Witam, to artykuł dla początkujących, więc jesli wiesz coś o serach, to tu nie dowiesz sie niczego nowego.
Na początku tworzenia prawie wszystkich serów najpierw trzeba stworzyć ser biały vel twaróg czyt. Najprostszy do wytworzenia ser. Można go stworzyć na dwa sposoby.
1. Dla cierpliwych - przelej mleko do butelki / słoika, i odstaw na 2 dni. Potem ugotuj to i przefiltruj przez szmatke żeby było suche. Viola! Uzyskałeś twaróg
2. Drugi sposób dla nie cierpliwych, prawie ekspresowy. Do szklanki/słoika dodaj sok z cytryny i wode [ W proporcjach 3 do cytryn na 5 część
i wody] Można użyć kwasku cytrynowego. Wymieszaj wode z sokiem. Do garnka wlej mleko i na oko soku z wodą, po kilku minutach (U mnie kilka sekund ) wydzieli sie serwatka. "To białe" przefiltruj od płynu i zostaw owinięte w scierke, żeby się wysuszyło.
Można taki twaróg wędzić.
Drugim moim zdaniem najłatwiejszym serem jest Oscypek.
Uformowany twaróg dodajemy do solanki [Słona woda] jesli twaróg opada na dno, dodaj soli. mocz go kilka godzin nastepnie wędz od 3 do 5 godzin. Wędzenie to poddawanie sera/szynki/ryb itp oparach z drewna o określonej temperaturze. Wędzenie nadaje aromatów, smaku i suszy ser.
Inne sery można uzyskać dodając szczep bakterii i podpuszczke, przepisy można znaleść w internecie. Mam nadzieje, że pomogłem.