Pomożecie w przerobieniu instrumentów?
-
Autor tematu - Posty: 97
- Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Witam, aktualnie działam na prostym sprzęcie: bańka 20l+szklany deflegmator 35cm ze szklanym wypełnieniem do połowy+ miedziana chłodnica. Ale myślałem o zamontowaniu miedzianego deglegmatora 80-100cm jak koledzy radzili i powiększeniu średnicy chłodnicy na 10-12 mm. I stąd moje pytanie: czy przy zastosowaniu deflegmatora 80-100cm fi np. 28 mogę zastosować jeszcze wyżej ten szklany którego teraz używam? Pomoże to cokolwiek, czy może np miedziany zrobić na 50cm i dołożyć ten szklany żeby się nie kurzył tylko "zarabiał na siebie"? Interesują mnie głównie cukrówki i owocówki. Szukałem na forum, ale niestety nie znalazłem tego czego szukałem. Pozdrawiam i proszę o porady Kolegów Kapaczy
-
online
- Posty: 2384
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 631 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Pomożecie w przerobieniu instrumentów?
Każde zwiększenie wysokości poprawi trunek. Pod warunkiem, że rura będzie wypełniona. Dołóż do tego co masz zmywaki z Lidla nad szklanymi rurkami i też Ci się polepszy. Zmywaki oczywiście pocięte w kłaczki. Ja na max miałem szklany deflegmator z rurkami + szklana rura od filtra węglowego ze zmywakami + chłodnica kulowa z kulkami szklanymi i płaszczem wodnym. Kończyło się to zwykłą chłodniczką szklaną do skraplania urobku. Wszystko na szybkowarze 15l. Tempo odbioru było masakryczne bo zalewało na łączeniach ale urobek miał o ile pamiętam z 92% i był smakowo bardzo dobry.