Zwykły chmiel, a piwko

Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Autor tematu
krzewyozdobne
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 14:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:

Post autor: krzewyozdobne »

Czy taki zwykły chmiel nadaje się do zrobienia piwa?
https://krzewyozdobne.net
promocja
Awatar użytkownika

zgoda
50
Posty: 54
Rejestracja: niedziela, 2 mar 2014, 17:30
Krótko o sobie: Bądźmy dobrej myśli, jeszcze może z tego wyjść coś dobrego.
Ulubiony Alkohol: bourbon!
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zwykły chmiel, a piwko

Post autor: zgoda »

Nie bardzo, nie wiadomo jaki da efekt.
Awatar użytkownika

Krzysztof988
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2016, 10:15
Krótko o sobie: Normalny jestem i tyle
Ulubiony Alkohol: każdy dobry
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Lasy na wschodzie kraju
Podziękował: 1 raz
Re: Zwykły chmiel, a piwko

Post autor: Krzysztof988 »

Taki dziko rosnący ? nie próbowałbym, bo jak pisz zgoda "Nie bardzo, nie wiadomo jaki da efekt." Ceny szlachetnych są takie, że nie warto, a przecież nie sypiesz całego worka.
Lepiej mieć parkinsona i trochę wylać niż alzhaimera i zapomnieć wypić
Awatar użytkownika

DoktorPio
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Kontakt:
Re: Zwykły chmiel, a piwko

Post autor: DoktorPio »

Jak kiedyś dawałem taki dziko rosnący chmiel ale tylko na smak i aromat czyli w ostatnich 15 i 0 minucie chmielenia ! Natomiast na goryczkę czyli na początku procesu chmielenia radził bym dać chmiel w którym znamy zawartość alfa kwasów jest to ważne ze względu na obliczenie goryczki IBU. Gdy damy zbyt wiele to będzie piwo zbyt gorzkie a jak damy za mało to nie będzie miało charakteru piwa. Bo gdyby dziki chmiel miał nawet dużą zawartość alfa kwasów to dodawanie go w 15 i 0 minucie nie spowoduje zbytniego podwyższenia goryczki :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warzenie Piwa”