Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy

Post autor: Pretender »

Przybliżysz nam sposób rektyfikacji NaOH i perhydrolem? Jakiś nowy sposób? Jesteś pewien, że to chemia powoduje mętnienie? Zauważ, że DESTYLUJESZ same odpady ...
koncentraty wina
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: gaviscon »

Przy destylacji zacieru zbożowego (bez względu na zboże) destylat podczas rozcieńczania również mętnieje. Silikonowe wężyki, woda źródlana, oddzielanie przed i pogonów również nic nie daje :scratch: :x
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3942
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Doody »

Trzeba używać wody zdemineralizowanej o temperaturze bardzo zbliżonej do temperatury rozcieńczanej psoty. Destylat nie mętnieje ale nie wolno go od razu chłodzić w lodówce bo wtedy ma tendencje do opalizowania.
Pozdrawiam
Darek

Istreed
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 14 wrz 2012, 12:25
Re: RE: Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Istreed »

gaviscon pisze:Przy destylacji zacieru zbożowego (bez względu na zboże) destylat podczas rozcieńczania również mętnieje. Silikonowe wężyki, woda źródlana, oddzielanie przed i pogonów również nic nie daje :scratch: :x
Wywal wężyk silokonowy i spróbój rozrobić odrobinę prosto z zaworka. Jak pomoże to polecam cienka rurkę co z miedzi i kilka obejm.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: michal278 »

Ja bym poszedł o krok dalej i albo woda miękka albo wręcz destylowana.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

użytkownik usunięty
Re: RE: Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: użytkownik usunięty »

Istreed pisze:
gaviscon pisze:Przy destylacji zacieru zbożowego (bez względu na zboże) destylat podczas rozcieńczania również mętnieje. Silikonowe wężyki, woda źródlana, oddzielanie przed i pogonów również nic nie daje :scratch: :x
Wywal wężyk silokonowy i spróbój rozrobić odrobinę prosto z zaworka. Jak pomoże to polecam cienka rurkę co z miedzi i kilka obejm.
W sumie racja.
Mi też pisano, że kupiłem silikon. Tymczasem okazało się, że to jakaś mieszanka, gdyż przy paleniu się, kopcił na czarno i oczywiście mętniało. Wyeliminowałem z obiegu mieszańca i mam spokój.
A firma zacna...
No niestety, można się głęboko zdziwić.
Ale to już nie mój problem. Pozdrówa

Istreed
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 14 wrz 2012, 12:25
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Istreed »

Mój się palił niby ok a i tak było mleko. Jedna wizyta w obi załatwiła temat.
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 18:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: gaviscon »

michal278 pisze:Ja bym poszedł o krok dalej i albo woda miękka albo wręcz destylowana.
Wody destylowanej jeszcze nie próbowałem, muszę zobaczyć efekty.
Zastanawiam się też nad wodą dejonizowaną może będzie jeszcze lepsza ?

użytkownik usunięty
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: użytkownik usunięty »

Tnijmy frakcje, a będzie dobre :ok:
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3942
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Doody »

Istreed pisze:Mój się palił niby ok a i tak było mleko. Jedna wizyta w obi załatwiła temat.
A cóż to za wykładnik czystości "palił się". Pewnie pali się od 50% a uzyskujemy 96,5%. Jeżeli nie był oczyszczony z przed i po-gonów to mógł mieć i 96% a staje się mętny.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7508
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: radius »

Doody, koledze chodziło chyba o wężyk a nie destylat ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3942
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Doody »

Chyba masz rację. Przepraszam :oops:
Pozdrawiam
Darek

voltek
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 7 sie 2014, 19:59
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: voltek »

Pretender pisze:Przybliżysz nam sposób rektyfikacji NaOH i perhydrolem? Jakiś nowy sposób? Jesteś pewien, że to chemia powoduje mętnienie? Zauważ, że DESTYLUJESZ same odpady ...
To nie jest nowy sposób. Perhydrol zastępuje nadmanganian. Na 1 litr 50% destylatu daję 1g NaOH. Po kilku dniach dodaję 1g perhydrolu. Po kilku następnych dniach destyluję. To prawda, że stosuję tę metodę do opadów. Jednak te same odpady potraktowane węglem, a nie chemią, nie mętnieją. Wychodzi na to, że podczas destylacji przedostają się w oparach NaOH lub perhydrol w jakiejś postaci.

arekwroc
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 00:44
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: arekwroc »

Czytałem wiele wypowiedzi na temat mętnienia destylatu i jak piszą bardziej doświadczeni koledzy - nie ma na to 100% rady i wytłumaczenia. Jednak - jak to zwykle bywa przypadkowo - poczyniłem pewne spostrzeżenia, które może rzucą jakieś światło na sprawę... A może okaże się, że nie odkryłem Ameryki i ktoś bardziej doświadczony poratuje radą. Mianowicie: nastaw na T3 wykonany wg opakowania z 7kg cukru, sklarowany 3-4 dni w chłodnej spiżarni do przejrzystości wody o minimalnym zabarwieniu kolorem - ale przezroczysty całkowicie. Gotowanie spokojnie i bez pośpiechu (czasem mam wrażenie, że aż za wolno - zdecydowana większość czasu to kroplowanie, nie podkręcam aby "leciało ciurkiem" - pierwsze gotowanie o ile pamiętam jakoś 2x po ok 5 godzin - garnek za mały na raz, drugie prawie 7). Sam garnek - prostokątny kociołek, do którego dorobiłem z miedzi rurę na 65cm 2x22mm (nie bijcie - akurat miałem nadmiar fi 22 a brak fi 28, która byłaby tu lepsza, więc polutowałem do góry taką "dubeltówkę":) - łączne pole przekroju ma teraz pomiędzy fi 28 a 40mm:)), na górze krótki sztucer z wejściem na sondę termo i odbiór do chłodnicy, chłodnica nierdzewka lub KO bo ciężka więc nie alu, ale nie klei magnesu - stara porządna dziadkowa robota. Dodatkowo termometry w kociołku - cieczy i par. Przedgony z każdego 12,5 llitra odebrane do spryskiwacza po ok. 150ml i wyszło za pierwszym razem 5 litrów i niecałe 70%. Do drugiej destylacji rozcieńczone do ok 30% kranówką (dobra woda, na instalacji zmiękczacz, więc wapnia i magnezu śladowo) i specjalnie oglądałem co wyszło - kryształ. Drugi pęd i znowu ok. 60-80 ml do spryskiwacza, dalej całość po 500ml do osobnych naczyń (tak dla siebie, żeby sprawdzać co leci, jakie różnice itd. - nauka, nauka, nauka:)) Wynik to 4l - pierwsze 500ml 85%, a ostatnie ok. 60% (ostatni ósmy słoik oraz nieznaczne ilości potem od razu wlane do innych ogonów). Zostało 7x500ml, ostatni ma teraz 70% Żaden ze słoików nie wyróżnia się negatywnie na tle innych na węch - więc po zakończeniu procesu losowo ze słoi 1, 3 i 6-tego próbka rozmajona do 40% celem przegryzienia przez dobę i degustacji - i tu dochodzimy do sedna całej przydługiej opowieści: próbka nr 1 mętna jak z mlekiem i smakowo po dobie znacząco gorsza od 3 i 6, nr 3 znacznie mniej mętna ale też brak przejrzystości - smak znacznie lepiej ale nie ideał, nr 6 kryształ i smakowo igła.... Po pierwszym gotowaniu całość do 30% i był kryształ - więc nie było w destylacie nic co powinno wywołać zmętnienie, po drugiej już jest i dodatkowo przypadkowo wyselekcjonowany, w których frakcjach... Skoro sięga to 3-ciej (a może też 4 lub 5-tej) połówki, to chyba nie może to być już wina przedgonów? - zwłaszcza, że odebrane raczej sporo. Przy odbiorze przedgonów też starałem się mocno uważać na grzanie, aby dostarczać go minimalnie (niestety jeszcze nie dorobiłem się regulatora napięcia do kuchenki) tak aby wykroplować powoli i jak najwięcej wszystkiego co poniżej 78`C na górze i dalej - tak długo jak roztarte na dłoni krople nie dały satysfakcjonującego zapachu. Poza tym jak wyżej - po pierwszym gotowaniu kryształ do 30%... A może to dwie różne sprawy i smak w 1-wszej i może 2-giej kiepski, bo jednak źle odbierałem przedgony, a mętnienie to odrębna kwestia?? A może całkiem się mylę, to naprowadźcie proszę na właściwy tor jak dziecko we mgle:) Jeśli macie inne wskazówki co powinno się robić inaczej to też chętnie przyjmę - np. czy można spokojnie podkręcić grzanie i zbierać szybciej - zaoszczędziłbym wtedy cennego czasu:) Myślę, że test powtórzę jeszcze dla próbki 2,4 i 5. Niestety nie wiem jeszcze co z tymi odrzuconymi zrobić - gotować znowu czy testować działanie węgla kokosowego?? Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: użytkownik usunięty »

Czy wcześniej również tak bywało?
Kurcze, chciałbym zobaczyć ten sprzęt...

arekwroc
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 00:44
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: arekwroc »

defacto pisze:Czy wcześniej również tak bywało?
Witaj, wcześniej nie bywało, bo doświadczenia w temacie mam tyle co oranżada gwarancji - czyli niezbyt wiele:) Spróbuję przy kolejnych procesach coś pozmieniać i zobaczyć czy się powtórzy - ale to zmętnienie przyznasz dziwne, że po pierwszej nie wystąpiło a po drugiej już tak... tak czy inaczej wybrałem do dalszego użycia tylko numerki 3-6, a na pozostałych potrenuję kolejne gotowania w wolnych chwilach, łącząc je może z innymi "odpadami" żeby spróbować odzyskać coś z tego - w najgorszym razie będzie więcej odkażalnika:)
Pozdr.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: golec269 »

Spróbuj drugie podejście rozrobić do około 18% , wydaje mi się że za mocny wsad na taki sprzęt.

użytkownik usunięty
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: użytkownik usunięty »

W sumie racja.
30% to w pyte za dużo.
Po za tym, to jaką mocą grzejesz?

arekwroc
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 6 lis 2017, 00:44
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: arekwroc »

defacto pisze: 30% to w pyte za dużo.
Po za tym, to jaką mocą grzejesz?
Spróbuję następnym razem bardziej rozcieńczyć - zobaczę rezultat. Nie mam niestety regulatora do kuchenki, więc grzeję na palniku 1,5 kW i jak temp. jest około 10*C przed wrzeniem (mniej więcej wg wykresu i tego co wlałem spodziewam się kiedy zacznie kapać) zmniejszam grzanie - do ilu to ciężko powiedzieć przy termostacie, ale o ok. 1/4 - 1/3 - czasem trochę pokręcę gałką żeby ręcznie zmniejszyć histerezę w początkowym etapie (muszę koniecznie doposażyć się w regulator, bo tak to gówniana robota...)
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 444
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: pith »

Chcę podzielić się spostrzeżeniem na temat mętnienia destylatu przy rozcieńczaniu.
Ciągle miałem z tym problem. Woda demineralizowana, destylowana lub rozcieńczanie poniżej 50 procent skutkowało bardzo często paprochami pływającymi w płynie lub opalizowaniem.
Odkładałem kolejne destylaty do sklarowania. Nazbierało się kilkadziesiąt litrów.
Kupiłem też ostatnio tubę filtrującą do węgla aktywnego na okoliczność absolutu weselnego dla kolegi.
Dla próby napchałem płatków kosmetycznych bo pasowało średnicą (ponad 0,5 m). Podpiąłem wężyki silikonowe i moje życie się odmieniło :D .
Filtruje do kryształu wszystko, co dotąd podpiąłem. Z różną prędkością. Zazwyczaj ok. 5 litrów na dobę.
Przefiltrowałem już 25 litrów różnych destylatów i ciągle kryształ. Na ostatni strzał pójdzie supermętna Whisky Honey.
Tuba nierdzewna - 80 zł, wężyki silikonowe - 15 zł (inwestycja na lata) , waciki - 6 zł.
Polecam pod rozwagę.
tuba filtracyjna.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

użytkownik usunięty
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: użytkownik usunięty »

Nieźle, nieźle.
Widziałem coś bardzo podobnego, przejeżdżając przez w Dąbrowę G. (aAbratek.pl) i gdybym miał więcej hajsu, zapodałbym ją sobie.
Jak smak ?
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 444
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: pith »

Nie czuję jakiejś szczególnej różnicy w smaku.
Mam wrażenie, że trunki nabrały oleistości w konsystencji.
Ziołówka a'la Gin na pewno złagodniała.
Whiskacz bez zmian, calvados podobnie.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

jacek.dd
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 15 sty 2015, 21:52
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: jacek.dd »

Witam Koledzy . Wydaje mi ,że coś jest z tymi niektórymi wężykami silikonowymi nie tak.
Zauważyłem u siebie ,że wężyk silikonowy z dobrego sklepu i przeznaczony do naszych celów pod wpływem wysokiej temperatury robi się mlecznobiały i twardy . Podejrzewam , że u mnie ten wężyk był powodem zmętnienia rozcieńczonego wyrobu .
Jacek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: masterpaw2 »

Kolego, 100% silikonowy wężyk nie twardnieje pod wpływem wysokiej temperatury. Zrób próbę ogniową :
http://alkohole-domowe.com/forum/co-moz ... ml#p166960
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3942
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Doody »

Zależy co się rozrabia. Torfowy destylat ze słodu jęczmiennego rozrabiał do mocy 46-47% wtedy nie mętnieje, ale 40-stka to nie ma opcji żeby nie zmętniała. Można oczywiście filtrować na zimno i pozbyć się części aromatów. Ale ja tam wolę zostawić mocniejszy trunek.
Pozdrawiam
Darek

marian 40
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 5 wrz 2018, 22:44
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: marian 40 »

Witam serdecznie Wszystkich.
Od dawna czytam forum i dzięki waszemu doświadczeniu uczyłem się od podstaw. Nowa kolumna pierwsze pędzenie i.... mleko. Dodawałem różnej wody od extra butelkowanej destylowaną i kranówkę. Nic to nie dało, destylat 90% rozcieńczony do 55% i mleko. Pomogło tylko jedno przy drugim gotowaniu zwiększyłem temperaturę odparowywania do 83-85 C. kapało 75%, po rozcieńczeniu do 55% było idealnie klarowne. powodem jest krótki wężyk /pseudo/ silikonowy który wchodzi w reakcję z alko 90%.

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: johnex »

powodem jest krótki wężyk /pseudo/ silikonowy który wchodzi w reakcję z alko 90%
Pytasz czy stwierdzasz fakt? Po czym wnioskujesz że jest pseudosilikonowy?
Nowa kolumna pierwsze pędzenie i....
Jaka to kolumna? Czy przed pierwszym użyciem przygotowałeś kolumnę (wymyłeś ją dokładnie, "wytrawiłeś wypełnienia"). Czy destylat ma metaliczny posmak? Z czego zrobiłeś nastaw?
Poza tym jak czytam jak prowadzisz rektyfikację to mam wrażenie że tak naprawdę nic nie czytałeś. 90% na kolumnie to strasznie zły wynik. W destylacie jest dużo niepożądanych związków które też mogą powodować mętnienie. No a tak jak robiłeś drugim razem to na kolumnie robi się destylaty smakowe.
Jednym słowem wrzuć opis swojej aparatury (najlepiej ze zdjęciami).
Później zacznij od podstaw czyli: kompendium-tematow-t17383.html
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

prolog1975
500
Posty: 502
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: prolog1975 »

Wężyk do wymiany ja kupiłem ostatnio w Deptanie i dupa. Przyszedł przeźroczysty z wyglądu wypisz wymaluj silikon. Do tej pory wężyki u nich były ok. Zrobiłem spiryt z pszenicy i poniżej 46% lekko mętnieje. Spalilem końcówkę i niestety nie pali się tylko skopcił się na czarno. Jest mieszańcem. Zdaje się, że nawet sprzedający nie wiedzą co naprawdę sprzedają.
To jest nowa generacja mieszańców są lepiej zamaskowane czepiają się ich paprochy nie zmieniają koloru w czasie odbioru rektyfikatu z OLM(jest gorący). Tylko kopcą na czarno.
Edyta
Z czystym sumieniem polecam wężyki ze Starowara są z czystego silikonu właśnie je testowałem. Ważne przed użyciem trzeba je obmyć z talku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 paź 2018, 10:06 przez prolog1975, łącznie zmieniany 2 razy.

brzoski
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 24 cze 2018, 21:25
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: brzoski »

Odnośnie mętnienia destylatu to dzisiaj zgłupialem do reszty. Kiedyś też miałem problem z mętnieniem. Problemem okazał się wężyk który reagował z oparami i zmienił kolor na czerwonawy. Dzisiaj przy 2giej destylacji wymieszałam cały urobek żeby mieć wszystkie flachy tej samej jakości. Zacząłem rozrabiać i butelkować. Moc docelowa 40%. 2 butelki na 8 zmętniały. Procedura przy każdej ta sama. Ma ktoś jakiś pomyśł?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

użytkownik usunięty
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: użytkownik usunięty »

Brudne butelki.

brzoski
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 24 cze 2018, 21:25
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: brzoski »

No ale tych butelek używałem już prędzej. Prawdę mówiąc ich nie myłem bo były po psocie i zamknięte. Mówisz że jednak myć?

użytkownik usunięty
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: użytkownik usunięty »

Dorobiłeś cały urobek od razu do mocy konsumpcyjnej?

brzoski
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 24 cze 2018, 21:25
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: brzoski »

Nie. Mieszam za każdym razem po jednej butelce. Przed chwila przelałem gdzie indziej "mleko" z butelki. Przepłukałem wodą z płynem do naczyń. Rozrobiłem nowe i czekam. Wszystko wskazuje na to że racja będzie po Twojej stronie. Ale to dowiemy się późnym wieczorem bo przez noc mi więcej butelek zmętniało. Za wyjątkiem butelki po syropie malinowym którą musiałem przepłukać. Wiele nauki przede mną. Wesołych Świąt.

Danek434
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 20 sie 2018, 17:11
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Danek434 »

Witam Szanowne Grono.
Od pewnego czasu mialem ten sam problem z mętnieniem rozrobionego juz destylatu. Co powodowało również osadzeniem sie zmętnienia na kolumnie filtracyjnej i jej zapychaniem. Testowałem różne wody. Ale ostatnio uzywam zwykłej Oaza z Biedry. Tylko przed każdym rozcięczaniem wode przelewam przez dzbanek Brita. I nie mam problemu z mlecznym kolorem. Wyrób jest krystaliczny. I wczesniej po filtrowaniu ubywało % na kolumnie filtracyjnej. Teraz jest po problemie.

użytkownik usunięty
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: użytkownik usunięty »

Dla porównania wężyk z Dąbrowy Górniczej, potraktowany wysoką temperaturą.
Podczas palenia dymił na biało i nie spowodował mętnienia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3942
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Doody »

Ja też kupuję akurat w Aabratku wężyki i nigdy nie miałem problemu.
Pozdrawiam
Darek

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: wkg_1 »

Kwestię wężyka można rozwiązać dosyć prosto.
Po prostu odebrać z 50 ml bezpośrednio z zaworka i rozcieńczyć do 20%.
Co zamknie wątpliwości w tej szeroko dyskutowanej sprawie ;D

Mardog
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 27 sty 2019, 11:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Mardog »

Mnie też zmętniała jak rozrobiłem w innej niż zwykle wodzie. Kupuje 5L w biedronce i nigdy nie było problemu, brakło mi na ostatnią partię i wziąłem to co było pod ręką i od razu mleko. Po jakimś czasie zmieniło się w kluchy i spadło na dno. Inny mam problem z damami 5L. Kupiłem w jednym sklepie wężyk do filtra z węglem i zauważyłem, że brudzi mi damę, jak przerwałem filtrację to zaciek się zrobił równo z linią poziomu cieczy. Dodatkowo wydaje mi się że tak jak "smyrał" damę w środku to zostały ślady po nim na szkle. Pytanie gdzie kupić i czym wymyć damę? Zrobiłem test i wężyk z zakupionego aabratka nie pali się a ten od filtra po chwili zrobił się czarny - kupiony w światdrożdży bo akurat taki sklep mam pod ręką w mieście.
Ostatnio zmieniony niedziela, 5 maja 2019, 17:02 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2706
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 252 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: jakis1234 »

Wiem, że trochę odkopuję stary temat, ale w sumie nie znalazłem do końca odpowiedzi co zrobić jak destylat mętnieje po rozrobieniu z wodą. Dzisiaj rozrobiłem spirytus (po pierwszej rektyfikacji ) do 70%. Miał to być spirytus techniczny, więc nie przeznaczony do kolejne obróbki. No i zmętniał. Postanowiłem więc zastosować metodę klarowania nalewek :), wziąłem filtr do nalewek i przepuściłem spirytus i bingo :punk: . Spirytus czyściutki. Spróbujcie, kto ma takie problemy, może zadziała :)
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Skir
1600
Posty: 1610
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 218 razy
Otrzymał podziękowanie: 377 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?

Post autor: Skir »

Doody pisze:Zależy co się rozrabia. Torfowy destylat ze słodu jęczmiennego rozrabiał do mocy 46-47% wtedy nie mętnieje, ale 40-stka to nie ma opcji żeby nie zmętniała. Można oczywiście filtrować na zimno i pozbyć się części aromatów. Ale ja tam wolę zostawić mocniejszy trunek.
Podobnie ze śrutą żytnią (na konji). Odpęd, potem gotowanie na 4 pólkach. Po zejściu poniżej 50% mętnieje. Dolałem mocniejszy % - zrobił się czysty. Dolałem wody, znów zmętniało.
Woda zawsze ta sama: niegazowany Żywiec.
EDIT: Zrobiłem test: Nie mętniej do 47%, potem delikatna mgła.
EDIT2: Zacier na koji ze śruty jęczmiennej: bez problemu rozrobienie do 40% -zero mętnienia.
Przyczyną mętnienia żyta mogło być przypalenie grzałek. Wrzucę na kolumnę zmętniały produkt i sprawdzę.
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 paź 2020, 21:09 przez Skir, łącznie zmieniany 2 razy.
I love the smell of bimber in the morning.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mętny produkt”