grotek
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Dobry wieczór. Mam na imię Tomek. Mieszkam w okolicach Bełchatowa. Od ponad roku zajmuję się domową produkcją żywności na własne potrzeby. Na ten moment opanowałem pieczenie chleba, wyrób wędlin, własny ogródek i przetwory z niego. A ponieważ do jedzenia mam już wszystko co potrzebne postanowiłem rozpocząć produkcję napojów. Zakupiłem gotowy destylator na garnku 30l z kolumną rektyfikacyjną i właśnie rozpoczynam pierwsze w swoim życiu psocenie . Po wczorajszych pierwszych próbach wiem że muszę się jeszcze dużo nauczyć i bardzo liczę na Waszą pomoc.
-
- Posty: 119
- Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 19:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: grotek
Garnek z nierdzewki 30l z kolumną rektyfikacyjną. Od Polskiego producenta firmy BROWIN. Nazywa się TORPEDA - posiada zimne palce. Jako wypełnienie kolumny mam pierścienie rashiga porcelanowe. Zrobiłem swój pierwszy nastaw na słodzie jęczmiennym w karmelu i cukrze, drożdże whisky. Przy utrzymywaniu temperatury w garnku ok. 80 stopni nawet przez kilka godzin nic mi nie leciało. Zwiększyłem temperaturę w garnku do 92-93 stopnie i dopiero wtedy zaczęło mi parować. Temperatura par na poziomie 78,5 stopnia - bardzo wolne pozyskiwanie psoty. Przez całą noc nazbierałem niecały litr. No to postanowiłem trochę więcej grzania i w garnku temperatura 95 stopni a para ok. 80-81 - ciężko ustabilizować temperaturę. Psocenie na tych drugich nastawach już nieco szybsze i przez 6 godzin ok 1,5l destylatu. Z oby tych ustawień moc psoty ok. 95%, niezły zapach - trochę czuć owocami?? W smaku cierpkie jak bym tarninę jadł. Dziś puszczam to wszystko drugi raz po rozcieńczeniu do ok. 50% mocy.
3-majcie kciuki.
3-majcie kciuki.