Pierwszy potstill
Witam.
Chciałem pochwalić się taką konstrukcją.W skrócie: zbiornik 60l, rura fi 60mm, odcinek z wypełnieniem 26cm, pusta rura 60cm, termometr dół i góra o rozdzielczości 0,01'C, grzanie 2 razy 2kW + regulator PWM 0-100%, papuga. Po kilku cyklach pojawiły się pytania i wątpliwości:
1) Czy w takiej konstrukcji ważne są temperatury?
2) Jakiego rzędu temperatur się spodziewać?
3) Jakiej mocy grzanie?
4) Jaka prędkość odbioru?
5) Od czego zależą te wartości?
Celem jest uzyskanie destylatu o lekko drożdżowym aromacie. Dotychczasowe efekty to destylat o dość ostrym smaku, całkowicie pozbawiony drożdżowej nuty.
Dziękuję za wszelką krytykę.
Chciałem pochwalić się taką konstrukcją.W skrócie: zbiornik 60l, rura fi 60mm, odcinek z wypełnieniem 26cm, pusta rura 60cm, termometr dół i góra o rozdzielczości 0,01'C, grzanie 2 razy 2kW + regulator PWM 0-100%, papuga. Po kilku cyklach pojawiły się pytania i wątpliwości:
1) Czy w takiej konstrukcji ważne są temperatury?
2) Jakiego rzędu temperatur się spodziewać?
3) Jakiej mocy grzanie?
4) Jaka prędkość odbioru?
5) Od czego zależą te wartości?
Celem jest uzyskanie destylatu o lekko drożdżowym aromacie. Dotychczasowe efekty to destylat o dość ostrym smaku, całkowicie pozbawiony drożdżowej nuty.
Dziękuję za wszelką krytykę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwszy potstill
Ad. 1
Ważna jest temperatura w kotle, by wiedzieć ile % zostało we wsadzie.
AD. 2
Rosnącego rzędu, w kotle będzie cały czas rosnąć wraz z ubywaniem %. Gdzie masz obecnie umiejscowione sondy?
AD. 3
Rozgrzewanie na pełnej mocy (o ile instalacja pozwala), później zjeżdżasz do 1,2;1,5kw.
Generalnie w tym sprzęcie mocą regulujesz prędkość odbioru.
AD. 4
Generalnie im wolniej tym lepiej.
Zaniast ceramiki daj wypełnienie miedziane pryzmatyczne do 26cm odcinka.
Po co Ci zaworek na szczęście, tuż przed chłodnicą, mam nadzieję, że go nie zamykasz w trakcie procesu, bo do dużego boooom byłoby wtedy bardzo blisko.
Generalnie dobra baza do zrobienia klasycznej kolumny, dorabiasz drugi odcinek 60cm rury,wypełniasz wszystko sprężynkami pryzmatycznymi(ewentualnie zmywakami nierdzewnymi) na to głowica ze sklaplaczem i możesz robić co zechcesz.
Ważna jest temperatura w kotle, by wiedzieć ile % zostało we wsadzie.
AD. 2
Rosnącego rzędu, w kotle będzie cały czas rosnąć wraz z ubywaniem %. Gdzie masz obecnie umiejscowione sondy?
AD. 3
Rozgrzewanie na pełnej mocy (o ile instalacja pozwala), później zjeżdżasz do 1,2;1,5kw.
Generalnie w tym sprzęcie mocą regulujesz prędkość odbioru.
AD. 4
Generalnie im wolniej tym lepiej.
Zaniast ceramiki daj wypełnienie miedziane pryzmatyczne do 26cm odcinka.
Po co Ci zaworek na szczęście, tuż przed chłodnicą, mam nadzieję, że go nie zamykasz w trakcie procesu, bo do dużego boooom byłoby wtedy bardzo blisko.
Generalnie dobra baza do zrobienia klasycznej kolumny, dorabiasz drugi odcinek 60cm rury,wypełniasz wszystko sprężynkami pryzmatycznymi(ewentualnie zmywakami nierdzewnymi) na to głowica ze sklaplaczem i możesz robić co zechcesz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
Re: Pierwszy potstill
dziękuję.
Odnośnie wypełnienia - próbowałem sprężynek, zmywaków, rurek szklanych, kulek szklanych, ceramiki i oczekiwanego bez rezultatu, destylat nie wykazuje żadnych drożdżowych posmaków. Przy grzaniu ok 0,4 kW odbiór jest na poziomie 0,5l/h, po zwiększeniu mocy wydaje mi się wyczuwać delikatne "smrodki", jednak nie są to oczekiwane drożdżowe aromaty.
1) Sondę mam ok 50mm nad kotłem, druga jest w szczycie - widoczna na zdjęciu. Czy muszę rygorystycznie pilnować temperatury na szczycie w okolicy 78'C ?
2) Rosnąca temperatura w kotle jest - zaczyna się od ok 80'C i idzie powoli w górę.
3) Całkowita moc to 6kW, i na takiej rozgrzewam. Mogę załączać niezależnie każdą, 2kW+2kW + regulowaną od 0 do 100% kolejną grzałkę 2kW.
4)Rozumiem, potstill uczy cierpliwości, jednak celem jest smakowy destylat. Chciałbym wyciągnąć z baniaka zwykły, śmierdzący drożdżami, ordynarny nocny trunek. Dodam również że nastaw nie był klarowany. Docelowo chcę mieć sprzęt do smakowych trunków - głównie rum.
Opisywany sprzęt stanowi przystawkę do kolumny z głowicą puszkową,automatycznie regulowanym zaworem iglicowym LM, i ręcznym OVM którą pewnie kiedyś tutaj opiszę. Do uruchomienia smakowych produkcji chciałem wykorzystać wstępnie zbiornik i poćwiczyć, zanim zbuduję kolejne elementy. Przystawka z latarką jest przygotowana pod 0,5l miedzianych pryzmatycznych, chodnica z zaworem na co dzień występuje w roli OVM. Rura - kolumna jest pusta, i górny dekiel z kolanem pod chłodnicę i sondę wykonany na szybko.
Odnośnie wypełnienia - próbowałem sprężynek, zmywaków, rurek szklanych, kulek szklanych, ceramiki i oczekiwanego bez rezultatu, destylat nie wykazuje żadnych drożdżowych posmaków. Przy grzaniu ok 0,4 kW odbiór jest na poziomie 0,5l/h, po zwiększeniu mocy wydaje mi się wyczuwać delikatne "smrodki", jednak nie są to oczekiwane drożdżowe aromaty.
1) Sondę mam ok 50mm nad kotłem, druga jest w szczycie - widoczna na zdjęciu. Czy muszę rygorystycznie pilnować temperatury na szczycie w okolicy 78'C ?
2) Rosnąca temperatura w kotle jest - zaczyna się od ok 80'C i idzie powoli w górę.
3) Całkowita moc to 6kW, i na takiej rozgrzewam. Mogę załączać niezależnie każdą, 2kW+2kW + regulowaną od 0 do 100% kolejną grzałkę 2kW.
4)Rozumiem, potstill uczy cierpliwości, jednak celem jest smakowy destylat. Chciałbym wyciągnąć z baniaka zwykły, śmierdzący drożdżami, ordynarny nocny trunek. Dodam również że nastaw nie był klarowany. Docelowo chcę mieć sprzęt do smakowych trunków - głównie rum.
Opisywany sprzęt stanowi przystawkę do kolumny z głowicą puszkową,automatycznie regulowanym zaworem iglicowym LM, i ręcznym OVM którą pewnie kiedyś tutaj opiszę. Do uruchomienia smakowych produkcji chciałem wykorzystać wstępnie zbiornik i poćwiczyć, zanim zbuduję kolejne elementy. Przystawka z latarką jest przygotowana pod 0,5l miedzianych pryzmatycznych, chodnica z zaworem na co dzień występuje w roli OVM. Rura - kolumna jest pusta, i górny dekiel z kolanem pod chłodnicę i sondę wykonany na szybko.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwszy potstill
Dzisiejsza noc przyniosła takie właśnie wnioski Chłodnica pozwala mi grzać max 1,3kW, przy większej mocy wylot robi się już ciepły.
Wracając do kwestii temperatur, przy pracy na kolumnie wzrost o 0,2-0,5'C w punkcie stabilizacji psuje mi już robotę. Czy temperatura na szczycie dużo wyższa niż 80'C nie jest szkodliwa? Z obserwacji: temperatura na szczycie jest wyższa niż w wypełnieniu zaraz przy wyjściu z kotła.
Czy ma będą miał dużą różnicę jeśli zamiast chłodnicy ze zdjęcia założę dużo bardziej wydajną głowicą puszkową i odbiorę bez dławienia cały urobek z LM?
Wracając do kwestii temperatur, przy pracy na kolumnie wzrost o 0,2-0,5'C w punkcie stabilizacji psuje mi już robotę. Czy temperatura na szczycie dużo wyższa niż 80'C nie jest szkodliwa? Z obserwacji: temperatura na szczycie jest wyższa niż w wypełnieniu zaraz przy wyjściu z kotła.
Czy ma będą miał dużą różnicę jeśli zamiast chłodnicy ze zdjęcia założę dużo bardziej wydajną głowicą puszkową i odbiorę bez dławienia cały urobek z LM?
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Pierwszy potstill
Czy z ta kostka to poważnie? Chodzi o glutaminian monosodowy - ekstrakt z drożdży?
Zawód 1/2" przed chlodnica zostal z wygody - chlodnica na codzień pracuje jako OVM. Nie jest on zamontowany celem wytwarzania wysokiego, wręcz rozrywkowego ciśnienia. Dodatkowo w zbiorniku mam wskaźnik poziomu z węża sylikonowego - pełni on rolę bezpiecznika.
Zawód 1/2" przed chlodnica zostal z wygody - chlodnica na codzień pracuje jako OVM. Nie jest on zamontowany celem wytwarzania wysokiego, wręcz rozrywkowego ciśnienia. Dodatkowo w zbiorniku mam wskaźnik poziomu z węża sylikonowego - pełni on rolę bezpiecznika.
-
- Posty: 139
- Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 09:30
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Pierwszy potstill
chlopie .
Jak chcesz bimber to goń go bez żadnego wypełnienia.
Na tej rurze, wysokiej i o dużej powierzchni ścianki bocznej jest spory Refluks. Trochę wypełnienia i destylat się oczyszcza.
Z moich doświadczeń na PS wnioski mam następujące.
1. Pusta rura o wysokości 60-100 cm to klasyczny bimber o mocy 50-65.
2. Wypełnienie ze zmywaków daje mocniejszy i czystszy destylat. Mozna wyciągnąć 70-80 %. Nie czuc go tak, ale drozdzami potrafi się odbijać i 2 dni po spożyciu.
3. Dołożenie skraplacza na górze daje bardzo czysty prawie neutralny w zapachu bimber o mocy 90-95. I tak się nim odbija.
Oczywiście ważna jest mała moc grzania.
Więc moim zdaniem powinieneś puszczać na pustej rurze 50-60 cm . i niezbyt szybko.
Drożdże typu turbo tez nie będą tak walić jak piekarnicze.
Jak chcesz bimber to goń go bez żadnego wypełnienia.
Na tej rurze, wysokiej i o dużej powierzchni ścianki bocznej jest spory Refluks. Trochę wypełnienia i destylat się oczyszcza.
Z moich doświadczeń na PS wnioski mam następujące.
1. Pusta rura o wysokości 60-100 cm to klasyczny bimber o mocy 50-65.
2. Wypełnienie ze zmywaków daje mocniejszy i czystszy destylat. Mozna wyciągnąć 70-80 %. Nie czuc go tak, ale drozdzami potrafi się odbijać i 2 dni po spożyciu.
3. Dołożenie skraplacza na górze daje bardzo czysty prawie neutralny w zapachu bimber o mocy 90-95. I tak się nim odbija.
Oczywiście ważna jest mała moc grzania.
Więc moim zdaniem powinieneś puszczać na pustej rurze 50-60 cm . i niezbyt szybko.
Drożdże typu turbo tez nie będą tak walić jak piekarnicze.
Re: Pierwszy potstill
Drozdze to duble Snake C star. Nastaw 12kg cukru na 50l. Dwie torebki.Temperatura 19-20'C przez cały czas.
Piekarnicze i pomidory juz zamówione.
Wracając do tematu.na baniak trafiła znów kolumna sle ponawiam zapytanie.
Napiszcze proszę swoje parametry PS-ów.
Wysokość.
Średnica.
Moc grzania - używana przy pracy nie maksymalna
Prędkość odbioru.
Wypełnienie
Termeratury na gorze.
Piekarnicze i pomidory juz zamówione.
Wracając do tematu.na baniak trafiła znów kolumna sle ponawiam zapytanie.
Napiszcze proszę swoje parametry PS-ów.
Wysokość.
Średnica.
Moc grzania - używana przy pracy nie maksymalna
Prędkość odbioru.
Wypełnienie
Termeratury na gorze.
Re: Pierwszy potstill
I pewnie jeszcze cały gdzieś zdegustujesz
A na poważnie. Pusta rura 60cm z flanszami gotowa. Ulepie jeszcze ok 128 tysięcy pierogów i dostane 15 min od żony na własne zajęcia, wtedy wszystko poskładam i do dzieła.
A na poważnie. Pusta rura 60cm z flanszami gotowa. Ulepie jeszcze ok 128 tysięcy pierogów i dostane 15 min od żony na własne zajęcia, wtedy wszystko poskładam i do dzieła.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 24 mar 2018, 11:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, whiskey (na razie niestety sklepowa)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Pierwszy potstill
Witam.
Nie chcę zakładać kolejnego tematu o podobnym wątku, dlatego piszę tutaj.
Koledzy wytłumaczcie mi tak łopatologicznie dlaczego wszyscy doświadczeni "psotnicy" tak bardzo ganią te destylatory szybkowary?
Podstawowa zasada działania przecież się nie zmienia, alkohol zamieniany jest ze stanu lotnego w ciekły. Dla zobrazowania dwa przykłady. Możecie mi tak konkretnie na chłopski rozum wytłumaczyć wyższość destylatora na kegu nad tym garnkiem...
https://www.aabratek.pl/produkty/752/GA ... IKAMI.html
https://www.aabratek.pl/produkty/424/z_ ... torem.html
Pomijając te odstojniki, o których dużo jest na forum, przyjmijmy, że ten szybkowar jest bez odstojników, to czym on się jeszcze tak bardzo różni od tego drugiego..? Jakiś knyw jest na pewno bo cena jest stosunkowo niska i jest tych wynalazków pełno na allo..
Pozdrawiam
Nie chcę zakładać kolejnego tematu o podobnym wątku, dlatego piszę tutaj.
Koledzy wytłumaczcie mi tak łopatologicznie dlaczego wszyscy doświadczeni "psotnicy" tak bardzo ganią te destylatory szybkowary?
Podstawowa zasada działania przecież się nie zmienia, alkohol zamieniany jest ze stanu lotnego w ciekły. Dla zobrazowania dwa przykłady. Możecie mi tak konkretnie na chłopski rozum wytłumaczyć wyższość destylatora na kegu nad tym garnkiem...
https://www.aabratek.pl/produkty/752/GA ... IKAMI.html
https://www.aabratek.pl/produkty/424/z_ ... torem.html
Pomijając te odstojniki, o których dużo jest na forum, przyjmijmy, że ten szybkowar jest bez odstojników, to czym on się jeszcze tak bardzo różni od tego drugiego..? Jakiś knyw jest na pewno bo cena jest stosunkowo niska i jest tych wynalazków pełno na allo..
Pozdrawiam
-
- Posty: 110
- Rejestracja: niedziela, 25 lut 2018, 18:57
- Krótko o sobie: Emigrantka zarobkowa
- Ulubiony Alkohol: Jałowcówka
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Biała Chrobacja/Wallonia
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Pierwszy potstill
Też jestem ciekawa tych wniosków. Napiszesz krótkie podsumowanie?slimsteel pisze:Witam...
Moja ciekawość wzięła górę nad czekaniem za gotową odpowiedzią... Przestudiowałem kilkadziesiąt postów i już co nieco wiem;)
Pozdrawiam
Licho nie śpi,
Licho czuwa,
Licho psoci,
jak się uda...
Licho czuwa,
Licho psoci,
jak się uda...
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 24 mar 2018, 11:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, whiskey (na razie niestety sklepowa)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Pierwszy potstill
Witam ponownie po długiej przerwie...
Niestety z braku czasu musiałem chwilowo przerwać temat destylarki...ale nagromadziłem trochę potrzebnych materiałów. Proszę o opinię, czy się nadają na prosty pot-still..:
> keg 30l
> grzałka 1400Wx2000W
> rura na kolumnę fi 63,5 - 1100mm
> rura na chłodnicę również fi 63,5 - 400mm, spirala fi 10 - 3000mm.
> dwa śrubunki SMS
> wypełnienie - zmywaki inox z denaru
Piszcie czy będzie ok, czy coś zmienić. Jak będzie troszku czasu, to zabiorę się za spawanie
Pozdrawiam,
wąski
Niestety z braku czasu musiałem chwilowo przerwać temat destylarki...ale nagromadziłem trochę potrzebnych materiałów. Proszę o opinię, czy się nadają na prosty pot-still..:
> keg 30l
> grzałka 1400Wx2000W
> rura na kolumnę fi 63,5 - 1100mm
> rura na chłodnicę również fi 63,5 - 400mm, spirala fi 10 - 3000mm.
> dwa śrubunki SMS
> wypełnienie - zmywaki inox z denaru
Piszcie czy będzie ok, czy coś zmienić. Jak będzie troszku czasu, to zabiorę się za spawanie
Pozdrawiam,
wąski
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pierwszy potstill
Wąski, Ty masz już prawie materiał na aabratka, więc może w tym kierunku podążaj, poczytaj, popatrz na różne projekty i podejmij słuszną decyzję. Na prostego PS wystarczy i pół metra rury.
A Tobie Licho się dowcip wyostrzył
A Tobie Licho się dowcip wyostrzył
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 24 mar 2018, 11:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, whiskey (na razie niestety sklepowa)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Pierwszy potstill
Dzięki za szybkie odpowiedzi;)
Chce robić bimberek, ale nie chce, żeby aż tak bardzo śmierdział;) ok, niestety kega jeszcze nie mam bo znajomy, który uprzednio zapewniał mnie, że ma takowego w garażu się pomylił. Keg już dawno na złomie....:/
Trzeba wypatrzeć jakaś okazję;)
Pozdrawiam, wąski
Chce robić bimberek, ale nie chce, żeby aż tak bardzo śmierdział;) ok, niestety kega jeszcze nie mam bo znajomy, który uprzednio zapewniał mnie, że ma takowego w garażu się pomylił. Keg już dawno na złomie....:/
Trzeba wypatrzeć jakaś okazję;)
Pozdrawiam, wąski