kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
zając_poziomka
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: zając_poziomka »

Cześć,

Jakiś czas temu kupiłem za niemałe pieniądze kolumnę rektyfikacyjną Elite ze strony destylatory-miedziane.pl.
Dzisiaj postanowiłem ją po raz pierwszy złożyć i użyć.

Zacier został wcześniej przygotowany przez mojego dziadka wg. przepisu na drożdżach (10 kilo cukru na 22-25 litrów wody. Chyba, nie pamiętam dokładnie).

No więc złożyłem to ustrojstwo(obrazek poniżej).
Na początku jakoś to szło. Zacier zaczął się gotować i bulgotać zalewając kolumnę, więc zmniejszyłem grzanie i odbierałem przedgony.
Później było coraz gorzej i w wyniku otrzymałem jakieś 2 litry 65% alkoholu... Kompletna porażka.

W instrukcji zostało napisane, że po zagotowaniu należy zmniejszyć grzanie i ustalić temperaturę. Instrukcja opisuje, że dla kolumn bez wziernika trzeba wyłączyć górną grzałkę, choć nie rozumiem dlaczego to tylko dla kolumn bez wziernika? Tutaj nie można? Pomimo wyłączenia górnej grzałki i zmniejszenia grzania dolnej niemal do połowy, temperatura w kegu ciągle rosła osiągając wynik powyżej 100 stopni... Na termometrach górnym i dolnym też nie mogłem ustalić żadnej stałej temperatury. O ile na górnym miałem około 74 stopnie, to już na dolnym temperatura ciągle malała i rosła, aż ustaliła się na poziomie 93. To aż 19 stopni różnicy! Termometry zostały podłączone tak, żeby górny kabel wychodzący z ekranu był przykręcony na górze kolumny, a dolny na dole. Na domiar złego miałem wrażenie, że cały alkohol ucieka poprzez górną część kolumny, tam gdzie wkłada się chłodnicę. To w ogóle nie powinno być zamknięte?

Dlatego zwracam się do Was o pomoc:
Na ile, mniej więcej powinny być ustawione grzałki? Obie włączone cały czas? Wyłączyć jedną po zagotowaniu? Zredukować też drugą?
Jaka powinna być różnica temperatur pomiędzy tymi termometrami? Jak ją osiągnąć i utrzymać?
Czy kolumna nie powinna być od góry zamknięta, skoro przez cały czas coś z niej paruje?

Proszę Was o rady, bo po dzisiejszym dniu jestem zrezygnowany. Zmarnowałem tylko mnóstwo czasu i pieniędzy...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: lesgo58 »

Długo by pisać. Dlatego najpierw poczytaj ten wątek: http://alkohole-domowe.com/forum/post80896.html#p80896
I porównaj z instrukcją i tym co doświadczyłeś w trakcie pierwszej destylacji. Postaraj się wyciągnąć wnioski. Jak jeszcze będą jakieś niejasności to pytaj.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: prolog1975 »

Zacznij od początku
Spokojnie zrób nastaw na 30l na drożdzach gorzelniczych. Kup sobie cukromkerz w nastawie startuj od 22-24Blg i czekaj aż cukier przerobi na -4. Przepisy masz na opakowaniu drożdzy lub forum. Zapewne za mocno grzałeś masz istrukcję kolumny to zastosuj podaną moc i na początku nie oszczędzaj wody chłodzącej. Różnica między 10 półką a 2/3 to 0.1-0.3* ale jak robiłem na zmywakach to było 0.3-0.5*. I stabilizacja jak ruszą pary zmniejszasz moc na nominalną dla kolumny np.1500W-1600W odbierasz pierwsze 100ml z LM zamykasz zawór i zostaw kolumnę na np 1h stabilizacji. A i koniecznie przeczytaj kompendium wiedzy link post wyżej
Powodzenia
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: Zygmunt »

Zacznij od instrukcji, bo nie przeczytałeś jej dokładnie, a patrząc na to jaki wąż podłączyłeś sobie do chłodnicy, obstawiam, że tylko pierwsze trzy strony:) 10kg cukru na 25l wody nie mogło się udać, o czym świadczą temperatury. Moc ustalasz po zalaniu ma podstawie tego, co widzisz we wzierniku. Nie dążysz do żadnej magicznie ustalanej temperatury, ona ustali się sama, co też jest opisane i wyjaśnione. Masz 20 stron instrukcji i drugie tyle opracowania, przeczytaj na spokojnie i wszystko będzie jasne. I na bogów zmień ten wąż, bo następny temat będzie "dlaczego zmętniało":)

Podam Ci strony, na które zwróć uwagę najbardziej:

- termometry i jak patrzeć na odczyty: strona 5
- ustalanie mocy grzania: strona 8 (i nawet masz wartość), strona 10 (punkt 11 szczególnie)
- wąż do odbioru: strona 15
- obsługa w czasie procesu na spirytus: strony 10 i 11
- temperatura w kotle a moc nastawu w kegu: strona 13


Przygotowywanie nastawów i ich planowanie masz w opracowaniu. Z całym szacunkiem dla Dziadka, ale... patrz podpis :)

Nastawy cukrowe: strona 9
Pomiar BLG i co to jest: strona 10
Drożdże i ich rodzaje: strona 11 i 12
Planowanie: strony 13 i 14
Pomiar mocy: strona 20
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1186
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: Kula »

Kolego zając_poziomka
Proponuję spokojnie jeszcze raz przeczytać dokumentację i pomyśleć czy wszystko zrobiłeś zgodnie z opisem. Wygląda na to, że pracowałeś ze zbyt dużą mocą czyli zalana kolumna. W sumie najlepiej by było, gdybyś zadzwonił do producenta czyli Zygmunta i z nim pogadał, on najszybciej pomoże.
Poza działaniami doraźnymi czyli rozmowa z producentem proponuję zrozumieć zasadę działania sprzętu czyli czytanie forum. To jest najlepsze docelowe rozwiązanie.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: robert4you »

Ale czytanie jest bolesne. Widać po statystykach czytelnictwa w naszym kraju.

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: Drupi »

Ja dziwie się dlaczego producenci sprzętów produkują sprzęty na gaz. Tylko ludzie się męczą w porównaniu z grzałkami elektrycznymi.
ED.
Poprawiam błąd, czasem jak pisze z telefonu to wskoczy w klawjaturze. :shock:
Przepraszam.
Ostatnio zmieniony sobota, 19 sie 2017, 14:46 przez Drupi, łącznie zmieniany 2 razy.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: JanOkowita »

Mnie już nic nie zdziwi.
Dzwoni klient i mówi, że na termometrze wyświetla mu się LowBatt. Odpowiadam, że to oznacza słabą baterię i należy ją wymienić. Za chwilę oddzwania i mówi, że wymienił i teraz już mu się nic nie wyświetla. Pytam, czy wymienił baterię? Mówi, że tak, wymieniał 2 razy. Pytam:
- Czy wymienił Pan na nową?
- Nie, na tę samą...

NOGI I RĘCE OPADAJĄ :hammer: :cry: :(
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Saccharomyces
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: Saccharomyces »

Ja tylko chciałbym spytać kto mądry zamiast poprawić błąd ortograficzny tylko go oznacza na czerwono (dwa posty wyżej) ? Co to ma być ?? Czemu ma to służyć ? Totalnie bzdurne zachowanie jakiegoś moderatora. Jest błąd, to go popraw.


Nawiązując do tematu wątku, to niestety dziadkowe doświadczenie w tym przypadku zupełnie się nie sprawdzi.

mienho
150
Posty: 152
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: mienho »

Moim zdaniem to jest dobre działanie, aby nauczyć użytkowników korzystania z języka polskiego. Jak mod poprawi to user oleje i dalej będzie robił błędy jakich nie powinien. Dlatego popieram zaznaczanie "baboli". Przepraszam za offtop

użytkownik usunięty
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
Nie da się pracować na ciągle zalanej kolumnie. Może być tak, że nalałeś zbyt dużo wsadu kolego. Taka różnica temperatur to wg. mnie efekt lokalnego zalewania kolumny. Sprawdź wypełnienie i ewentualnie przesyp je (luźno). Ja do keg'a 30 wlewam max. 25l, ale pamiętam, że w przeszłości miałem z nim drobne kłopoty. Pomogło podzielenie złoża zmywakiem.
Ale oczywiście to jest tylko moje zdanie i nie musisz go brać pod uwagę. :scratch:
Temperatura w keg,u ponad 100*C ?
Co ty tam gotowałeś ?
Pozdro

PółCzłowiekPółLitra
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2016, 00:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: PółCzłowiekPółLitra »

A może kolega zając_poziomka za szybko odbierał ? Jaki był r:r ? Może nie było wcale i leciał jak na potstilu ? No i oczywiście uciekające pary ze szczytu to za wolny przepływ wody chłodzącej.

Saccharomyces
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: Saccharomyces »

@PółCzłowiekPółLitra - też mi się tak samo wydaje

użytkownik usunięty
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: użytkownik usunięty »

Nie no, kolo pisze, że mu cały czas coś od góry paruje. Czy w ogóle włączył obieg chłodnej wody na skraplacz w szczycie ?
A niech mnie...

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: redhot »

Nalał dziadkowego zajazajeru bez alkoholu (bo sto stopni na kegu=sama woda) to i górą paruje.

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: rastro »

defacto pisze: Temperatura w keg,u ponad 100*C ?
Co ty tam gotowałeś ?
To wcale nie jest takie dziwne... być może tak jak podejrzewasz wystąpiły lokalne zalania a wiec i wzrost ciśnienia... co w wygotowanym nastawie może dać taki efekt, ale to nie jedyna przyczyna takiego stanu.
zając_poziomka pisze: Zacier został wcześniej przygotowany przez mojego dziadka wg. przepisu na drożdżach (10 kilo cukru na 22-25 litrów wody. Chyba, nie pamiętam dokładnie).
To daje blg startowe 28,6 - 31,2 - t wszystko zależy od drożdży (o nich nic nie wiemy, a może były to drożdże babuni, choć raczej nie bo na nich nie ma przepisu na nastaw). Ale nawet na dobrych gorzelniczych trzeba wykazać się cierpliwością żeby dociągnęły do końca). Można się więc spodziewać że po wyparowaniu większości etanolu reszta pozostała w kegu to całkiem niezły ulep jest. Dwa litry niezbyt mocnego urobku daje nie więcej niż 1.2-1.3l (szacunkowo) nawet jak przedgonów było drugie tyle o większej mocy to i tak jest nie więcej niż 3l alko netto. Dalej brakuje przynajmniej 2l alko. Można domniemywać że w baniaku nadal jest ok. 4kg nieprzerobionego cukru.

Do tego już kolega @Zygmunt wspomniał o swoich wątpliwościach związanych z lekturą instrukcji sprzętu. Kolego Zygmuncie chyba nadszedł czas na instrukcję w postaci komiksu jak to ostatnio jest modne ;)

@PółCzłowiekPółLitra - to też możliwe i od tego chciałem zacząć, ale fotka sugeruje użycie OVM i tutaj raczej nie da się jak 100% jak na PS, oczywiście para w dużej części pójdzie po najmniejszej linii oporu ale jednak jakiś refluks będzie. Później mnie zastanowił tak marny wynik netto w połączeniu ze stosunkowo wysokim blg początkowym. A jak nastaw pracował w czasie ostatniej fali upałów to jest kolejny czynnik, który mógł zestresować drożdżaki i przedwcześnie wyciągnęły kopyta.

@defacto - odebrał przedgony można założyć że jednak coś tam odbierał z zaworka LM, zresztą podłączenie wężyków sugeruje że bez odkręconej wody nie dał by rady odebrać praktycznie nic.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

użytkownik usunięty
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: użytkownik usunięty »

zając_poziomka pisze: Na domiar złego miałem wrażenie, że cały alkohol ucieka poprzez górną część kolumny, tam gdzie wkłada się chłodnicę. To w ogóle nie powinno być zamknięte?

Dlatego zwracam się do Was o pomoc:
Na ile, mniej więcej powinny być ustawione grzałki? Obie włączone cały czas? Wyłączyć jedną po zagotowaniu? Zredukować też drugą?
Jaka powinna być różnica temperatur pomiędzy tymi termometrami? Jak ją osiągnąć i utrzymać?
Czy kolumna nie powinna być od góry zamknięta, skoro przez cały czas coś z niej paruje?

Proszę Was o rady, bo po dzisiejszym dniu jestem zrezygnowany. Zmarnowałem tylko mnóstwo czasu i pieniędzy...
Uważam, że..
Kolega nic nie wie na temat tej kolumny. Zapewne nie czytał instrukcji obsługi więc zadaje pytania.
:readmore:

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: rastro »

E.. kolega tylko tak uważa... jak by tak się działo to pomieszczenie było by na węch wypełnione oparami aż by w oczy szczypało, chyba że w tej kanciapie jest taki przeciąg że hej... aczkolwiek z fotki można domniemywać że armata jest ustawiona na zewnątrz ;).

Uważam że dziadek nic nie wie o nastawianiu cukrówki... bo coś proporcje mi się nie zgadzają i temperatury... i to co wyżej generalnie proponował bym ostawić to wszystko w kąt i jednak się trochę wyedukować.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

użytkownik usunięty
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: użytkownik usunięty »

Z wielką niecierpliwością czekam na autora tego tematu.
Porzuć zajęcia i opisz jak było, ze szczegółami. Dopiero wtedy to zacne grono Ci pomoże, lub opier...li :lol:
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: robert4you »

Kolega czyta nasze wypociny i chyba boi się odezwać
************************************************************************

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: rastro »

E... tam kolejny post będzie piszę czwarty raz więc kochany moderatorze przepuść w końcu mój post ;)
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: Imbir »

Powiem tak, maszyna gwizda lecz kierowca ..... ! Szkoda się w ogóle produkować. Gość pierwszy raz w życiu pewnie wypsocił coś z byle jak zrobionej cukrówki, a chciałby mieć "lubelski zbożowy luxusowy" z pierwszego tłoczenia :czytaj: :czytaj: :czytaj:
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: herbata666 »

Spokojnie Panowie, każdy się musi nauczyć, dla osób które to robią po raz setny to oczywiste, ale jak coś robisz pierwszy raz to można zrobić masę błędów i wyjdzie bimber 50 volt.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Darekk50%
20
Posty: 26
Rejestracja: czwartek, 27 kwie 2017, 23:24
Ulubiony Alkohol: Swojski
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: Darekk50% »

zając_poziomka pisze:Cześć
Jeżeli uważasz, że zmarnowałeś czas i pieniądze, to wyślij kolumnę do mnie :))) Chętnie skrócę twe cierpienia Obrazek
Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 sie 2017, 12:41 przez Darekk50%, łącznie zmieniany 6 razy.

użytkownik usunięty
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: użytkownik usunięty »

Nawytykaliśmy koledze i zamknął się w sobie, może nie potrzebnie. Bez obaw, wbijaj w temat i pisz śmiało.
Masz zajefajny sprzęcior, aż Ci zazdraszczam i coś podpowiem:
" Zapomniał wół, jak cielęciem był" ?
Pozdrówa

pagon666
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 9 lut 2015, 01:19
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: pagon666 »

Witam Panowie,
Podobnie jak kolega zakupiłem kolumnę Elite. Potrzebuję kogoś kto wytłumaczy mi co nieco. Liczę na konstruktywne uwagi :) Opowiem Wam jak przeprowadziłem swoją pierwszą przygodę:
Nastawem były wina z porzeczki i maliny. Działałem metodą pot-still opisaną w instrukcji którą otrzymałem. Opiszę przeprowadzony przeze mnie proces, ponieważ nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem instrukcję.
1.Złożyłem całą aparaturę.
2.Wlałem zacier i zacząłem gotować. (Cały proces przeprowadziłem na otwartym zaworku LM i maksymalnej mocy grzania), wodę chłodzącą podałem przy 40 stopniach na dolnym termometrze.
3.Odebrałem 1l przedgonów (pisało tak aby przy pierwszym procesie litr wylać.)
4.Gotowałem cały czas na pełnej mocy(tutaj miałem wątpliwości co do tego ale nie pisało w instrukcji żeby coś zmniejszać) aż do uzyskania 100stopni na kotle. Dodam iż temperatura była w kolumnie różna na gorze około 80 stopni na dole 85.
5. Wszystko zebrałem do butelek 0,5l
Uzyskałem różny destylat o mocy od 70 do 40 %. Dodam iż destylat jest mętny, zapewne powinienem użyć wężyka silikonowego do odbioru :D
Ogólnie czuję, że tu coś nie gra, psota leciała szybko. Czy tak przeprowadzony proces jest poprawny? Czy grzać maksymalną mocą w tej metodzie? Proszę o podpowiedz
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika

icemen11
50
Posty: 61
Rejestracja: niedziela, 4 lut 2018, 19:37
Krótko o sobie: https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: icemen11 »

pagon666 tu jest wszystko napisane ,post80896.html#p80896, szukaj i czytaj .
Nie psoć, destyluj, retyfikuj .
https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: dynio »

@pagon666 zrobiłeś tzw odpęd. Jeżeli ciągnąłeś do samego końca to wlej to wszystko znowu do kega i przepuść jeszcze raz, ale w momencie jak zacznie kapać wyłącz górną grzałkę a dolną ustaw między 1,0:1,2 kW.
Masz super sprzęt, tylko musisz się go nauczyć. Ja na przedłużanym (130cm) Potstillu z przystawką refluksową też od @zygmunta po drugim gonieniu umiejętnie operując mocą i wodą uzyskuje 96,5° (choć niektórzy twierdzili że sie nie da...)

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

pagon666
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 9 lut 2015, 01:19
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: pagon666 »

Dziękuję za szybką odpowiedź.;) w takim razie dołączona instrukcja przez nich jest niejasna i niezrozumiala pomimo tego iż uważam, że jestem inteligentnym człowiekiem ;). Tak właśnie czułem, że coś jest nie tak,bo jakoś to nie odpowiada moim wyobrażeniom o procesie destylacji ;) Spodziewajcie się, że pewnie będę aktywny w tym temacie, bo zależy mi na uzyskaniu świetnego produktu, jak nie najlepszego jaki piłem. Lubię dobre rzeczy. Sprawa ma się następująco. Najpierw muszę przerobić instalację elektryczną tak, żeby spokojnie sobie sprzęcik mógł pracować. Dalej mam rozmaite "produkty" przyniesione przez znajomcych, których jakość pozostawia wiele do życzenia. Dlatego zainwestowałem w sprzęt, żeby coś z tym zrobić :) Przeczytam te posty, do których daliście odnośniki skrupulatnie, sporządzę szczegółową instrukcję i będę próbował dalej. O następnym procesie poinformuję i mam nadzieję, że będzie już dużo lepiej ;)
P.S. Wymienię też wężyk do odbioru na silikonowy :P
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: Zygmunt »

pagon666 pisze: 4.Gotowałem cały czas na pełnej mocy(tutaj miałem wątpliwości co do tego ale nie pisało w instrukcji żeby coś zmniejszać)
Pewien jesteś? Strona 8, drugi akapit- jakiej mocy używać. A w instrukcji trybu pot-still (strona 16) jest pkt. 9, który wprost mówi o zmniejszaniu mocy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

pagon666
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 9 lut 2015, 01:19
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: pagon666 »

Zweryfikuję to jeszcze raz, na chwile obecną nie mam dostępu do tej instrukcji ;) Oczywiście nie szukam winnego nigdzie indziej tylko u siebie, dlatego piszę o poradę. Być może nie doczytałem ze zrozumieniem, lub zrobiłem to niedokladnie. Dlatego też zagościłem na forum i pytam specjalistów. Obiecuję teraz przygotować się teoretycznie i zdobytą wiedzę zastosować/zweryfikować w praktyce. O postępach i efektach oczywiście poinformuję.
Pozdrawiam serdecznie.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: Drupi »

Może to pomoże innym, ale nigdy nie używamy pełnej mocy oprócz celowego zalewania kolumny z wypełnieniem , bo przepompujemy wszystkie szkodliwe substancje które u cierpliwych zostają w kotle. Jest tego ok. 100 substancji a tylko etanol jest spożywczy.
I like noble drinks.

wlodek_100
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 12 paź 2018, 10:40
Krótko o sobie: MYŚLĘ, że jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wkrótce go poznam
Lokalizacja: WIELKOPOLSKA
Podziękował: 16 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...

Post autor: wlodek_100 »

Witam Szanownych Kolegów,
Czytam od dłuższego czasu NASZE FORUM i wypowiedzi "STARSZYCH doświadczeniem” Kolegów.
Ten post sprawił, że po raz pierwszy się odezwę. Zamierzam w nieodległej przyszłości również zakupić u Kolegi ZYGMUNTA w/w wymieniony sprzęt. Cieszę się, że natknąłem się na postach z tym sprzętem. Zapewne w przyszłości również będę korzystał całkiem bezpośrednio z Waszej wiedzy, z oczekiwaniem na pomoc w „sytuacjach krytycznych” lub dyskusyjnych. Na razie ostro się kształcę.
POZDRAWIAM i zagłębiam się w OCEAN bardzo pomocnej LEKTURY.
Wlodek_100
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 lis 2018, 12:43 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”