Witam
Starałem się szukać tematu nad którym rozmyślam i nie mogłem znaleźć coś co by było zbieżne z moim pomysłem
Możliwe że słabo szukałem ?
Chodzi mi o to czy może jakiś z kolega robił taki trunek który w swoim składzie miał by destylat, czysty rektyfikat cukrowy albo lepiej destylat np z wiśni bądź winogron czy gruszek . Rozcieńczony z wodą i b.dobrym winem wiśniowym a następnie wlanym do beczki dębowej albo zasypany chipsami dębowymi lub wiśniowymi ? I poddany działaniu czasu.
Jeśli tak to proszę o informacje czy taki trunek ma sens jak smakuje itp.
Destylat z winem wiśniowym w dębie ?
-
- Posty: 248
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Destylat z winem wiśniowym w dębie ?
Tez dolewałem, ale w ilości np. 100 ml na 20 l beczke. Wtedy smak i aromat staje się bardziej skomplikowany, ciekawszy.
Kiedyś próbowałem więcej, ale to kiepsko to wyszło i poszło z powrotem na rury.
Chyba żeby to zmieszać i z 5-10 lat leżakować, to może by się ułożyło...
Natomiast dobre efekty daje zalanie owoców (świeżych lub suszonych) destylatem i po 1-2 miesiacach zlanie i wtedy do beczki.
Kiedyś próbowałem więcej, ale to kiepsko to wyszło i poszło z powrotem na rury.
Chyba żeby to zmieszać i z 5-10 lat leżakować, to może by się ułożyło...
Natomiast dobre efekty daje zalanie owoców (świeżych lub suszonych) destylatem i po 1-2 miesiacach zlanie i wtedy do beczki.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy