Śliwki z pestkami

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Góral
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 22:17
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: Góral »

Witam i proszę o pomoc.

Znajomy dostał od sąsiada większą ilość nalewki. Problem następujący: śliwki są w całości (z pestkami), zalane spirytusem, leżało to razem kilka lat.
Czy po takim czasie z pestek nie uwolniła się czasami jakaś trutka (kwas pruski)? Wygląda i pachnie ładnie.
Rady:
1. Do kibla.
2. Destylacja (1,2 razy).
3. Węgiel aktywny, lub jakaś inna chemia.
4. A może to dobre i "na zdrowie".

Dzięki za pomoc, pozdrawiam. :poklon;
Awatar użytkownika

TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: TeDy »

Troszeczkę teraz pogooglowałem na ten temat i twierdzę, iż ja bym osobiście nie próbował. http://portalwiedzy.onet.pl/35755,haslo.html poczytaj, może tam znajdziesz coś ciekawego. Podobno nawet wypicie większej ilości nalewki z wiśni, które były tylko w połowie wydrylowane u rosłego chłopa może już spowodować nie pożądane efekty uboczne... w postaci wąchania kwiatków od spodu.

Z tego co wyczytałem, kwas pruski wydziela się pod wpływem procentów którymi pestki zostały zalane. Jeżeli te śliwki z pestkami leżały kilka lat w spirytusie to śmię twierdzić że takowy kwas wytworzył się na pewno. Oczywiście piszę powołując się na czystą logike, bez żadnych dowodów więc mogę się mylić.

Pytanie tylko, że taki wywar bezpiecznie jest również przepuścić przez rurki? Czy takowy kwas ma jakąś temp. ulatniania? To już pytanie to fachowców :)
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: Emiel Regis »

Kwas pruski ulatnia się w temperaturze ok. 26 st. C, wystarczy podgrzać do temp. 30 st. C w odkrytym naczyniu, przy otwartym oknie i po kłopocie. Trochę stracisz na %.
[....]
Mamcar,
pozbyć się kwasu pruskiego wbrew pozorom nie jest tak łatwo.
Takie podgrzewanie nalewki powinno się przeprowadzać w otwartym naczyniu i przy dobrej wentylacji pomieszczenia. Opary cyjanowodoru są również trujące.
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... &tid=19134

Destylacja powinna załatwić sprawę.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
Góral
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 22:17
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: Góral »

Wielkie dzięki za adres winiarzy.
Przyznam, że informacje na temat toksyczności tego dziadostwa robią wrażenie i skutecznie odbierają apetyt.
Chyba sobie podaruję (może gdyby moczyły się parę miesięcy, a nie lat).

Na pociechę puszczę na rurki nastaw z gruszek (bez pestek :)), to się napewno uda i będzie pyszne (jak trochę poleży w piwnicy).

Pozdrawiam Skrytokapaczy!

Alauda
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 25 sie 2017, 09:21
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: Alauda »

Witam.
Czy jak na kilo śliwek wrzuciłem dwie pestki do macerowania na miesiąc to rozumiem że nic poważnego się nie powinno zdażyć ?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7300
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: radius »

Oczywiście, że nie. Całe te wieści o trujących pestkach można między bajki włożyć :readmore:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: kwik44 »

Ha, ja mam nawet dwie pestkówki nastawione. Jedne z 6kg wiśni z zeszłego roku, drugie z 5kg pigwowca. Migdałowy zapach obłędny. Na lekarstwo :D
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: lesgo58 »

Potwierdzam szkodliwy wpływ pestek w nalewkach!!!
Mój kolega po ostatniej degustacji wychodząc ode mnie potknął się i złamał sobie nogę... :scratch:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: kmarian »

Potknął się o pestkę? Z jakich śliw Ty robiłeś tą nalewkę?
Kolego Góral, na rurki i "na zdrowie". Uważaj na pestki.:twisted:

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: Szlumf »

kwik44 pisze:Ha, ja mam nawet dwie pestkówki .................... z 5kg pigwowca. .................
Nalewki czy destylat? Jeżeli nalewki to pigwowiec z pestkami czy pestki osobno zalane? I chyba jeszcze nie tegoroczny więc jakie wrażenia smakowe? Lubię nalewkę na pigwowcu ale usuwanie pestek jest upierdliwe więc może nie warto? Zrobiłem też nalewkę na samych pestkach. Raz wyszła bardzo ciekawa i smaczna a raz poszła do kotła bo chyba za długo przetrzymałem pestki.

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: kwik44 »

Pigwowcową nalewkę robię z pestkami. A ponieważ mam jeszcze zapasy dwuletniej nie robiłem w zeszłym roku wcale. Pigwowiec poszedł na dżem, a pestki zalałem. I siedzą tak już rok. Ja lubię mocno migdałowe ;) Aż otworzę z ciekawości dzisiaj. Jak dla mnie pigwowiec tylko z pestkami. Kroję zwykle ma 8mki/ćwiartki. Przepis wziąłem gdzieś z neta. Najpierw zasypuję cukrem, później ekstrahuję 2x alko (70 i 40%). W cukrze aż się rozpuści, alko po ok. miesiąc. OK 1/5 pigwowca zalewam zawsze jakimś brandy (oryginalnie w przepisie było "marki napol leon"). Dobra zaczyna być dopiero po roku. Wcześniej jest za kwaśna. Zamiast brandy można dodać szczapkę czy dwie dębu do dojrzewania. Pigwowiec lubi dąb.

Znalazłem oryginalny przepis: link. Ja dawałem 400g cukru na słoik 4l. I tak nie wiem czy nie za dużo. Ale jest przyjemna lekka słodycz. Nie przepadam za "ulepkami" :(
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: sargas »

Kiedyś mamusie i babunie wkładały do słoików całe wiśnie i całe czereśnie i stało to czasem rok czasem dwa zależało od apetytu w zimę i do dziś wszyscy żyją. Ja osobiście dla swojego dzieciaka kultywuję tą tradycję i też w słoiki wkładam wiśnie i czereśnie myślę że nie ma czym się przejmować :) Na zdrowie

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: kwik44 »

Jako dziecko rozgryzałem pestki śliwek i zjadałem środek. Tak samo robili inni. Mama kompoty rzadko kiedy robiła na drylowanych owocach. Jeśli już to były "na placek" ;) Nie ma co amigdaliny demonizować. Ludzie się strasznie uczepili tego cyjanku w amigdalinie...

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: Drupi »

Najbezpieczniej pośwíęcić 50zł. i rozwiać wszystkie wątpliwości badaniem alkoholu.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: JanOkowita »

lesgo58 pisze:Potwierdzam szkodliwy wpływ pestek w nalewkach!!!
Mój kolega po ostatniej degustacji wychodząc ode mnie potknął się i złamał sobie nogę... :scratch:
Jak mu pestkę rzuciłeś jak skórkę od banana to się wywalił. :respect:

Ale wcześniej się lekko nawalił :hahaha:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: robert4you »

Pestki są szkodliwe na zęby.
************************************************************************
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7300
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: radius »

Na odbyt też... Te ostre końcówki... :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

PsotnikPiwniczny
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 21 sie 2022, 13:28
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: PsotnikPiwniczny »

Witam wszystkich,
Temat już trochę stary i wałkowany, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie w czeluściach internetu. W alkoholu/nastawach/nalewkach wydziela się amigdalina, a jak sprawa wygląda w kompotach? Otóż wykopałem w piwnicy stare kompoty śliwkowe z pestkami, a bardziej to już śliwki w galarecie. Kompoty mają około 30 lat. Jest tego około 20 litrów i trochę szkoda mi to wyrzucać. Mogę z tego zrobić nastaw, czy lepiej sobie darować?
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: .Gacek »

Nic nie szkodzi na przeszkodzie aby to zalać ciepłą wodą i poszczuć drożdżami... Jak nie wyjdzie to i tak nie będzie szkoda. Dobrze natlenić nastaw i nie przekraczając 25 blg sypnąć bayanusy :mrgreen:
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwki z pestkami

Post autor: Góral bagienny »

Na początku tego roku przerobiłem z 100l kompotów, soków, dżemów kilkunastoletnich i starszych.
Ładuj do beczki :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”