Destylat z winem wiśniowym w dębie ?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
DoktorPio
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Kontakt:

Post autor: DoktorPio »

Witam
Starałem się szukać tematu nad którym rozmyślam i nie mogłem znaleźć coś co by było zbieżne z moim pomysłem :scratch:
Możliwe że słabo szukałem ?
Chodzi mi o to czy może jakiś z kolega robił taki trunek który w swoim składzie miał by destylat, czysty rektyfikat cukrowy albo lepiej destylat np z wiśni bądź winogron czy gruszek . Rozcieńczony z wodą i b.dobrym winem wiśniowym a następnie wlanym do beczki dębowej albo zasypany chipsami dębowymi lub wiśniowymi ? I poddany działaniu czasu.
Jeśli tak to proszę o informacje czy taki trunek ma sens jak smakuje itp. ;)

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Destylat z winem wiśniowym w dębie ?

Post autor: redhot »

Dolewałem wino do beczki z whisky. Opisywałem w temacie "Redhot robi whisky".

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Destylat z winem wiśniowym w dębie ?

Post autor: Zbyszek T »

Tez dolewałem, ale w ilości np. 100 ml na 20 l beczke. Wtedy smak i aromat staje się bardziej skomplikowany, ciekawszy.
Kiedyś próbowałem więcej, ale to kiepsko to wyszło i poszło z powrotem na rury.
Chyba żeby to zmieszać i z 5-10 lat leżakować, to może by się ułożyło...

Natomiast dobre efekty daje zalanie owoców (świeżych lub suszonych) destylatem i po 1-2 miesiacach zlanie i wtedy do beczki.
Awatar użytkownika

Autor tematu
DoktorPio
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Kontakt:
Re: Destylat z winem wiśniowym w dębie ?

Post autor: DoktorPio »

Myślę że zmieszam dwie próbki jedna to
- rektyfikat 0,45l + wino wiśniowe 0,05l + chipsy dębowe
a drugi
- rektyfikat 0,45l+ nawleka wiśniowa 0,05 + chipsy wiśniowe
Wszystko żeby oscylowało w granicach mocy 40% poddam leżakowaniu na 1 rok ?

użytkownik usunięty
Re: Destylat z winem wiśniowym w dębie ?

Post autor: użytkownik usunięty »

Dolewałem do Bourbonu. Naprawdę fajne efekty. Ilość to ok 50ml/1.5L.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Destylat z winem wiśniowym w dębie ?

Post autor: sargas »

U mnie leżakuje destylat zbożowy w beczce i też zastanawiałem się czy nie dolać winka mam aktualnie wiśniowo porzeczkowe i z DR. Może doleje z 100-200 ml będzie ciekawiej.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Destylat z winem wiśniowym w dębie ?

Post autor: wawaldek11 »

Rób próby na małej - do 0,5 l - ilości - szkoda trunku jakby coś poszło nie tak ;)
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”