Delikatny zapach denaturatu

Wszystko na temat chemicznego oraz mechanicznego oczyszczania końcowego produktu destylacji, włączając węgiel aktywny, nadmanganian potasu, filtracje, klarowanie, pozbywanie się niechcianych substancji, zapachów drożdży itp...

Autor tematu
marszma4
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 12 paź 2017, 21:03

Post autor: marszma4 »

Kolumna Aabratek. Odbiór 25,potem 20 ml na minute, czasami delikatnie czuć denaturat.
Keg 50 litrowy.Odbiór przedgonów 0,5 litra.Destyluję do temp 95,5 stopnia.
W smaku super ale troszkę niesmak.
Zacier 50 litrowy z cukru i drożdży Biowim (14 kg cukru+ 2 op drożdży 135g+woda)
Wsad stoi 5 do 6 tygodni naturalnie klarując się.Odbiór serca ok 5 litrów.
Co robię źle. Nie chcę używać węgla.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czwartek, 12 paź 2017, 23:25 przez marszma4, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3835
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Delikatny zapach denaturatu

Post autor: Doody »

Opisz jak robisz nastaw. Korygujesz odbiór w miarę ubywania etanolu z kotła?
Pozdrawiam
Darek

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Delikatny zapach denaturatu

Post autor: gadaka »

@marszma4
Z jaką mocą grzejesz?

Ps. Przy takiej prędkości odbioru i kolumnie to rektyfikacja.

Pozdrawiam, Łukasz

Autor tematu
marszma4
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 12 paź 2017, 21:03
Re: Delikatny zapach denaturatu

Post autor: marszma4 »

Zacier 50 l klarowany 5-6 tygodni.
Odbiór 25 ml potem 20 ml do temp 95,5.
Serce 5 i i koniec

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Delikatny zapach denaturatu

Post autor: gadaka »

Pamiętaj: z cukru robisz nastaw.

Przez te 5-6 tygodni nastaw stoi bez żadnego zlewania znad osadu?

mardok
250
Posty: 255
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 23:53
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: Delikatny zapach denaturatu

Post autor: mardok »

Jaka wysoka kolumna? Rektyfikujesz raz czy dwa razy? Najlepiej to metoda 2,5 opisana przez lesgo58 http://alkohole-domowe.com/forum/kolumn ... t9284.html
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Delikatny zapach denaturatu

Post autor: lesgo58 »

marszma4 pisze:Kolumna Aabratek. Odbiór 25,potem 20 ml na minute, czasami delikatnie czuć denaturat.
Keg 50 litrowy.Odbiór przedgonów 0,5 litra.Destyluję do temp 95,5 stopnia.
W smaku super ale troszkę niesmak.

Nie chcę używać węgla.
Pozdrawiam
Jeśli zależy Ci na czystym alkoholu to:
Pytanie pierwsze - gdzie masz termometr prowadzący rektyfikację?
Pytanie drugie - z jaką mocą grzejesz?
Zakładam, że masz termometr na tzw 10 półce i grzejesz z mocą 2400W. Opierając się na takich danych podam Ci w skrócie przykładową rektyfikację.
- stabilizuj minimum 40 minut. W międzyczasie rób zrzuty jeziorka po ok. 100ml co 20 minut. Pierwsza setka do wylania a następne 2 setki do specjalnego naczynia, przerobisz to w przyszłości na spirytus techniczny.
- przepłucz głowicę odbierając rektyfikat z prędkością 12ml/min co w 30 minut powinno Ci dać ok 400ml. To jest zanieczyszczony spirytus resztkami przedgonów ze skraplacza. Możesz dolać przed gotowaniem do następnego nastawu.
- zmień naczynie i wężyk odbioru i zacznij odbiór z prędkością 25ml do osobnych butelek
- koryguj odbiór w zależności co pokazuje termometr który Ciebie kieruje (chyba masz termometr w dole kolumny?, a jesli nie - to gdzie?)
Prowadząc tym sposobem rektyfikację powinieneś uzyskać spirytusu licząc razem z przedgonami minimum 0,5 litra z 1 kg cukru. A jak Ci się uda i uzyskasz 0,55 l /1 kg cukru to będzie bardzo dobrze. Jeśli tak nie jest to źle prowadzisz rektyfikację i za prędko kończysz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

mardok
250
Posty: 255
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 23:53
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: Delikatny zapach denaturatu

Post autor: mardok »

Leszku piszesz oczywiście o rektyfikacji surówki tak? Tak wiem, że i nastaw w ten sposób prowadzisz, ale pytam, co by nas kolega dobrze zrozumiał.

Wysłane z mojego SM-J120FN przy użyciu Tapatalka
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Delikatny zapach denaturatu

Post autor: lesgo58 »

Opisywałem jak przeprowadzić regularną rektyfikację coby otrzymać lepszy trunek od tego co go opisywał. Nawet tylko po jednokrotnym gotowaniu.
Trochę improwizowałem, bo kolega jest bardzo oszczędny w informacjach.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oczyszczanie destylatu”