kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
-
Autor tematu - Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
- Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
- Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Cześć,
Jakiś czas temu kupiłem za niemałe pieniądze kolumnę rektyfikacyjną Elite ze strony destylatory-miedziane.pl.
Dzisiaj postanowiłem ją po raz pierwszy złożyć i użyć.
Zacier został wcześniej przygotowany przez mojego dziadka wg. przepisu na drożdżach (10 kilo cukru na 22-25 litrów wody. Chyba, nie pamiętam dokładnie).
No więc złożyłem to ustrojstwo(obrazek poniżej).
Na początku jakoś to szło. Zacier zaczął się gotować i bulgotać zalewając kolumnę, więc zmniejszyłem grzanie i odbierałem przedgony.
Później było coraz gorzej i w wyniku otrzymałem jakieś 2 litry 65% alkoholu... Kompletna porażka.
W instrukcji zostało napisane, że po zagotowaniu należy zmniejszyć grzanie i ustalić temperaturę. Instrukcja opisuje, że dla kolumn bez wziernika trzeba wyłączyć górną grzałkę, choć nie rozumiem dlaczego to tylko dla kolumn bez wziernika? Tutaj nie można? Pomimo wyłączenia górnej grzałki i zmniejszenia grzania dolnej niemal do połowy, temperatura w kegu ciągle rosła osiągając wynik powyżej 100 stopni... Na termometrach górnym i dolnym też nie mogłem ustalić żadnej stałej temperatury. O ile na górnym miałem około 74 stopnie, to już na dolnym temperatura ciągle malała i rosła, aż ustaliła się na poziomie 93. To aż 19 stopni różnicy! Termometry zostały podłączone tak, żeby górny kabel wychodzący z ekranu był przykręcony na górze kolumny, a dolny na dole. Na domiar złego miałem wrażenie, że cały alkohol ucieka poprzez górną część kolumny, tam gdzie wkłada się chłodnicę. To w ogóle nie powinno być zamknięte?
Dlatego zwracam się do Was o pomoc:
Na ile, mniej więcej powinny być ustawione grzałki? Obie włączone cały czas? Wyłączyć jedną po zagotowaniu? Zredukować też drugą?
Jaka powinna być różnica temperatur pomiędzy tymi termometrami? Jak ją osiągnąć i utrzymać?
Czy kolumna nie powinna być od góry zamknięta, skoro przez cały czas coś z niej paruje?
Proszę Was o rady, bo po dzisiejszym dniu jestem zrezygnowany. Zmarnowałem tylko mnóstwo czasu i pieniędzy...
Jakiś czas temu kupiłem za niemałe pieniądze kolumnę rektyfikacyjną Elite ze strony destylatory-miedziane.pl.
Dzisiaj postanowiłem ją po raz pierwszy złożyć i użyć.
Zacier został wcześniej przygotowany przez mojego dziadka wg. przepisu na drożdżach (10 kilo cukru na 22-25 litrów wody. Chyba, nie pamiętam dokładnie).
No więc złożyłem to ustrojstwo(obrazek poniżej).
Na początku jakoś to szło. Zacier zaczął się gotować i bulgotać zalewając kolumnę, więc zmniejszyłem grzanie i odbierałem przedgony.
Później było coraz gorzej i w wyniku otrzymałem jakieś 2 litry 65% alkoholu... Kompletna porażka.
W instrukcji zostało napisane, że po zagotowaniu należy zmniejszyć grzanie i ustalić temperaturę. Instrukcja opisuje, że dla kolumn bez wziernika trzeba wyłączyć górną grzałkę, choć nie rozumiem dlaczego to tylko dla kolumn bez wziernika? Tutaj nie można? Pomimo wyłączenia górnej grzałki i zmniejszenia grzania dolnej niemal do połowy, temperatura w kegu ciągle rosła osiągając wynik powyżej 100 stopni... Na termometrach górnym i dolnym też nie mogłem ustalić żadnej stałej temperatury. O ile na górnym miałem około 74 stopnie, to już na dolnym temperatura ciągle malała i rosła, aż ustaliła się na poziomie 93. To aż 19 stopni różnicy! Termometry zostały podłączone tak, żeby górny kabel wychodzący z ekranu był przykręcony na górze kolumny, a dolny na dole. Na domiar złego miałem wrażenie, że cały alkohol ucieka poprzez górną część kolumny, tam gdzie wkłada się chłodnicę. To w ogóle nie powinno być zamknięte?
Dlatego zwracam się do Was o pomoc:
Na ile, mniej więcej powinny być ustawione grzałki? Obie włączone cały czas? Wyłączyć jedną po zagotowaniu? Zredukować też drugą?
Jaka powinna być różnica temperatur pomiędzy tymi termometrami? Jak ją osiągnąć i utrzymać?
Czy kolumna nie powinna być od góry zamknięta, skoro przez cały czas coś z niej paruje?
Proszę Was o rady, bo po dzisiejszym dniu jestem zrezygnowany. Zmarnowałem tylko mnóstwo czasu i pieniędzy...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Długo by pisać. Dlatego najpierw poczytaj ten wątek: http://alkohole-domowe.com/forum/post80896.html#p80896
I porównaj z instrukcją i tym co doświadczyłeś w trakcie pierwszej destylacji. Postaraj się wyciągnąć wnioski. Jak jeszcze będą jakieś niejasności to pytaj.
I porównaj z instrukcją i tym co doświadczyłeś w trakcie pierwszej destylacji. Postaraj się wyciągnąć wnioski. Jak jeszcze będą jakieś niejasności to pytaj.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Zacznij od początku
Spokojnie zrób nastaw na 30l na drożdzach gorzelniczych. Kup sobie cukromkerz w nastawie startuj od 22-24Blg i czekaj aż cukier przerobi na -4. Przepisy masz na opakowaniu drożdzy lub forum. Zapewne za mocno grzałeś masz istrukcję kolumny to zastosuj podaną moc i na początku nie oszczędzaj wody chłodzącej. Różnica między 10 półką a 2/3 to 0.1-0.3* ale jak robiłem na zmywakach to było 0.3-0.5*. I stabilizacja jak ruszą pary zmniejszasz moc na nominalną dla kolumny np.1500W-1600W odbierasz pierwsze 100ml z LM zamykasz zawór i zostaw kolumnę na np 1h stabilizacji. A i koniecznie przeczytaj kompendium wiedzy link post wyżej
Powodzenia
Spokojnie zrób nastaw na 30l na drożdzach gorzelniczych. Kup sobie cukromkerz w nastawie startuj od 22-24Blg i czekaj aż cukier przerobi na -4. Przepisy masz na opakowaniu drożdzy lub forum. Zapewne za mocno grzałeś masz istrukcję kolumny to zastosuj podaną moc i na początku nie oszczędzaj wody chłodzącej. Różnica między 10 półką a 2/3 to 0.1-0.3* ale jak robiłem na zmywakach to było 0.3-0.5*. I stabilizacja jak ruszą pary zmniejszasz moc na nominalną dla kolumny np.1500W-1600W odbierasz pierwsze 100ml z LM zamykasz zawór i zostaw kolumnę na np 1h stabilizacji. A i koniecznie przeczytaj kompendium wiedzy link post wyżej
Powodzenia
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Zacznij od instrukcji, bo nie przeczytałeś jej dokładnie, a patrząc na to jaki wąż podłączyłeś sobie do chłodnicy, obstawiam, że tylko pierwsze trzy strony:) 10kg cukru na 25l wody nie mogło się udać, o czym świadczą temperatury. Moc ustalasz po zalaniu ma podstawie tego, co widzisz we wzierniku. Nie dążysz do żadnej magicznie ustalanej temperatury, ona ustali się sama, co też jest opisane i wyjaśnione. Masz 20 stron instrukcji i drugie tyle opracowania, przeczytaj na spokojnie i wszystko będzie jasne. I na bogów zmień ten wąż, bo następny temat będzie "dlaczego zmętniało":)
Podam Ci strony, na które zwróć uwagę najbardziej:
- termometry i jak patrzeć na odczyty: strona 5
- ustalanie mocy grzania: strona 8 (i nawet masz wartość), strona 10 (punkt 11 szczególnie)
- wąż do odbioru: strona 15
- obsługa w czasie procesu na spirytus: strony 10 i 11
- temperatura w kotle a moc nastawu w kegu: strona 13
Przygotowywanie nastawów i ich planowanie masz w opracowaniu. Z całym szacunkiem dla Dziadka, ale... patrz podpis
Nastawy cukrowe: strona 9
Pomiar BLG i co to jest: strona 10
Drożdże i ich rodzaje: strona 11 i 12
Planowanie: strony 13 i 14
Pomiar mocy: strona 20
Podam Ci strony, na które zwróć uwagę najbardziej:
- termometry i jak patrzeć na odczyty: strona 5
- ustalanie mocy grzania: strona 8 (i nawet masz wartość), strona 10 (punkt 11 szczególnie)
- wąż do odbioru: strona 15
- obsługa w czasie procesu na spirytus: strony 10 i 11
- temperatura w kotle a moc nastawu w kegu: strona 13
Przygotowywanie nastawów i ich planowanie masz w opracowaniu. Z całym szacunkiem dla Dziadka, ale... patrz podpis
Nastawy cukrowe: strona 9
Pomiar BLG i co to jest: strona 10
Drożdże i ich rodzaje: strona 11 i 12
Planowanie: strony 13 i 14
Pomiar mocy: strona 20
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Kolego zając_poziomka
Proponuję spokojnie jeszcze raz przeczytać dokumentację i pomyśleć czy wszystko zrobiłeś zgodnie z opisem. Wygląda na to, że pracowałeś ze zbyt dużą mocą czyli zalana kolumna. W sumie najlepiej by było, gdybyś zadzwonił do producenta czyli Zygmunta i z nim pogadał, on najszybciej pomoże.
Poza działaniami doraźnymi czyli rozmowa z producentem proponuję zrozumieć zasadę działania sprzętu czyli czytanie forum. To jest najlepsze docelowe rozwiązanie.
Proponuję spokojnie jeszcze raz przeczytać dokumentację i pomyśleć czy wszystko zrobiłeś zgodnie z opisem. Wygląda na to, że pracowałeś ze zbyt dużą mocą czyli zalana kolumna. W sumie najlepiej by było, gdybyś zadzwonił do producenta czyli Zygmunta i z nim pogadał, on najszybciej pomoże.
Poza działaniami doraźnymi czyli rozmowa z producentem proponuję zrozumieć zasadę działania sprzętu czyli czytanie forum. To jest najlepsze docelowe rozwiązanie.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Ja dziwie się dlaczego producenci sprzętów produkują sprzęty na gaz. Tylko ludzie się męczą w porównaniu z grzałkami elektrycznymi.
ED.
Poprawiam błąd, czasem jak pisze z telefonu to wskoczy w klawjaturze.
Przepraszam.
ED.
Poprawiam błąd, czasem jak pisze z telefonu to wskoczy w klawjaturze.
Przepraszam.
Ostatnio zmieniony sobota, 19 sie 2017, 14:46 przez Drupi, łącznie zmieniany 2 razy.
I like noble drinks.
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Mnie już nic nie zdziwi.
Dzwoni klient i mówi, że na termometrze wyświetla mu się LowBatt. Odpowiadam, że to oznacza słabą baterię i należy ją wymienić. Za chwilę oddzwania i mówi, że wymienił i teraz już mu się nic nie wyświetla. Pytam, czy wymienił baterię? Mówi, że tak, wymieniał 2 razy. Pytam:
- Czy wymienił Pan na nową?
- Nie, na tę samą...
NOGI I RĘCE OPADAJĄ
Dzwoni klient i mówi, że na termometrze wyświetla mu się LowBatt. Odpowiadam, że to oznacza słabą baterię i należy ją wymienić. Za chwilę oddzwania i mówi, że wymienił i teraz już mu się nic nie wyświetla. Pytam, czy wymienił baterię? Mówi, że tak, wymieniał 2 razy. Pytam:
- Czy wymienił Pan na nową?
- Nie, na tę samą...
NOGI I RĘCE OPADAJĄ
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Ja tylko chciałbym spytać kto mądry zamiast poprawić błąd ortograficzny tylko go oznacza na czerwono (dwa posty wyżej) ? Co to ma być ?? Czemu ma to służyć ? Totalnie bzdurne zachowanie jakiegoś moderatora. Jest błąd, to go popraw.
Nawiązując do tematu wątku, to niestety dziadkowe doświadczenie w tym przypadku zupełnie się nie sprawdzi.
Nawiązując do tematu wątku, to niestety dziadkowe doświadczenie w tym przypadku zupełnie się nie sprawdzi.
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Moim zdaniem to jest dobre działanie, aby nauczyć użytkowników korzystania z języka polskiego. Jak mod poprawi to user oleje i dalej będzie robił błędy jakich nie powinien. Dlatego popieram zaznaczanie "baboli". Przepraszam za offtop
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Cześć.
Nie da się pracować na ciągle zalanej kolumnie. Może być tak, że nalałeś zbyt dużo wsadu kolego. Taka różnica temperatur to wg. mnie efekt lokalnego zalewania kolumny. Sprawdź wypełnienie i ewentualnie przesyp je (luźno). Ja do keg'a 30 wlewam max. 25l, ale pamiętam, że w przeszłości miałem z nim drobne kłopoty. Pomogło podzielenie złoża zmywakiem.
Ale oczywiście to jest tylko moje zdanie i nie musisz go brać pod uwagę.
Temperatura w keg,u ponad 100*C ?
Co ty tam gotowałeś ?
Pozdro
Nie da się pracować na ciągle zalanej kolumnie. Może być tak, że nalałeś zbyt dużo wsadu kolego. Taka różnica temperatur to wg. mnie efekt lokalnego zalewania kolumny. Sprawdź wypełnienie i ewentualnie przesyp je (luźno). Ja do keg'a 30 wlewam max. 25l, ale pamiętam, że w przeszłości miałem z nim drobne kłopoty. Pomogło podzielenie złoża zmywakiem.
Ale oczywiście to jest tylko moje zdanie i nie musisz go brać pod uwagę.
Temperatura w keg,u ponad 100*C ?
Co ty tam gotowałeś ?
Pozdro
-
- Posty: 47
- Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2016, 00:29
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Do tego już kolega @Zygmunt wspomniał o swoich wątpliwościach związanych z lekturą instrukcji sprzętu. Kolego Zygmuncie chyba nadszedł czas na instrukcję w postaci komiksu jak to ostatnio jest modne
@PółCzłowiekPółLitra - to też możliwe i od tego chciałem zacząć, ale fotka sugeruje użycie OVM i tutaj raczej nie da się jak 100% jak na PS, oczywiście para w dużej części pójdzie po najmniejszej linii oporu ale jednak jakiś refluks będzie. Później mnie zastanowił tak marny wynik netto w połączeniu ze stosunkowo wysokim blg początkowym. A jak nastaw pracował w czasie ostatniej fali upałów to jest kolejny czynnik, który mógł zestresować drożdżaki i przedwcześnie wyciągnęły kopyta.
@defacto - odebrał przedgony można założyć że jednak coś tam odbierał z zaworka LM, zresztą podłączenie wężyków sugeruje że bez odkręconej wody nie dał by rady odebrać praktycznie nic.
To wcale nie jest takie dziwne... być może tak jak podejrzewasz wystąpiły lokalne zalania a wiec i wzrost ciśnienia... co w wygotowanym nastawie może dać taki efekt, ale to nie jedyna przyczyna takiego stanu.defacto pisze: Temperatura w keg,u ponad 100*C ?
Co ty tam gotowałeś ?
To daje blg startowe 28,6 - 31,2 - t wszystko zależy od drożdży (o nich nic nie wiemy, a może były to drożdże babuni, choć raczej nie bo na nich nie ma przepisu na nastaw). Ale nawet na dobrych gorzelniczych trzeba wykazać się cierpliwością żeby dociągnęły do końca). Można się więc spodziewać że po wyparowaniu większości etanolu reszta pozostała w kegu to całkiem niezły ulep jest. Dwa litry niezbyt mocnego urobku daje nie więcej niż 1.2-1.3l (szacunkowo) nawet jak przedgonów było drugie tyle o większej mocy to i tak jest nie więcej niż 3l alko netto. Dalej brakuje przynajmniej 2l alko. Można domniemywać że w baniaku nadal jest ok. 4kg nieprzerobionego cukru.zając_poziomka pisze: Zacier został wcześniej przygotowany przez mojego dziadka wg. przepisu na drożdżach (10 kilo cukru na 22-25 litrów wody. Chyba, nie pamiętam dokładnie).
Do tego już kolega @Zygmunt wspomniał o swoich wątpliwościach związanych z lekturą instrukcji sprzętu. Kolego Zygmuncie chyba nadszedł czas na instrukcję w postaci komiksu jak to ostatnio jest modne
@PółCzłowiekPółLitra - to też możliwe i od tego chciałem zacząć, ale fotka sugeruje użycie OVM i tutaj raczej nie da się jak 100% jak na PS, oczywiście para w dużej części pójdzie po najmniejszej linii oporu ale jednak jakiś refluks będzie. Później mnie zastanowił tak marny wynik netto w połączeniu ze stosunkowo wysokim blg początkowym. A jak nastaw pracował w czasie ostatniej fali upałów to jest kolejny czynnik, który mógł zestresować drożdżaki i przedwcześnie wyciągnęły kopyta.
@defacto - odebrał przedgony można założyć że jednak coś tam odbierał z zaworka LM, zresztą podłączenie wężyków sugeruje że bez odkręconej wody nie dał by rady odebrać praktycznie nic.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Kolega nic nie wie na temat tej kolumny. Zapewne nie czytał instrukcji obsługi więc zadaje pytania.
Uważam, że..zając_poziomka pisze: Na domiar złego miałem wrażenie, że cały alkohol ucieka poprzez górną część kolumny, tam gdzie wkłada się chłodnicę. To w ogóle nie powinno być zamknięte?
Dlatego zwracam się do Was o pomoc:
Na ile, mniej więcej powinny być ustawione grzałki? Obie włączone cały czas? Wyłączyć jedną po zagotowaniu? Zredukować też drugą?
Jaka powinna być różnica temperatur pomiędzy tymi termometrami? Jak ją osiągnąć i utrzymać?
Czy kolumna nie powinna być od góry zamknięta, skoro przez cały czas coś z niej paruje?
Proszę Was o rady, bo po dzisiejszym dniu jestem zrezygnowany. Zmarnowałem tylko mnóstwo czasu i pieniędzy...
Kolega nic nie wie na temat tej kolumny. Zapewne nie czytał instrukcji obsługi więc zadaje pytania.
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
E.. kolega tylko tak uważa... jak by tak się działo to pomieszczenie było by na węch wypełnione oparami aż by w oczy szczypało, chyba że w tej kanciapie jest taki przeciąg że hej... aczkolwiek z fotki można domniemywać że armata jest ustawiona na zewnątrz .
Uważam że dziadek nic nie wie o nastawianiu cukrówki... bo coś proporcje mi się nie zgadzają i temperatury... i to co wyżej generalnie proponował bym ostawić to wszystko w kąt i jednak się trochę wyedukować.
Uważam że dziadek nic nie wie o nastawianiu cukrówki... bo coś proporcje mi się nie zgadzają i temperatury... i to co wyżej generalnie proponował bym ostawić to wszystko w kąt i jednak się trochę wyedukować.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Spokojnie Panowie, każdy się musi nauczyć, dla osób które to robią po raz setny to oczywiste, ale jak coś robisz pierwszy raz to można zrobić masę błędów i wyjdzie bimber 50 volt.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 26
- Rejestracja: czwartek, 27 kwie 2017, 23:24
- Ulubiony Alkohol: Swojski
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka
Jeżeli uważasz, że zmarnowałeś czas i pieniądze, to wyślij kolumnę do mnie )) Chętnie skrócę twe cierpieniazając_poziomka pisze:Cześć
Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 sie 2017, 12:41 przez Darekk50%, łącznie zmieniany 6 razy.
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Witam Panowie,
Podobnie jak kolega zakupiłem kolumnę Elite. Potrzebuję kogoś kto wytłumaczy mi co nieco. Liczę na konstruktywne uwagi Opowiem Wam jak przeprowadziłem swoją pierwszą przygodę:
Nastawem były wina z porzeczki i maliny. Działałem metodą pot-still opisaną w instrukcji którą otrzymałem. Opiszę przeprowadzony przeze mnie proces, ponieważ nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem instrukcję.
1.Złożyłem całą aparaturę.
2.Wlałem zacier i zacząłem gotować. (Cały proces przeprowadziłem na otwartym zaworku LM i maksymalnej mocy grzania), wodę chłodzącą podałem przy 40 stopniach na dolnym termometrze.
3.Odebrałem 1l przedgonów (pisało tak aby przy pierwszym procesie litr wylać.)
4.Gotowałem cały czas na pełnej mocy(tutaj miałem wątpliwości co do tego ale nie pisało w instrukcji żeby coś zmniejszać) aż do uzyskania 100stopni na kotle. Dodam iż temperatura była w kolumnie różna na gorze około 80 stopni na dole 85.
5. Wszystko zebrałem do butelek 0,5l
Uzyskałem różny destylat o mocy od 70 do 40 %. Dodam iż destylat jest mętny, zapewne powinienem użyć wężyka silikonowego do odbioru
Ogólnie czuję, że tu coś nie gra, psota leciała szybko. Czy tak przeprowadzony proces jest poprawny? Czy grzać maksymalną mocą w tej metodzie? Proszę o podpowiedz
Pozdrawiam serdecznie
Podobnie jak kolega zakupiłem kolumnę Elite. Potrzebuję kogoś kto wytłumaczy mi co nieco. Liczę na konstruktywne uwagi Opowiem Wam jak przeprowadziłem swoją pierwszą przygodę:
Nastawem były wina z porzeczki i maliny. Działałem metodą pot-still opisaną w instrukcji którą otrzymałem. Opiszę przeprowadzony przeze mnie proces, ponieważ nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem instrukcję.
1.Złożyłem całą aparaturę.
2.Wlałem zacier i zacząłem gotować. (Cały proces przeprowadziłem na otwartym zaworku LM i maksymalnej mocy grzania), wodę chłodzącą podałem przy 40 stopniach na dolnym termometrze.
3.Odebrałem 1l przedgonów (pisało tak aby przy pierwszym procesie litr wylać.)
4.Gotowałem cały czas na pełnej mocy(tutaj miałem wątpliwości co do tego ale nie pisało w instrukcji żeby coś zmniejszać) aż do uzyskania 100stopni na kotle. Dodam iż temperatura była w kolumnie różna na gorze około 80 stopni na dole 85.
5. Wszystko zebrałem do butelek 0,5l
Uzyskałem różny destylat o mocy od 70 do 40 %. Dodam iż destylat jest mętny, zapewne powinienem użyć wężyka silikonowego do odbioru
Ogólnie czuję, że tu coś nie gra, psota leciała szybko. Czy tak przeprowadzony proces jest poprawny? Czy grzać maksymalną mocą w tej metodzie? Proszę o podpowiedz
Pozdrawiam serdecznie
-
- Posty: 61
- Rejestracja: niedziela, 4 lut 2018, 19:37
- Krótko o sobie: https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
pagon666 tu jest wszystko napisane ,post80896.html#p80896, szukaj i czytaj .
Nie psoć, destyluj, retyfikuj .
Nie psoć, destyluj, retyfikuj .
https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
@pagon666 zrobiłeś tzw odpęd. Jeżeli ciągnąłeś do samego końca to wlej to wszystko znowu do kega i przepuść jeszcze raz, ale w momencie jak zacznie kapać wyłącz górną grzałkę a dolną ustaw między 1,0:1,2 kW.
Masz super sprzęt, tylko musisz się go nauczyć. Ja na przedłużanym (130cm) Potstillu z przystawką refluksową też od @zygmunta po drugim gonieniu umiejętnie operując mocą i wodą uzyskuje 96,5° (choć niektórzy twierdzili że sie nie da...)
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Masz super sprzęt, tylko musisz się go nauczyć. Ja na przedłużanym (130cm) Potstillu z przystawką refluksową też od @zygmunta po drugim gonieniu umiejętnie operując mocą i wodą uzyskuje 96,5° (choć niektórzy twierdzili że sie nie da...)
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Dziękuję za szybką odpowiedź. w takim razie dołączona instrukcja przez nich jest niejasna i niezrozumiala pomimo tego iż uważam, że jestem inteligentnym człowiekiem . Tak właśnie czułem, że coś jest nie tak,bo jakoś to nie odpowiada moim wyobrażeniom o procesie destylacji Spodziewajcie się, że pewnie będę aktywny w tym temacie, bo zależy mi na uzyskaniu świetnego produktu, jak nie najlepszego jaki piłem. Lubię dobre rzeczy. Sprawa ma się następująco. Najpierw muszę przerobić instalację elektryczną tak, żeby spokojnie sobie sprzęcik mógł pracować. Dalej mam rozmaite "produkty" przyniesione przez znajomcych, których jakość pozostawia wiele do życzenia. Dlatego zainwestowałem w sprzęt, żeby coś z tym zrobić Przeczytam te posty, do których daliście odnośniki skrupulatnie, sporządzę szczegółową instrukcję i będę próbował dalej. O następnym procesie poinformuję i mam nadzieję, że będzie już dużo lepiej
P.S. Wymienię też wężyk do odbioru na silikonowy
Pozdrawiam
P.S. Wymienię też wężyk do odbioru na silikonowy
Pozdrawiam
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Pewien jesteś? Strona 8, drugi akapit- jakiej mocy używać. A w instrukcji trybu pot-still (strona 16) jest pkt. 9, który wprost mówi o zmniejszaniu mocy.pagon666 pisze: 4.Gotowałem cały czas na pełnej mocy(tutaj miałem wątpliwości co do tego ale nie pisało w instrukcji żeby coś zmniejszać)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Zweryfikuję to jeszcze raz, na chwile obecną nie mam dostępu do tej instrukcji Oczywiście nie szukam winnego nigdzie indziej tylko u siebie, dlatego piszę o poradę. Być może nie doczytałem ze zrozumieniem, lub zrobiłem to niedokladnie. Dlatego też zagościłem na forum i pytam specjalistów. Obiecuję teraz przygotować się teoretycznie i zdobytą wiedzę zastosować/zweryfikować w praktyce. O postępach i efektach oczywiście poinformuję.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Może to pomoże innym, ale nigdy nie używamy pełnej mocy oprócz celowego zalewania kolumny z wypełnieniem , bo przepompujemy wszystkie szkodliwe substancje które u cierpliwych zostają w kotle. Jest tego ok. 100 substancji a tylko etanol jest spożywczy.
I like noble drinks.
-
- Posty: 7
- Rejestracja: piątek, 12 paź 2018, 10:40
- Krótko o sobie: MYŚLĘ, że jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wkrótce go poznam
- Lokalizacja: WIELKOPOLSKA
- Podziękował: 16 razy
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Witam Szanownych Kolegów,
Czytam od dłuższego czasu NASZE FORUM i wypowiedzi "STARSZYCH doświadczeniem” Kolegów.
Ten post sprawił, że po raz pierwszy się odezwę. Zamierzam w nieodległej przyszłości również zakupić u Kolegi ZYGMUNTA w/w wymieniony sprzęt. Cieszę się, że natknąłem się na postach z tym sprzętem. Zapewne w przyszłości również będę korzystał całkiem bezpośrednio z Waszej wiedzy, z oczekiwaniem na pomoc w „sytuacjach krytycznych” lub dyskusyjnych. Na razie ostro się kształcę.
POZDRAWIAM i zagłębiam się w OCEAN bardzo pomocnej LEKTURY.
Wlodek_100
Czytam od dłuższego czasu NASZE FORUM i wypowiedzi "STARSZYCH doświadczeniem” Kolegów.
Ten post sprawił, że po raz pierwszy się odezwę. Zamierzam w nieodległej przyszłości również zakupić u Kolegi ZYGMUNTA w/w wymieniony sprzęt. Cieszę się, że natknąłem się na postach z tym sprzętem. Zapewne w przyszłości również będę korzystał całkiem bezpośrednio z Waszej wiedzy, z oczekiwaniem na pomoc w „sytuacjach krytycznych” lub dyskusyjnych. Na razie ostro się kształcę.
POZDRAWIAM i zagłębiam się w OCEAN bardzo pomocnej LEKTURY.
Wlodek_100
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 lis 2018, 12:43 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.