Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.
-
Autor tematu - Posty: 33
- Rejestracja: niedziela, 22 lis 2009, 19:24
- Krótko o sobie: Wporzo koleś
- Ulubiony Alkohol: bez różnicy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Szafka w kuchni jakich wiele na świecie... Tylko zawartość nieco inna:
Eksperymentuję z różnymi substratami i drożdżami: cukrówki, śliwki, ostatnio bardzo polubiłem jabłuszka, chociaż sporo pracy w ich przygotowaniu..
Fermentują sobie w 25 litrowych skrzyniach, tu także odprowadzenie gazów konieczne Do małych, "ekskluzywnych" smakowych nastawów na przykład z kompotów, powideł, konserw stosuję małe 5-6 litrowe butelki po wodzie mineralnej
Aby zapachy nie drażniły Mojej Kochanej Drugiej Połówki, jest odprowadzenie gazu z pojemników fermentacyjnych do pionu wentylacyjnego
Eksperymentuję z różnymi substratami i drożdżami: cukrówki, śliwki, ostatnio bardzo polubiłem jabłuszka, chociaż sporo pracy w ich przygotowaniu..
Fermentują sobie w 25 litrowych skrzyniach, tu także odprowadzenie gazów konieczne Do małych, "ekskluzywnych" smakowych nastawów na przykład z kompotów, powideł, konserw stosuję małe 5-6 litrowe butelki po wodzie mineralnej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 33
- Rejestracja: niedziela, 22 lis 2009, 19:24
- Krótko o sobie: Wporzo koleś
- Ulubiony Alkohol: bez różnicy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.
"...Rozumiem, że to wszystko przewidziane na okowitę?"
Aaaa tak tak, naturalnie
Dostałem od znajomego kilka takich plasikowych pojemników z przykrywkami, kiedy tylko je zobaczyłem niczym u Pomysłowego Dobromira na dyńce poczułem odbijajacą się piłeczkę puk puk puk i bingo!!
Trzeba było je tylko trochę uszczelnić, dorobić odprowadzenie gazu (jestem tradycjonalistą, lubię jak ferment cichutko pyka) i jesienne jabłuszka to jest to!
Grzałkę też można dodać i elegancja Francja...
Aaaa tak tak, naturalnie
Dostałem od znajomego kilka takich plasikowych pojemników z przykrywkami, kiedy tylko je zobaczyłem niczym u Pomysłowego Dobromira na dyńce poczułem odbijajacą się piłeczkę puk puk puk i bingo!!
Trzeba było je tylko trochę uszczelnić, dorobić odprowadzenie gazu (jestem tradycjonalistą, lubię jak ferment cichutko pyka) i jesienne jabłuszka to jest to!
Grzałkę też można dodać i elegancja Francja...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 34
- Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:57
- Ulubiony Alkohol: Grappa, Bacardi i wiele innych destylatów. No i oczywiście piwko:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Zdolny Śląsk
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.
Pewnie! Świetny pomysł!
Jak już jesteśmy przy jabłuszkach, to u mnie właśnie kończy pykać 120l takich super słodkich... Wytargowałem cenę i kupiłem czampiony i janagory (czy jakoś tak ) ... w każdym razie po rozkrojeniu sam cukier kapał Beczki też stoją koło kaloryfera Teraz czekam na odpowiednią ilość czasu w moim harmonogramie i wio!
Oby Ci równo pykało!
pozdrawiam
Jak już jesteśmy przy jabłuszkach, to u mnie właśnie kończy pykać 120l takich super słodkich... Wytargowałem cenę i kupiłem czampiony i janagory (czy jakoś tak ) ... w każdym razie po rozkrojeniu sam cukier kapał Beczki też stoją koło kaloryfera Teraz czekam na odpowiednią ilość czasu w moim harmonogramie i wio!
Oby Ci równo pykało!
pozdrawiam
Tomek
-
- Posty: 112
- Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
- Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
- Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.
Moltus, gdy robiłem fermentacje w kanistrach również wpadłem na identyczny pomysł odprowadzenia CO2, ale przyznam, że gdy robiłem śmieszny nastaw w butelce po wodzie 5 l to korek coś mi ciągle nie doszczelniało i fermentacja szła, a woda w rurce nawet nie drgnęła
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
-
- Posty: 14
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 10:00
- Krótko o sobie: Roztargniony Pedancikowaty Patryjota
- Ulubiony Alkohol: Miód, Miód, Whisky, Wino, Warka Strong
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: teren wroga
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.
Witam wszystkich!
Ja też zrobiłem dziurę, ale pod parapetem -w połowie wężyka zamontowałem puszkę a w niej -filtr z małej maski gazowej i uszczelniłem go w środku po bokach sylikonem sanitarnym (na szczęście wszystko było w piwnicy). Smrodu nie ma a puszkę owinąłem i działa jak tłumik dzięki chwilowemu rozprężeniu gazu (rada szwagra mechanika). Nie wiem jednak jak to się ma do waszych ilości ale przy moich naparstkach działa
Fotka później jak posprzątam pokój.
Ja też zrobiłem dziurę, ale pod parapetem -w połowie wężyka zamontowałem puszkę a w niej -filtr z małej maski gazowej i uszczelniłem go w środku po bokach sylikonem sanitarnym (na szczęście wszystko było w piwnicy). Smrodu nie ma a puszkę owinąłem i działa jak tłumik dzięki chwilowemu rozprężeniu gazu (rada szwagra mechanika). Nie wiem jednak jak to się ma do waszych ilości ale przy moich naparstkach działa
Fotka później jak posprzątam pokój.
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.
No co wy fotka już dawno jest tylko jakiś zły moderator gdzieś to przykisił . A tak bardziej poważnie na początku każdy jeden post jest cenny, więc dlaczego by nie zostać archeologiem
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 52
- Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 10:43
- Podziękował: 37 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Pojemniki spożywcze - propozycja Moltusa.
@PIOTRGAN, jeśli chcesz przeprowadzić praktycznie bezwonną fermentację, przeczytaj sobie :
cukier-inwertowany-rozklad-sacharozy-na ... 11705.html
cukier-inwertowany-rozklad-sacharozy-na ... 11705.html
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......