Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Doody
1950
Posty: 1968
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: Doody » poniedziałek, 20 lis 2017, 12:09

Robiłem spirytus z jęczmienia niesłodowanego w czasach, kiedy cukier był drogi, a jęczmień poniżej 50gr za kilogram. Potrzebowałem konkretnie spirytusu a nie destylatu zbożowego. Moim zdaniem destylat jest zdecydowanie lepszy i jeżeli już bawimy się w zacieranie to warto powalczyć o fajny destylat. Spirytus można teraz bez wysiłku uzyskać z taniego cukru.
Pozdrawiam
Darek


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: Pretender » poniedziałek, 20 lis 2017, 16:52

Nie drapać się ... ... wszystko zależy od tego, czego oczekujemy ...


eldier
650
Posty: 693
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: eldier » poniedziałek, 20 lis 2017, 21:29

Doody, no i nie mów, że nie widziałeś różnicy pomiędzy cukrem, a zbożem?

Pretender, chodzi mi po prostu o to stwierdzenie, że szkoda robić spirytus ze zboża, a wg mnie jest zupełnie odwrotnie, warto! Ale tak jak powiedziałeś zależy czego oczekujemy i co lubimy. Ty preferujesz "bogate" destylaty, ja wole trochę bardziej "wykastrowane", sąsiad lubi podły bimber i wszystko mu przez gardło przejdzie, niektórzy wolą najczyściejszą czystą, a moja LP nic co ma więcej jak 25%, o destylatach i czystych już nie mówiąc :bezradny:

Awatar użytkownika

Doody
1950
Posty: 1968
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: Doody » poniedziałek, 20 lis 2017, 21:55

Bardziej wykastrowany to jeszcze nie czysty rektyfikat. Próbowałem ostatnio (za pomysłem podsuniętym przez Lesgo58) destylować drugi raz część surówki zbożowej na kolumnie z 5-cioma półkami, z refluksem, odbierając stosunkowo wolno tak aby wszystkie półki pracowały i odbierałem w temp. na głowicy w okolicy 80 stopni. Wyszedł fajny, destylat na wódkę zbożową.
Pozdrawiam
Darek


jpiwek
150
Posty: 172
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: jpiwek » wtorek, 21 lis 2017, 14:55

Mogę mieć 200kg pszenżyta za 150zł. Czy to dobra cena?


gadaka
300
Posty: 346
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: gadaka » wtorek, 21 lis 2017, 15:17

Ostatnio kupiłem 100 kg jęczmienia za 60 zł, pszenica kosztuje w moich stronach podobnie... Cena zaporowa nie jest, gdybym nie miał innego źródła to bym kupił...

Pozdrawiam, Łukasz


eldier
650
Posty: 693
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: eldier » wtorek, 21 lis 2017, 15:43

Pewnie gdzieś dostaniesz taniej, obecnie ceny pszenżyta są poniżej 600zł/t, jak Ci ześrutują w cenie to bym brał. Z drugiej strony jak masz jeżdzić i szukać taniej to więcej na paliwo wydasz niż to warte. Jednak ja żyta szukałem po całym wiejskim rynku i sąsiadach i bieda, nikt nie miał w okolicy, bo "Panieee, teraaa to już nikt żyta nie siejeee", dopiero od słowa do słowa i przez znajomych ze 20kg się znalazło.

Awatar użytkownika

Doody
1950
Posty: 1968
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: Doody » wtorek, 21 lis 2017, 16:05

Ja właśnie mam fajne źródło jęczmienia i kukurydzy, bo facet mi śrutuje w cenie zakupu. Zawsze mu dołożę parę złotych i jak to mówią wilk syty i Manchester syty :D
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

psotamt
600
Posty: 641
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: psotamt » wtorek, 21 lis 2017, 16:35

Czy to śrutowanie zboża ma jakąś gradację? Na grubo, średnio, może drobno?
Jak należy ześrutować by było najlepiej do naszej roboty?
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

Doody
1950
Posty: 1968
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: Doody » wtorek, 21 lis 2017, 17:36

Im drobniej ześrutowane tym lepsza (szybsza) wydajność, ale trudniejsza filtracja i więcej "mąki" przechodzi do filtratu. Trzeba znaleźć kompromis. Najlepsze są gniotowniki, które nie mielą łuski a jedynie powodują jej pęknięcie i wysypanie się z niej ziarna. Wtedy łatwo jest uzyskać prawidłowe złoże filtracyjne.
Pozdrawiam
Darek


wawaldek11
2000
Posty: 2217
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 21 lis 2017, 18:54

Problemu z filtrowaniem nie ma przy kotle z płaszczem :)
Ostatnio kupowałem żytnią mąkę razową i bielszą po ok. 1 zł - w zaprzyjaźnionej piekarni. Ładnie się zacierało, ale postanowiłem sprawdzić w prymitywny sposób czy nie zostało trochę skrobi w wywarze. Przy odpowiedniej temp. dodałem enzym, a po przestygnięciu drożdże. Ale nic nie zapracowało.
Pozdrawiam,
Waldek


Cressi
30
Posty: 32
Rejestracja: czwartek, 3 gru 2009, 18:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky,
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: Cressi » niedziela, 10 gru 2017, 08:59

Potrzebuje Waszej pomocy.
Zamierzam zatrzeć metodą "na lenia" enzymami pszenżyto w proporcji 10kgśruty/30 litrów wody. Drożdże Fermiol juz dojechały, ale zapomniałem kupić DAF'u. Mam w domu jeszcze jakieś 100g Activitu, który jak mniemam spokojnie zastąpi DAF. Pytanie tylko, ile tego wsypać do zacieru w podanej wyżej ilości.
A może jednak lepiej zamawiać na szybko DAF? Obawiam się że w mojej wiosce o tej porze roku pożywki nie kupię, sezon "winiarski" w supermarketach już się skończył.

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: seneka » niedziela, 10 gru 2017, 10:48

Wsyp zgodnie z instrukcją. Nie musisz na siłę szukać DAFu.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


kwik44
800
Posty: 822
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: kwik44 » niedziela, 10 gru 2017, 12:19

DAF jest potrzebny na pewno przy mące. Bo ta jest bardzo oczyszczona. Pełne ziarno ma na tyle składników, że dla drożdży wystarczy. Mnie nigdy w zacierach ich nie brakowało, a przerobiłem tego już pod pół tony ;) Jak się boisz, to zawsze możesz zagotować kostkę babuninowych w litrze wody i dodać do zacieru jako pożywkę. W ostateczności nawet nawóz azotowy do kwiatków nada się na pożywkę :D

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: olo 69 » niedziela, 10 gru 2017, 15:53

Potwierdzam, że do śruty nie trzeba dodawać żadnych pożywek.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

psotamt
600
Posty: 641
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: psotamt » wtorek, 12 gru 2017, 17:35

Robię właśnie drugi zacier z pszenżyta i zadziwia mnie prędkość fermentacji. 10 kg śruty zatarte dzień wcześniej do 18 BLG, w poniedziałek rano drożdże, a dziś (wtorek) po południu +1 BLG :o Gdybym miał czas, to jutro mógłbym gotować :D
Drożdże kupiłem przy okazji zakupu enzymów te:
Whisky jeast.jpg
a taką samą porcję wcześniej przefermentowały te:
Destillers vodka.jpg
Żadnych pożywek, zakwaszania. Wsypałem, zamieszałem, dolałem tylko antypianę. Zapach szampański ;)
Często czytam tu o "fermiolach" do zboża, domyślam się, że chodzi o producenta Spirit Ferm. Ale które to konkretnie drożdże, jakiś obrazek?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

Doody
1950
Posty: 1968
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: Doody » wtorek, 12 gru 2017, 18:39

Polecam drożdże Safspirit (malt, American whiskey, bądź grain) Wszystkie świetnie przerabiają zacier i wydobywają aromaty.
Pozdrawiam
Darek


gelo400
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 17 lut 2014, 13:05
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: gelo400 » piątek, 29 gru 2017, 17:38

Jak ktoś ma chęć to mogę sprzedać pszenzyta żyta pszenicy jęczmienia kukurydzy(ccm) gdyż w gospodarstwie mam tego do oporu mogę zesrutowac jak ktoś sobie życzy:)

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5698
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: radius » piątek, 29 gru 2017, 18:27

Podaj cenę za poszczególne zboża ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 390
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Zacier z pszenżyta

Postautor: klepa » piątek, 29 gru 2017, 20:53

I jeszcze gdzie to gelo400 jest.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość