Wino z suszonych daktyli, żurawiny, rodzynek.

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: INTseed »

Składniki:

1 kg ryżu
2,25 kg cukru
150 g suszonych daktyli cukier około - 100g
150 g suszonej żurawiny cukier około - 97.5g
300 g rodzynek cukier około - 180g
8 l wody
Pół cytryny ( wycisnąć )
1 op. drożdży winiarskich
1 op. pożywki do drożdży winiarskich

2x1kg cukru
Drożdze tokay.
Pożywka.

Po jakim czasie powinienem usunąć ryż, żurawinę, itp.?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z suszonych daktyli, żurawiny, rodzynek.

Post autor: Kamal »

Skąd masz przepis? Z jakieś strony? Bo jeśli tak , to zapewne tam pisze co i jak.
K.
Obrazek

Autor tematu
INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z suszonych daktyli, żurawiny, rodzynek.

Post autor: INTseed »

W końcu znalazłem stronę z przepisem.
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ ... uszonych-4

Pisze tam że po około miesiącu przelać do szkła i zostawić na następny do dofermentowania.
Czy jak zostawie to wszystko bez filtrowania na te dwa miesiące to wejdzie jakaś infekcja? Nie jest to produkt na długie leżenie w butelkach.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino z suszonych daktyli, żurawiny, rodzynek.

Post autor: Kamal »

Infekcja nie. Raczej smak wina może się zmienić.
Tam piszę, że po 2 miesiącach butelkować. Bzdura! Wegule pominięte klarowanie. No chyba, że ktoś preferuje osad w butelce. :shock:
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”