Witam szanowne grono psotników
Mam problem związany z za dużą temperaturą nastawu ...
W piatek wieczorem zrobiłem nastaw z 25 kg cukru, beczkę uzupełniłem do 100 litrów i dosypałem drożdże alcotec mega pac. Temperatura początkowa nastawu 21'C Beczka stoi w komórce koło domu i jest owinięta kilkoma warstwami pianki podkładowej od paneli i kocem termicznym z apteczki samochodowej... Do środka włożyłem grzałkę akwarystyczna 100W ustawioną na 24'C (grzałka sprawdzona, działa dobrze). W niedziele wszystko bylo ok temperatura 22' i blg spadło z 20 do 15... W poniedziałek za to temperatur poszybowała do ponad 30'C a blg spadło do zera... Dzisiaj jest wtorek, zacier jest kwaśny blg 0 a temperatura zadane 22'. Nastaw nawet zaczął sie klarować samoistnie... I tu zaczynają się moje rozterki, czy to możliwe żeby drożdże przerobiły to w 3,5 dnia i nagrzały cały zacier do ponad 30'??? Blg jest 0, powinno spaść później... Co robić???
Nietypowe zachowanie zacieru
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Nietypowe zachowanie zacieru
A czy cukromierz masz na pewno sprawny?
Sprawdź dla porównania drugim...
Może temperatura 30 i powyżej, bo nie wiesz czy nie było więcej, wyeliminowała grzybki.
Sprawdź blg kiedy temperatura nastawu spadnie do 20°C. BLG powinno spaść do -4,5
Prawdopodobnie masz jeszcze cukier w nastawie....
Sprawdź dla porównania drugim...
Może temperatura 30 i powyżej, bo nie wiesz czy nie było więcej, wyeliminowała grzybki.
Sprawdź blg kiedy temperatura nastawu spadnie do 20°C. BLG powinno spaść do -4,5
Prawdopodobnie masz jeszcze cukier w nastawie....
-
- Posty: 40
- Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 21:13
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nietypowe zachowanie zacieru
Drożdże jeżeli szybko pracują podgrzewają nastaw (zacier).
Dlatego robiąc nastaw trzeba trzymać się instrukcji na drożdżach.
Chcąc coś zmienić:
Np. Przyśpieszyć przerobienie nastawu dosypując więcej drożdży albo zmniejszając ilość cukru trzeba uważać żeby nie przegrzać nastawu (oczywiście zmienia się ilość wyprodukowanego alkoholu). Trzeba znaleźć złoty środek pomiędzy ilością cukru a ilością drożdży.
Dlatego robiąc nastaw trzeba trzymać się instrukcji na drożdżach.
Chcąc coś zmienić:
Np. Przyśpieszyć przerobienie nastawu dosypując więcej drożdży albo zmniejszając ilość cukru trzeba uważać żeby nie przegrzać nastawu (oczywiście zmienia się ilość wyprodukowanego alkoholu). Trzeba znaleźć złoty środek pomiędzy ilością cukru a ilością drożdży.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Nietypowe zachowanie zacieru
Nie potrzeba drugiego cukromierza. Wystarczy go sprawdzić w czystej wodzie o temp.20 st.C. Powinien wskazać 0 %Blg. Jeśli pokazuje inaczej to oznacza, że papierowa skala się przesunęła wewnątrz rurki.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)