Zamarzanie alkoholu

Wszystko na temat chemicznego oraz mechanicznego oczyszczania końcowego produktu destylacji, włączając węgiel aktywny, nadmanganian potasu, filtracje, klarowanie, pozbywanie się niechcianych substancji, zapachów drożdży itp...

Autor tematu
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam wszystkich.
Nie wiem czy temat ten był poruszany na forum, ale chciałbym poruszyć temat zamarzania psotki.
Dorobiłem dwie, 50ml próbki do ok.40% różnymi wodami : żywiec (zawartość związków mineralnych 230mg/l), oaza (zawartość związków mineralnych 310mg/l) i trzecią, nieco większą, 80ml próbkę wodą demineralizowaną również do ok. 40%.
Po niezbyt mocnym ochłodzeniu, na powierzchni każdej z próbek, pływał ledwo widoczny i tylko "pod światło" delikatny kożuszek, który rozrywał się pod wpływem zamieszania a gdy temperatura wzrosła, tego dziwnego nalotu już nie było widać.
Następna sprawa to zamarzanie alkoholu, a dokładniej pisząc tychże próbek.
Ponownie zostały ochłodzone, tym razem temperaturą zamrażarki do ok.-19*C i dwie dorobione wodami mineralnymi zamarzyły, a próbka z wodą demineralizowaną nie zamarzła. Nie zrobiły się bryły lodu, lecz wyglądało to raczej na pulpę, lub jak na zmielony lód w mikserze. Próbki przebywały tuż obok siebie, w tej samej szufladzie przez 12h. Po odmrożeniu psotka była czysta, jednak po nabraniu temperatury pokojowej na dnie szklanki zauważyłem wytrącony, biały osad- kilkadziesiąt drobnych "pyłków". Dało się to elegancko przefiltrować.
Zapach wszystkich próbek pozostał nie zmieniony, lecz smak dorobionych wodami mineralnymi raczej mdły i pozbawiony procentów.
Moim zdaniem do konsumpcji nadawała się tylko próbka rozcieńczona wodą demineralizowaną.
Dodatkowo dorabiałem różnymi wodami do 30% i poniżej 20%- brak zmętnienia.
Proszę Państwa zaintrygowały mnie wyżej opisane sprawy i pytania oczywiste. Dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: radius »

Odpowiedź jest bardzo prosta.
Znane twierdzenie, że woda zamarza w temperaturze 0 st.C jest prawdziwe tylko, jeśli woda zawiera zanieczyszczenia. W twoim wypadku minerały. To one stają się zaczątkiem krystalizacji i powstania lodu. Im mniej zanieczyszczeń, tym niższa temperatura zamarzania. Brak zanieczyszczeń pozwala obniżyć temperaturę wody bez zamarzania. Jeszcze niedawno granicą utrzymania czystej wody stanie ciekłym było -41 st. C. Naukowcy z Uniwersytetu Utah schłodzili wodę do temp. -48 st. C i to jest w tej chwili granica zamarzania.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: wawaldek11 »

W swojej zamrażarce na ogół mam -25 - 27*C. Czysta o mocy 40% jeszcze mi nie zamarzła, jedynie zrobiła się gęsta, oleista.
Podobnie było z wymrażanymi nalewkami: z kwiatów bzu i jarzębiny. Po przemrożeniu szybciej się klarowały. Metodę zasłyszałem podczas zwiedzania piwnic za Starką w Szczecinie - jeszcze wtedy Polmosu. Wymrażano jarzębiak, bo źle się filtrował.

@radius - z przemrożeniem wody bawię się prawie co roku - jak są silne mrozy. Mam nieogrzewany garaż, a w nim kilka butelek kranówy w petach po żywieckiej. W czasie mrozów kontroluję wstrząsając butelką czy to już? Gdy już przemarznie, to wstrząśnięta momentalnie przechodzi w stan stały - proces jest bardzo widowiskowy - pojawiają się krystalizujące igły lodowe, które przeszywają wodę w różne strony. Trwa to zaledwie kilka sekund. Od razu nie zamarza na kamień, tylko raczej na kaszkę lodową. Po dłuższej chwili kryształki lepiej połączą się i można taką butelką napier....ć :mrgreen:
Ale na kilka butelek potrafi któraś zamarznąć od razu - czyli są w środku zanieczyszczenia lub ostre krawędzie i tam zaczyna się krystalizacja.
Pozdrawiam,
Waldek

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: michal278 »

Ja często przemarzam nalewki, szczególnie owocowe. Tak jak pisze WaWald, wtedy się lepiej filtrują. Swoją drogą też polecam beczkę dębową czasem wystawić na mróz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: Pretender »

Ogólnie mówiąc, alkohol tyle "wytrzyma" ile ma %.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: użytkownik usunięty »

Proponuję zapoznać się z tym linkiem http://www.gazetakrakowska.pl/strefa-bi ... ,10153770/
a zwłaszcza z komentarzem gościa o nicku "delikatny konsument" i proszę o wyjaśnienie.
Pozdrawiam

zlomnik
30
Posty: 49
Rejestracja: środa, 9 gru 2015, 11:56
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: zlomnik »

Poważne źródło, w byczą żółć w piwie i chemitrailsy też wierzysz?

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: użytkownik usunięty »

Pisz co chcesz, ale Twoje pytanie nic mi nie wyjaśniło. Mimo to dziękuję. Po za tym słyszałem o wielu przypadkach z różnych źródeł o zamarzniętej wódce i to znanych marek. Czy na proces zamarzania może mieć wpływ kształt i np. grubość szkła ? Z tego co wiem, wódka to 40% wodny roztwór alkoholu i może to woda zamarzła a nie spirytus ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: Zygmunt »

Ale czego nie rozumiesz? Mieszanina etanolu i wody zamarza w różnej temperaturze w zależności od stężenia etanolu.

Obrazek
Dla 40% jest to -23 stopnie, czyli każda zamrażalka jest w stanie nam taką flaszkę zamrozić na kość. Zwłaszcza, że jeżeli w zamrażalniku ustawione jest -15, czy -18, to nad rurką z czynnikiem lub na tyle zamrażalnika- w zależności jak rurki są poprowadzone- temperatura jest znaaacznie niższa. Teorie spiskowe o dolewaniu Borygo można włożyć oczywiście między bajki, do wódek dodawano glicerynę, ale nie glikol etylenowy.
Ostatnio zmieniony sobota, 13 lut 2021, 10:49 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Zamarzanie alkoholu

Post autor: herbata666 »

Szczególnie do smakowych żeby zwiększyć ich oleistość.
Chodzi oczywiście o glicerynę


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

dibi
100
Posty: 102
Rejestracja: środa, 17 sie 2016, 18:32
Krótko o sobie: Zawsze w ruchu
Ulubiony Alkohol: Koniak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Ślōnsk
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: dibi »

Odgrzeję kotleta, bo mnie koledzy o to męczą.
Sklepowa mi nigdy w zamrażalce nie zamarzła. Ani żadnemu z moich kolegów. Nasza zamarza regularnie.
Czy można to tłumaczyć tak, że w sklepowej są domieszki, które utrudniają zamarzanie? Czy odwrotnie: sklepowa jest lepiej filtrowana, i nie zawiera jąder krystalizacji?
Pozdrawiam,
~~~~~ dibi ~~~~~

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: użytkownik usunięty »

Kiedyś również miałem podobne wątpliwości ale koledzy, kilka postów wyżej szybko mi to wyjaśnili.
Każda wódka kiedyś zamarznie...
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... ,id,t.html

Ginter14
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2018, 17:24
Zamarzanie alkoholu.

Post autor: Ginter14 »

Destylat 96% rozrobiony z wodą do 40% zamarza. Ktoś może to wytłumaczyć?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zamarzanie alkoholu.

Post autor: Kamal »

Ponieważ spirytus zamarza w -114*C chyba , a wódka to mieszania wody i alkoholu etylowego.
Wódka 40% zamarza przy -27*C.
K.
Obrazek

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Zamarzanie alkoholu.

Post autor: użytkownik usunięty »

Ostatnio zmieniony środa, 22 lip 2020, 23:57 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.

Ginter14
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2018, 17:24
Re: Zamarzanie alkoholu.

Post autor: Ginter14 »

Ale sklepowa nie zamarzła?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Zamarzanie alkoholu.

Post autor: rozrywek »

Praw fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan głąb.
Należy wpuszczać do zamrażalki butelki w krawatach. Bo butelka w krawacie jest mniej awanturująca się. :D
Zamrozi się woda której było w mieszaninie 66 procent plus zanieczyszczenia. I wyjdzie gęste boskie coś jakby cię pan Jezusek bosą stópką po gardziołku przejechał.
To oczywiście żarty.

Inna opcja jest taka że to nie miało wcale 40% tylko mniej.
Inna że masz nieźle ustawioną zamrażarkę i ci agregat co chwilę ją załącza.
Ciekłego azotu raczej w domu nie masz

Granica zamarzania się zmienia razem z procentem zawartego w mieszaninie alko.

Nie pij wódki 40-stki. Pij 45. Będziesz pan zadowolony. :ok:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Ginter14
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2018, 17:24
Re: Zamarzanie alkoholu.

Post autor: Ginter14 »

Rozrywek
Więcej dowodów bo ja też tak potrafię. Interesuja mnie badania lub jakieś doświadczenia. Dlaczego nasze zamrza, a sklepowe nie.?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zamarzanie alkoholu.

Post autor: Kamal »

Bo pewnie chrzczona jest. ;)
K.
Obrazek

akczak
50
Posty: 66
Rejestracja: piątek, 15 gru 2017, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zamarzanie alkoholu.

Post autor: akczak »

Kolego @Ginter14 nasze nie zamrza tylko Twoje!
Po dolaniu wody upewnij się że jest dobrze wymieszane jak tego nie zrobisz to częściowo może zamarzać.

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Zamarzanie alkoholu.

Post autor: johnex »

Mój "swojak" nie zamarza bo nie wkładam go do zamrażarki. Dobry alkohol ma smakować gdy ma temperaturę pokojową. Mrożenie to tylko maskowanie niedoskonałości.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Ginter14
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2018, 17:24
Re: Zamarzanie alkoholu.

Post autor: Ginter14 »

Przy kolejnym rozrabianiu użyje mieszadła i kilka tygodni odczekam niech się dobrze przegryzie

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Zamarzanie alkoholu.

Post autor: Góral bagienny »

Sklepowa też zamarza ;).
Wsadziliśmy kiedyś Finlandię do zamrażalnika i nie zamarzła do końca ale sporo lodu było :) do kieliszka nie dało się nalać bo lód blokował.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

lesu.pl
100
Posty: 126
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Zamarzanie alkoholu.

Post autor: lesu.pl »

Skoro woda w wódeczce zamarza to należałoby sprawdzić poszczególne frakcje, czyli to co zamarzło (i ile ma % po rozmrożeniu w temp 20 stopni) i tego co nie zamarzło. Jak ktoś ma możliwość solidnego wymrażania - wnioski mogą być ciekawe. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: rozrywek »

@ginter14.
Ja w formie żartu to dodałem o zanieczyszczeniach.
Uważamy że spirytus to 96 procent alko i reszta to woda tak?
Wyobraź sobie że ten spiryt nie zawiera tylko etanolu. Zawiera jeszcze wiele innych związków.
Musiałby to być alko w czystej postaci.
Tak samo i woda. Inaczej się zachowa jakby była w idealnie czystym stanie h2o.
Inaczej to wyjaśnię: deszcz. Deszcz naprawdę nie pada tylko śnieg. Który w trakcie się roztapia. Ale aby powstał potrzebuje jednej drobinki czegoś. Wystarczy tej fizyki. Aby powstał kryształek. Płatek śniegu.
Ps: mi tam jeszcze nic nie zamarzło. Zawsze rozrabiam urobek trochę wyżej. A wódka ma być dobrze zimna a nie gęste zamrożone coś.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: Kòpôcz »

Nie kumam o co te boje... Wymrażanie alkoholu to metoda znana od stuleci. Powstała przypadkiem gdzieś w zakonnych piwnicach, teraz robi się to celowo dla podbicia woltażu i kumulacji aromatów. Najmocniejsze piwo świata (wiarygodne - "The end od history") ma 55% właśnie dzięki kontrolowanemu wieloetapowemu wymrażaniu zeń wody. Tabelę podał Zygmunt.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: użytkownik usunięty »

Kòpôcz pisze:Najmocniejsze piwo świata (wiarygodne - "The end od history") ma 55% .
To prawda, ale.... :D

https://youtu.be/r8NKSn0hdXg
:ok:
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: Kòpôcz »

Napisałem przecież, że wiarygodne - moc Snake Venoma jest wątpliwa. No chyba, że coś się zmieniło i udało się im udowodnić moc tego piwa - już nie jestem zbyt na bieżąco. The end of history, jak nazwa mówi miało zakończyć potyczki browarów na największego mocarza. ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 lip 2020, 07:13 przez Kòpôcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

domaniqs
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 11 sie 2020, 17:05
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: domaniqs »

Witam,
a może po prostu za szybko wrzuciliście destylat do zamrażarki? Kontrakcja objętości zajmuje około 2 tygodni:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kontrakcj ... to%C5%9Bci
Pozdro
Maciek

Ginter14
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2018, 17:24
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: Ginter14 »

Rozcieczylem destylat do 40% z podwójnej rektyfikacji, który przegryzal się 2 tyg. Po włożeniu do zamrażarki -23 zamarzł po 2 dniach. Miałem kilka butelek 40% sklepowych i nie zamarzły po 2 dniach?
Wodę do rozcieńczania używam żywiecki kryształ o małej mineralizacji ok 60mg/l.
Ktoś może to wytłumaczyć?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

moszeusz
200
Posty: 213
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: moszeusz »

Być może miałeś delikatnie zakurzone butelki. Kurz działa jako zarodniki krystalizacji i przyspiesza zamarzanie. Być może gdybyś sklepową np. wstrząsnął po trzymaniu w zamrażarce też zaczęłaby zamarzać. Ewentualnie - kwestia stężenia alkoholu, w sklepowej może być ciut więcej.

Ginter14
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2018, 17:24
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: Ginter14 »

Robiłem doświadczenie też z wódką sklepowa 37.5% i również nie zamarzła...


Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Rebeli@nt
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: Rebeli@nt »

Ginter14 pisze:Rozcieczylem destylat do 40% z podwójnej rektyfikacji, który przegryzal się 2 tyg. Po włożeniu do zamrażarki -23 zamarzł po 2 dniach. Miałem kilka butelek 40% sklepowych i nie zamarzły po 2 dniach?
Musisz mieć chyba zamrażarkę jakąś przemysłową :shock: bo praktycznie wszystkie spotykane na rynku mrożą do -18`C
Ale nawet gdybyś miał przemysłową, to nie powinna zmrozić ci wódki 40% przy -23`C, bo ta "zamarza" dopiero w temperaturze -26,95`C
Najprawdopodobniej musisz zmienić alkoholomierz.

Ginter14
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2018, 17:24
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: Ginter14 »

Ten alkoholomierz na sklepowej wódce czy moim destylacie pokazuje tyle samo w temp 20⁰C.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: jakis1234 »

Musisz mieć chyba zamrażarkę jakąś przemysłową :shock: bo praktycznie wszystkie spotykane na rynku mrożą do -18`C
Niekoniecznie, to zamrażalniki mrożą do -18. Mam zamrażarkę Liebherra, taka domową z szufladami.
Minimalna temperatura, którą osiąga to -32 stopnie.
A co do zamarzania alkoholu, skoro 40% alkohol zamarza przy około -27 stopni, to nie widzę możliwości, żeby zamarzł przy -23.
Coś nie tak z pomiarem. Może tam gdzie miałeś swoją wódkę temperatura była lokalnie niższa?
To różnica niecałe 4 stopnie, w zamrażarce może się zdarzyć, ewentualnie Twój alkohol miał mniej niż 40%.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oczyszczanie destylatu”