Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.

Autor tematu
gonzek
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 15 gru 2012, 14:19
Załączniki
Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: gonzek » środa, 26 gru 2012, 22:49

Najmocniej Was przepraszam! Miałem strasznie dużo na głowie w związku ze sklepem (pierwsze zamówienia spływały, a jeszcze musiałem kilka spraw dopiąć), później nadszedł czas przedświąteczny, a więc szukanie prezentów itp. no a później Święta i tak jakoś ciągle się zabierałem do tego przepisu, a czas mijał...
Mój przepis na Ser Koryciński jest zlepkiem kilku przepisów, dostosowałem go wedle swoich spostrzeżeń. Ser wychodzi zawsze super.
Oto przepis:
Niepasteryzowane, świeże mleko (od krowy albo z mlekomatu) należy podgrzać do temperatury około 37 st. C.

Dodać odpowiednią ilość podpuszczki (rozpuszczonej w 50 ml wody) zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu oraz łyżeczkę soli na 10 L mleka.

Mieszać 1 minutę, później jeszcze minutę, ale delikatniej i jedynie po górnej warstwie mleka.

Odczekać 30 minut.

Skrzep pokroić na ziarna o wielkości nieco mniej niż 1 cm.

Lekko wymieszać i odczekać 30 minut.

Pokrojony skrzep odcedzić i ułożyć na formie do sera korycińskiego.

Wstępne dojrzewanie należy przeprowadzać w temperaturze pokojowej i trwać powinno ono około jednej doby. W tym czasie ser należy odwracać co około 2 godziny przez pierwsze 6 godzin, później rzadziej np. co 6 godzin.

Po tym czasie ser należy solić w solance w temperaturze pokojowej przez 12-48 godzin (w zależności od wielkości sera - np. małe sery około 0,5-1 KG przez 12 godzin, około 1-2 KG przez 24, a takie około 3 KG przez 36 nawet do 24 godzin).
Roztwór solanki to 1:5 czyli kilogram soli (polecamy niejodowaną) na 5 litrów wody.

Po tym czasie ser wyjmujemy z solanki, zostawiamy do obciekania na kilka godzin a później wkładamy do lodówki lub w inne chłodniejsze miejsce - np. do piwnicy. Ser dojrzewa nawet do 2 miesięcy, jednak idealny do zjedzenia jest już po 3-4 tygodniach.

Gdyby ktoś chciał go kopiować to proszę o podawanie źródła - serowar.pl.
Tutaj jest też w wersji z dopiskami co może przydać się do produkcji i czego potrzeba (np. podpuszczka): http://serowar.pl/content.php?162-Ser-Koryci%C5%84ski-przepis

Ser Koryciński jest bardzo prosty, chociaż może się nie udać ze względu na wiele czynników takich jak np. karmienie krów kiszonką (wtedy nie należy z takiego mleka robić sera), czy też różne szczepy bakterii w mleku od różnych krów.

Polecam też zrobić tradycyjnego klasyka czyli Goudę. Jest to moim zdaniem idealny ser na "pierwszy raz" - można w łatwy sposób "załapać" o co chodzi w domowej produkcji sera, a sam ser na pewno wyjdzie - lepiej lub gorzej, ale nawet jeśli wyjdzie gorzej to będzie to bardzo satysfakcjonujące! Żeby nie robić już choinki z tego postu to podam tylko link - przepis pochodzi z książki, z której ja korzystam, wzbogaciłem go o kilka moich uwag i spostrzeżeń: http://serowar.pl/content.php?161-Gouda-przepis-polecamy-na-w%C5%82asny-pierwszy-ser!

Gdybyście mieli pytania, problemy, cokolwiek - piszcie tutaj, na naszym forum, w komentarzach pod przepisem, na maila lub telefon - gdziekolwiek, z wielką chęcią pomogę! :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


profimator_1200x350
Awatar użytkownika

manowar
850
Posty: 893
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: manowar » piątek, 11 sty 2013, 23:34

To ja od siebie wrzucę relację z radosnej produkcji sera a'la Koryciński.

DSC_0136.JPG

DSC_0139.JPG

DSC_0137.JPG

DSC_0143.JPG

DSC_0140.JPG

DSC_0144.JPG

DSC_0145.JPG

DSC_0146.JPG

DSC_0147.JPG

DSC_0148.JPG

DSC_0149.JPG

DSC_0151.JPG

DSC_0152.JPG

DSC_0154.JPG

DSC_0156.JPG

DSC_0157.JPG

DSC_0159.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


Autor tematu
gonzek
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 15 gru 2012, 14:19
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: gonzek » sobota, 12 sty 2013, 12:48

Wygląda bardzo fajnie, chociaż mam wrażenie, że skrzep nie do końca się skleił. Z jakiego przepisu robiłeś?

Awatar użytkownika

manowar
850
Posty: 893
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: manowar » niedziela, 20 sty 2013, 22:50

Faktycznie ser był ciut inny niż poprzednio jak robiłem - bardziej kremowy i nie tak zwarty. O dość wyraźnym posmaku zafermentowania - ale wszystko było z nim ok. Robiłem z tego przepisu http://www.olgasmile.com/moj-domowy-ser ... robic.html ale teraz skorzystam z twojego - choć po kąpieli w solance na pewno nie wytrzyma tyle czasu ...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


michal278
1850
Posty: 1860
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: michal278 » wtorek, 23 lip 2013, 21:19

to ja jako mieszkaniec okolic Korycina dorzucę swe 3 grosze. poniżej link z filmem o produkcji serka..

http://www.youtube.com/watch?v=9YsbEJsIpEw

w naszym rejonie (Suwalszczyzna) słynne są tez sery z Wiżajn. Niejaki kucharz Sowa i Marcin Budynek je reklamuje w kawie czy herbacie. :D
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2462
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: JanOkowita » środa, 17 lut 2016, 16:38

Trzy tygodnie temu zacząłem swoją przygodę z serami. W końcu znalazłem w okolicy świeże mleko krowie i kozie (co nie jest takie proste w okolicach dużego miasta).

Pytania: czy ktoś wie, gdzie kupić folię serowarską oddychającą do pakowania Camemberta ? Nigdzie nie mogę namierzyć.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver daje jeszcze radę:)

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2462
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: JanOkowita » czwartek, 15 wrz 2016, 12:40

Odświeżę temat, żeby narobić smaka :lol: Na fotach 24 godzinny ser po wyjęciu z formy, widać dziurki po przekrojeniu, obok słoiczek z serem korycińskim z ziołami i świeżymi papryczkami chili w oleju. Robota prosta, a satysfakcja murowana.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver daje jeszcze radę:)

Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7013
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: radius » czwartek, 15 wrz 2016, 17:49

JanieO... skąd masz taką fajną formę na serek?
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2462
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: JanOkowita » czwartek, 15 wrz 2016, 18:46

Hmmm, plastikowy durszlak do mycia owoców za 3,90 zł w sklepie AGD :freak:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver daje jeszcze radę:)

Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7013
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: radius » czwartek, 15 wrz 2016, 20:19

O rzesz ku... Toś mnie zadziwił :respect:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 22:36
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: Karwi » czwartek, 15 wrz 2016, 22:35

Jesteście genialny!!! Ślinka mi cieknie.
Ja by ktoś z Mazur potrzebował mleka pisać na pw

Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 22:36
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: Karwi » sobota, 17 gru 2016, 09:37

Hej.
Udało się. Pierwszy mój ser w życiu wyszedł palce lizać. Przy okazji obalił mit że ser nie wyjdzie z mleka od krów życiowych TMR czyli kiszonkami z traw i kukurydzy oraz pasza tresciwą. Ser był przepyszny.

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2462
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: JanOkowita » sobota, 17 gru 2016, 09:51

:klaszcze: Pierwszy jest zawsze najsmaczniejszy ;) Z zimowego mleka koryciński wychodzi bez problemu, dopiero przy serach twardych widać różnicę w jakości i wydajności. Po prostu mleko od krów z pastwiska jest wartościowsze pod względem zawartości białka i przede wszystkim aromatów pochodzących z ziół. Ale wszystko przed Tobą, trzymam kciuki :!:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver daje jeszcze radę:)

Awatar użytkownika

tonic21
50
Posty: 67
Rejestracja: sobota, 13 lut 2010, 10:27
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gostynin
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: tonic21 » sobota, 17 gru 2016, 10:17

Janku a podałbyś przepis na ten ser z chili w słoiku bo też pysznie to wygląda.
Pozdrawiam Tonic

Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 22:36
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: Karwi » sobota, 17 gru 2016, 10:58

Mleko letnie z pastwisk ma gorsze parametry. Od zimowego. Ma to związek z ilością. Świeża trawa goni białko w paszy.Ale też i ilość mleka. W rezultacie mleka jest więcej Ale ma mniej białka i tłuszczu. Za to może mieć więcej kazeiny

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2462
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: JanOkowita » sobota, 17 gru 2016, 11:33

@tonic21

Ser pokroić w kostki o boku 1-1,5 cm, przygotować zalewę:
olej dobrej jakości, łyżeczka soli, papryka chili najlepiej suszona roztarta w moździerzu razem z nasionami, świeży tymianek (lub bazylia, wg uznania). Przygotować tyle zalewy, aby przykryć kostki sera w słoiku, wstawić do lodówki i najsmaczniejszy jest po kilku dniach gdy się "przegryzie". Smacznego!
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver daje jeszcze radę:)

Awatar użytkownika

tonic21
50
Posty: 67
Rejestracja: sobota, 13 lut 2010, 10:27
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gostynin
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: tonic21 » sobota, 17 gru 2016, 12:03

Wielkie dzięki . Tak się napaliłem na serek a dawno nie robiłem że mleko już zamówione jutro będzie zabawa a papryczki suszone akurat mam :D więc przepis wypróbuję .
Pozdrawiam Tonic


jacekn
30
Posty: 32
Rejestracja: piątek, 26 paź 2012, 16:22
Załączniki
Re: Przepis na domowy Ser Koryciński

Postautor: jacekn » poniedziałek, 4 wrz 2017, 08:21

Mój ser Koryciński wygląda tak.
SAM_0230.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Serowarstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości