Koledzy, takie pytanko mam do was. Wino zaczelo bulkac dziś w nocy i to naprawde ostro;). Tylko mam mały problem. Jutro popołudniu wyjeżdżam na weekend i wracam w niedzielę wieczorem. Moge zostawic to tak bez opieki na te 2 - 3 dni?
Miejsce jest;) a powiedzcie mi jak przestanie bulkać to sprawdzić ile blg i dodać drugą porcję syropu cukrowego i znowu czekac aż skończy fermentować? Pożywkę też jakąś dodać do drugiej porcji syropu?
Kupilem rurkę fermentacyjną plastikową, ona jest większa i wsadzilem taka zatyczke od dlugopisu na koniec, że nie wychlapuje wody ale normalnie co2 ucieka;)
Ja, na rurkę fermentacyjną zakładam dopasowany kawałek wężyka o długości 8 - 10 cm. Dopiero na górę daję watę i przykrywam czapeczką z kawałka ręcznika - działa jak tłumik. Ten kawałek wężyka powoduje, że płyn się nie wychlapuje.
Wróciłem z weekendu Wino bąbluje ledwo co BLG wynosi 1 i teraz rozrabiam syrop cukrowy 1,75kg i 1,75l wody. Doleję zmierzę BLG zakorkuje znowu:) A powiedzcie mi czy teraz też muszę dawać pożywkę do drożdży?
Pożywkę dodałem, syrop cukrowy dolałem, a BLG wyszło mi ok 9. Czyli bede musiał dodać jeszcze syropu cukrowego. A jak próbowałem już tego winka to % już czuć pomału, ale też czuć że jest kwaskowate to wino. Co mam zrobić z tym problemem ?
Przepraszam może nie doczytałem ale z czego jest to wino? W tych kilku postach nic o nim nie wiemy tylko że bulka. Śmieszne te słowo jest. Wino było planowane czy tylko na oko robione?
Jeżeli jest zbyt kwaśne, możesz dodać węglan wapnia (odkwasza wino), lub rozwodnić- zmniejszy się kwasowość, ale stracisz na smaku. Jak dosładzasz to dodawaj cukier rozpuszczony w części nastawu, dodając syrop z wodą za każdym razem rozwadniasz wino.
Wino jest z winogron. Teraz może za dwa lub trzy tygodnie bede już ściągał pierwszy raz z nad osadu, bo już się uzbierało troszkę. Oraz będę chciał dosłodzić do smaku.
Poczekaj z dosładzaniem, drożdże mogą to zeżreć. Zlewaj z nad osadu, aż wino będzie klarowne, na koniec jak drożdże będą już martwe lub przymierające głodem dodaj trochę pirosiarczynu potasu (1,5g/10l) powinno wystarczyć) i wtedy dosładzaj.