Witam serdecznie
Na wstępie pragnę zaznaczyć że jestem laikiem jeśli chodzi o produkcję wina bo zazwyczaj zajmowałem się nalewkami , ale do rzeczy. Zdobyłem sporom ilość granatów (50 sztuk) i zamierzam zrobić z nich wino. Plan mam następujący:
1) dobrać się do "pestek" zgnieść je np. tłuczkiem do ziemniaków a następnie wrzucić do balona 15 litrowego. Z tej ilości owoców myślę, że będę miał ok. 7-8 kg miazgi.
2) dodam drożdże bayanus oraz pożywkę aktivit
3) chciałem również rozpuścić na początek 1 kg cukru w 3l wody.
Tak wygląda mój plan i teraz mam pytanie do Was drodzy forumowicze:
1) czy powyższy plan ma jakiś sens ?
2) czy z tych proporcji uda mi się osiągnąć jakieś 12 litrów winka ?
3) kiedy odrzucić owoce ?
Wino z owocu granatu.
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Wino z owocu granatu.
Takiego wina nie piłem i nie robiłem, ale granaty zdarza mi się jeść. Pestki są gorzkie i ja bym bał się zostawiać je w winie. Raczej bym wyciskał sam sok i ten fermentował. Choć pewnie bym nie fermentował bo wino jest ryzykowne a świeżo wyciskany sok przepyszny
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe