co wiem Srebrna Góra robi destylat.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


michal278
1200
Posty: 1207
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: michal278 » niedziela, 7 sty 2018, 22:52

Jestem szczęśliwym posiadaczem 2 beczek, zakupione jesienią po Regencie i MF zalane w PL, wcześniej zalane winem jasnym na Morawach. Zrobione przez tamtejszych bednarzy. Pytanie takie mam, są pomalowane czymś ciemnym z zewnątrz, co to jest? Wnętrze będę szlifował, gdyż był palony knot siarkowy.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4906
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: radius » poniedziałek, 8 sty 2018, 07:23

michal278 pisze:są pomalowane czymś ciemnym z zewnątrz, co to jest?

Bejca lub politura :mrgreen: A tak na poważnie, to nie widząc beczki "na żywo", nic nie można o niej powiedzieć. No chyba, ze się jest jasnowidzem :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT


michal278
1200
Posty: 1207
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: michal278 » poniedziałek, 8 sty 2018, 21:52

To nie bejca ani politura bo tak samo są malowane beczki w winnicach i piwnicach z koniakiem. Tutaj przykład.:http://www.winabalczewo.pl/data/foto.php?f=/page/33269308/phoca_thumb_l_galeria_2-_pince.jpg&w=800. Takie coś też widziałem na kilku filmach z gorzelni whisky.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


eldier
500
Posty: 519
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: eldier » piątek, 12 sty 2018, 13:30

A drodzy koledzy powiedzcie mi czy taką beczkę można przechowywać w dowolnym miejscu? Bo też dojrzewam do decyzji, żeby sobie sprawić jakąś, a temat o tanich ukraińskich tylko przyspiesza to dojrzewanie :P
Trochę ostatnio czytałem o tych beczkach, ale szczerze mówiąc nie mam fajnej piwnicy. Tylko taką zamkniętą pod podłogą - wszystko co tam jest po czasie pokrywa się pleśniowym nalotem, miejsca też tam jak na lekarstwo. Ponoć beczka chłonie z otoczenia i nie chciałbym, żeby destylat było czuć ogórkami, ziemniakami czy pleśnią :D Zastanawiam się czy mógłbym postawić taką beczkę w pomieszczeniu gospodarczym lub gdzieś na strychu? Ktoś tu wspominał, że zbyt gorąco to niedobrze, a więc strych chyba odpada? W pomieszczeniu jest latem dość chłodno - nie więcej jak 25-30 stopni nawet w duże upały, ale zimą mróz- czy tak niska temp wpłynie niekorzystnie na przechowywanie lub samą beczkę?


wawaldek11
1550
Posty: 1564
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: wawaldek11 » piątek, 12 sty 2018, 14:15

Wydaje mi się, że gorsze dla beczki jest suche i gorące środowisko. W jednej beczce przechowywanej w murowanym garażu, w którym latem było gorąco i sucho niezauważalnie popękały klepki od dołu. Jak sprzedałem beczkę, to nabywca zauważył, ale bednarz naprawił.
Dalej trzymam tam beczkę 30 l ze śliwowicą, ale owinąłem ją (beczkę) bąbelkową folią - bąblami do beczki. Beczka może sobie oddychać, a folia powinna utrzymywać wilgotność drewna. Owinąłem tylko na środku między obręczami, tam gdzie pękały klepki.
W Twoim przypadku chyba lepsze będzie pomieszczenie gospodarcze. Dodatkowo pojemnik z wodą, albo zraszacz ;)
Pozdrawiam,
Waldek


aronia
1450
Posty: 1479
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: aronia » sobota, 13 sty 2018, 09:39

Jeżeli w pomieszczeniu gospodarczym będą jakieś "gospodarskie" zapachy to też nie polecam - znajomy przywiózł do mnie kiedyś tak przechowywaną beczę i nijak się nie dało pozbawić jej takiego zapachu: ani płukanie, ani wietrzenie - nic nie pomagało.


redhot
150
Posty: 150
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: redhot » sobota, 13 sty 2018, 10:33

Na polskim lub chińskim allegro są specjalne higrometry które łatwo mozna zaadoptowac do naszych improwizowanych leżakowni. Czy kotś używał eketornicznych i jakie wybrac, żeby były odpowednie? Sa bezprzewodowe? Co podejdę do beczek to uleję ociupinkę, a tak by nie kusiło...

Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4906
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: radius » sobota, 13 sty 2018, 12:05

A po kiego grzyba elektroniczny :o Nie wystarczyłby taki - https://pl.aliexpress.com/item/high-pre ... autifyAB=0
No chyba, że rzeczywiście obawiasz się o swoją słabą "silną" wolę podczas odwiedzin piwniczki :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


gadaka
300
Posty: 329
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: gadaka » sobota, 13 sty 2018, 20:01

@redhot
Chcąc sprawdzić warunki przed zakupem pierwszej beczki umieściłem w piwnicy DHT22+NodeMcu. Jeśli będę miał okazję to z chęcią porównam go z analogowym dobrze wyskalowanym higrometrem. Na razie wskazuje około 70% i mam nadzieję, że nie myli się o zbyt wiele :)


Wróć do „Przechowywanie destylatu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości