Bańka "po czosnku w solance", czy nadaje się na zacier?!
-
Autor tematu - Posty: 107
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
- Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
- Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Witam Kolegów,
Ostatnio rozglądałem się za bańką, beczką na zacier o pojemności około 60dm3. W marketach budowlanych ceny są najdelikatniej mówiąc dziwne. Znalazłem taka beczkę na allegro,:
http://allegro.pl/item1077945131_beczka ... 15_zl.html
Sprzedawca poinformował mnie, że w beczce był transportowany czosnek w workach asenizacyjnych zalany solanką... beczki nie mają zapachu solanki ani czosnku. Allegrowicz zaleca dodatkowe przemycie beczki przed użyciem
a sam w takiej beczce robi "zacier na wino".
Bardzo proszę o poradę czy takie beczki nadają się na zacier, czy są jakieś wątpliwości?? cena jest dość konkurencyjna...
Wielkie dzięki
Pozdrawiam
Bzymek80
Ostatnio rozglądałem się za bańką, beczką na zacier o pojemności około 60dm3. W marketach budowlanych ceny są najdelikatniej mówiąc dziwne. Znalazłem taka beczkę na allegro,:
http://allegro.pl/item1077945131_beczka ... 15_zl.html
Sprzedawca poinformował mnie, że w beczce był transportowany czosnek w workach asenizacyjnych zalany solanką... beczki nie mają zapachu solanki ani czosnku. Allegrowicz zaleca dodatkowe przemycie beczki przed użyciem
a sam w takiej beczce robi "zacier na wino".
Bardzo proszę o poradę czy takie beczki nadają się na zacier, czy są jakieś wątpliwości?? cena jest dość konkurencyjna...
Wielkie dzięki
Pozdrawiam
Bzymek80
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...
...hmm nie da się tyle wypić...
-
- Posty: 66
- Rejestracja: wtorek, 23 lut 2010, 19:28
- Ulubiony Alkohol: wszystko co ma promile a sam zrobiłem
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Bańka "po czosnku w solance", czy nadaje się na zacier?!
Co to znaczy, że cena jest konkurencyjna? Ja za beczkę 200l po solance w której przechowywane były jelita do kiełbas dałem 15zł za sztukę (dodam że do masarni mam 2km, więc odpada 17zeta za przesyłke ). Tak więc poleca odwiedzić jakąś masarnie i popytać na pewno mają też mniejsze.
Pozdrawiam
Drogi kolego jeżeli sprzedawca mówi, że robi ZACIER na wino to chyba tylko ze zboża, lub chce Ci wmówić, że robi winoBzymek80 pisze: a sam w takiej beczce robi "zacier na wino".
cena jest dość konkurencyjna...
Co to znaczy, że cena jest konkurencyjna? Ja za beczkę 200l po solance w której przechowywane były jelita do kiełbas dałem 15zł za sztukę (dodam że do masarni mam 2km, więc odpada 17zeta za przesyłke ). Tak więc poleca odwiedzić jakąś masarnie i popytać na pewno mają też mniejsze.
Pozdrawiam
Czas to pieniądz, pieniądz to piwo.
Więc pijmy to piwo puki czas.
Więc pijmy to piwo puki czas.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Bańka "po czosnku w solance", czy nadaje się na zacier?!
Kolego- beczułka wydaje się ok- możesz kupować.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 107
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
- Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
- Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Bańka "po czosnku w solance", czy nadaje się na zacier?!
Dzięki Panowie za pomoc w takim razie i ja zakupię takowa beczkę.
Zgodnie z rada kolegi Dinesa szukałem w sieci adresu jakiejś masarni w pobliżu ale niestety beczek nie mieli, może też pędzą... i chwała im za to!!!
Pozdrawiam
Bzymek80
Zgodnie z rada kolegi Dinesa szukałem w sieci adresu jakiejś masarni w pobliżu ale niestety beczek nie mieli, może też pędzą... i chwała im za to!!!
Pozdrawiam
Bzymek80
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...
...hmm nie da się tyle wypić...
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Bańka "po czosnku w solance", czy nadaje się na zacier?!
Wymyj gorącą wodą z płynem do naczyń, dobrze wypłucz, dla pewności piro i można nastawiać. Zapach czosnku po tych zabiegach jeszcze delikatny będzie, ale tym się nie przejmuj, do nastawu, a co za tym idzie do destylatu na pewno się nie przedostatnie. Po pierwszym nastawie/zacierze po czosnku zostanie "ledwie wspomnienie"
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
Re: RE: Re: Bańka "po czosnku w solance", czy nadaje się na zacier?!
O wszystkich środkach do dezynfekcji i czyszczenia można poczytać tutaj
https://www.piwo.org/forums/topic/14975 ... owarstwie/
Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka
Oxy,oxi czyli Nadwęglan Sodu jest bardzo dobry do dezynfekcji ale do mycia są dużo lepsze środki jak NaOH – soda kaustyczna.Pretender pisze:Piro nie jest do czyszczenia, napełnij beczkę woda dodaj OXY z biedry i pozostaw na kilka dni.
O wszystkich środkach do dezynfekcji i czyszczenia można poczytać tutaj
https://www.piwo.org/forums/topic/14975 ... owarstwie/
Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka