-
Autor tematu - Posty: 88
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
- Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
- Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Załączniki

Cześć,
Jakiś czas temu kupiłem za niemałe pieniądze kolumnę rektyfikacyjną Elite ze strony destylatory-miedziane.pl.
Dzisiaj postanowiłem ją po raz pierwszy złożyć i użyć.
Zacier został wcześniej przygotowany przez mojego dziadka wg. przepisu na drożdżach (10 kilo cukru na 22-25 litrów wody. Chyba, nie pamiętam dokładnie).
No więc złożyłem to ustrojstwo(obrazek poniżej).
Na początku jakoś to szło. Zacier zaczął się gotować i bulgotać zalewając kolumnę, więc zmniejszyłem grzanie i odbierałem przedgony.
Później było coraz gorzej i w wyniku otrzymałem jakieś 2 litry 65% alkoholu... Kompletna porażka.
W instrukcji zostało napisane, że po zagotowaniu należy zmniejszyć grzanie i ustalić temperaturę. Instrukcja opisuje, że dla kolumn bez wziernika trzeba wyłączyć górną grzałkę, choć nie rozumiem dlaczego to tylko dla kolumn bez wziernika? Tutaj nie można? Pomimo wyłączenia górnej grzałki i zmniejszenia grzania dolnej niemal do połowy, temperatura w kegu ciągle rosła osiągając wynik powyżej 100 stopni... Na termometrach górnym i dolnym też nie mogłem ustalić żadnej stałej temperatury. O ile na górnym miałem około 74 stopnie, to już na dolnym temperatura ciągle malała i rosła, aż ustaliła się na poziomie 93. To aż 19 stopni różnicy! Termometry zostały podłączone tak, żeby górny kabel wychodzący z ekranu był przykręcony na górze kolumny, a dolny na dole. Na domiar złego miałem wrażenie, że cały alkohol ucieka poprzez górną część kolumny, tam gdzie wkłada się chłodnicę. To w ogóle nie powinno być zamknięte?
Dlatego zwracam się do Was o pomoc:
Na ile, mniej więcej powinny być ustawione grzałki? Obie włączone cały czas? Wyłączyć jedną po zagotowaniu? Zredukować też drugą?
Jaka powinna być różnica temperatur pomiędzy tymi termometrami? Jak ją osiągnąć i utrzymać?
Czy kolumna nie powinna być od góry zamknięta, skoro przez cały czas coś z niej paruje?
Proszę Was o rady, bo po dzisiejszym dniu jestem zrezygnowany. Zmarnowałem tylko mnóstwo czasu i pieniędzy...
Jakiś czas temu kupiłem za niemałe pieniądze kolumnę rektyfikacyjną Elite ze strony destylatory-miedziane.pl.
Dzisiaj postanowiłem ją po raz pierwszy złożyć i użyć.
Zacier został wcześniej przygotowany przez mojego dziadka wg. przepisu na drożdżach (10 kilo cukru na 22-25 litrów wody. Chyba, nie pamiętam dokładnie).
No więc złożyłem to ustrojstwo(obrazek poniżej).
Na początku jakoś to szło. Zacier zaczął się gotować i bulgotać zalewając kolumnę, więc zmniejszyłem grzanie i odbierałem przedgony.
Później było coraz gorzej i w wyniku otrzymałem jakieś 2 litry 65% alkoholu... Kompletna porażka.
W instrukcji zostało napisane, że po zagotowaniu należy zmniejszyć grzanie i ustalić temperaturę. Instrukcja opisuje, że dla kolumn bez wziernika trzeba wyłączyć górną grzałkę, choć nie rozumiem dlaczego to tylko dla kolumn bez wziernika? Tutaj nie można? Pomimo wyłączenia górnej grzałki i zmniejszenia grzania dolnej niemal do połowy, temperatura w kegu ciągle rosła osiągając wynik powyżej 100 stopni... Na termometrach górnym i dolnym też nie mogłem ustalić żadnej stałej temperatury. O ile na górnym miałem około 74 stopnie, to już na dolnym temperatura ciągle malała i rosła, aż ustaliła się na poziomie 93. To aż 19 stopni różnicy! Termometry zostały podłączone tak, żeby górny kabel wychodzący z ekranu był przykręcony na górze kolumny, a dolny na dole. Na domiar złego miałem wrażenie, że cały alkohol ucieka poprzez górną część kolumny, tam gdzie wkłada się chłodnicę. To w ogóle nie powinno być zamknięte?
Dlatego zwracam się do Was o pomoc:
Na ile, mniej więcej powinny być ustawione grzałki? Obie włączone cały czas? Wyłączyć jedną po zagotowaniu? Zredukować też drugą?
Jaka powinna być różnica temperatur pomiędzy tymi termometrami? Jak ją osiągnąć i utrzymać?
Czy kolumna nie powinna być od góry zamknięta, skoro przez cały czas coś z niej paruje?
Proszę Was o rady, bo po dzisiejszym dniu jestem zrezygnowany. Zmarnowałem tylko mnóstwo czasu i pieniędzy...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 4847
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Długo by pisać. Dlatego najpierw poczytaj ten wątek: post80896.html#p80896
I porównaj z instrukcją i tym co doświadczyłeś w trakcie pierwszej destylacji. Postaraj się wyciągnąć wnioski. Jak jeszcze będą jakieś niejasności to pytaj.
I porównaj z instrukcją i tym co doświadczyłeś w trakcie pierwszej destylacji. Postaraj się wyciągnąć wnioski. Jak jeszcze będą jakieś niejasności to pytaj.
-
- Posty: 381
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Zacznij od początku
Spokojnie zrób nastaw na 30l na drożdzach gorzelniczych. Kup sobie cukromkerz w nastawie startuj od 22-24Blg i czekaj aż cukier przerobi na -4. Przepisy masz na opakowaniu drożdzy lub forum. Zapewne za mocno grzałeś masz istrukcję kolumny to zastosuj podaną moc i na początku nie oszczędzaj wody chłodzącej. Różnica między 10 półką a 2/3 to 0.1-0.3* ale jak robiłem na zmywakach to było 0.3-0.5*. I stabilizacja jak ruszą pary zmniejszasz moc na nominalną dla kolumny np.1500W-1600W odbierasz pierwsze 100ml z LM zamykasz zawór i zostaw kolumnę na np 1h stabilizacji. A i koniecznie przeczytaj kompendium wiedzy link post wyżej
Powodzenia
Spokojnie zrób nastaw na 30l na drożdzach gorzelniczych. Kup sobie cukromkerz w nastawie startuj od 22-24Blg i czekaj aż cukier przerobi na -4. Przepisy masz na opakowaniu drożdzy lub forum. Zapewne za mocno grzałeś masz istrukcję kolumny to zastosuj podaną moc i na początku nie oszczędzaj wody chłodzącej. Różnica między 10 półką a 2/3 to 0.1-0.3* ale jak robiłem na zmywakach to było 0.3-0.5*. I stabilizacja jak ruszą pary zmniejszasz moc na nominalną dla kolumny np.1500W-1600W odbierasz pierwsze 100ml z LM zamykasz zawór i zostaw kolumnę na np 1h stabilizacji. A i koniecznie przeczytaj kompendium wiedzy link post wyżej
Powodzenia
-
- Posty: 5343
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Zacznij od instrukcji, bo nie przeczytałeś jej dokładnie, a patrząc na to jaki wąż podłączyłeś sobie do chłodnicy, obstawiam, że tylko pierwsze trzy strony:) 10kg cukru na 25l wody nie mogło się udać, o czym świadczą temperatury. Moc ustalasz po zalaniu ma podstawie tego, co widzisz we wzierniku. Nie dążysz do żadnej magicznie ustalanej temperatury, ona ustali się sama, co też jest opisane i wyjaśnione. Masz 20 stron instrukcji i drugie tyle opracowania, przeczytaj na spokojnie i wszystko będzie jasne. I na bogów zmień ten wąż, bo następny temat będzie "dlaczego zmętniało":)
Podam Ci strony, na które zwróć uwagę najbardziej:
- termometry i jak patrzeć na odczyty: strona 5
- ustalanie mocy grzania: strona 8 (i nawet masz wartość), strona 10 (punkt 11 szczególnie)
- wąż do odbioru: strona 15
- obsługa w czasie procesu na spirytus: strony 10 i 11
- temperatura w kotle a moc nastawu w kegu: strona 13
Przygotowywanie nastawów i ich planowanie masz w opracowaniu. Z całym szacunkiem dla Dziadka, ale... patrz podpis
Nastawy cukrowe: strona 9
Pomiar BLG i co to jest: strona 10
Drożdże i ich rodzaje: strona 11 i 12
Planowanie: strony 13 i 14
Pomiar mocy: strona 20
Podam Ci strony, na które zwróć uwagę najbardziej:
- termometry i jak patrzeć na odczyty: strona 5
- ustalanie mocy grzania: strona 8 (i nawet masz wartość), strona 10 (punkt 11 szczególnie)
- wąż do odbioru: strona 15
- obsługa w czasie procesu na spirytus: strony 10 i 11
- temperatura w kotle a moc nastawu w kegu: strona 13
Przygotowywanie nastawów i ich planowanie masz w opracowaniu. Z całym szacunkiem dla Dziadka, ale... patrz podpis

Nastawy cukrowe: strona 9
Pomiar BLG i co to jest: strona 10
Drożdże i ich rodzaje: strona 11 i 12
Planowanie: strony 13 i 14
Pomiar mocy: strona 20
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1142
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Kontakt:
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Kolego zając_poziomka
Proponuję spokojnie jeszcze raz przeczytać dokumentację i pomyśleć czy wszystko zrobiłeś zgodnie z opisem. Wygląda na to, że pracowałeś ze zbyt dużą mocą czyli zalana kolumna. W sumie najlepiej by było, gdybyś zadzwonił do producenta czyli Zygmunta i z nim pogadał, on najszybciej pomoże.
Poza działaniami doraźnymi czyli rozmowa z producentem proponuję zrozumieć zasadę działania sprzętu czyli czytanie forum. To jest najlepsze docelowe rozwiązanie.
Proponuję spokojnie jeszcze raz przeczytać dokumentację i pomyśleć czy wszystko zrobiłeś zgodnie z opisem. Wygląda na to, że pracowałeś ze zbyt dużą mocą czyli zalana kolumna. W sumie najlepiej by było, gdybyś zadzwonił do producenta czyli Zygmunta i z nim pogadał, on najszybciej pomoże.
Poza działaniami doraźnymi czyli rozmowa z producentem proponuję zrozumieć zasadę działania sprzętu czyli czytanie forum. To jest najlepsze docelowe rozwiązanie.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 863
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Ale czytanie jest bolesne. Widać po statystykach czytelnictwa w naszym kraju.
Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
-
- Posty: 745
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Ja dziwie się dlaczego producenci sprzętów produkują sprzęty na gaz. Tylko ludzie się męczą w porównaniu z grzałkami elektrycznymi.
ED.
Poprawiam błąd, czasem jak pisze z telefonu to wskoczy w klawjaturze.
Przepraszam.
ED.
Poprawiam błąd, czasem jak pisze z telefonu to wskoczy w klawjaturze.

Przepraszam.
Ostatnio zmieniony sobota, 19 sie 2017, 13:46 przez Drupi, łącznie zmieniany 2 razy.
I like noble drinks.
-
- Posty: 2130
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Mnie już nic nie zdziwi.
Dzwoni klient i mówi, że na termometrze wyświetla mu się LowBatt. Odpowiadam, że to oznacza słabą baterię i należy ją wymienić. Za chwilę oddzwania i mówi, że wymienił i teraz już mu się nic nie wyświetla. Pytam, czy wymienił baterię? Mówi, że tak, wymieniał 2 razy. Pytam:
- Czy wymienił Pan na nową?
- Nie, na tę samą...
NOGI I RĘCE OPADAJĄ

Dzwoni klient i mówi, że na termometrze wyświetla mu się LowBatt. Odpowiadam, że to oznacza słabą baterię i należy ją wymienić. Za chwilę oddzwania i mówi, że wymienił i teraz już mu się nic nie wyświetla. Pytam, czy wymienił baterię? Mówi, że tak, wymieniał 2 razy. Pytam:
- Czy wymienił Pan na nową?
- Nie, na tę samą...
NOGI I RĘCE OPADAJĄ



Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Zajrzyj do naszego Forumowego Sklepu. Masz specjalne warunki jako Forumowicz
alkohole-domowe.pl
Zajrzyj do naszego Forumowego Sklepu. Masz specjalne warunki jako Forumowicz

alkohole-domowe.pl
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Ja tylko chciałbym spytać kto mądry zamiast poprawić błąd ortograficzny tylko go oznacza na czerwono (dwa posty wyżej) ? Co to ma być ?? Czemu ma to służyć ? Totalnie bzdurne zachowanie jakiegoś moderatora. Jest błąd, to go popraw.
Nawiązując do tematu wątku, to niestety dziadkowe doświadczenie w tym przypadku zupełnie się nie sprawdzi.
Nawiązując do tematu wątku, to niestety dziadkowe doświadczenie w tym przypadku zupełnie się nie sprawdzi.
-
- Posty: 92
- Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 20:59
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Moim zdaniem to jest dobre działanie, aby nauczyć użytkowników korzystania z języka polskiego. Jak mod poprawi to user oleje i dalej będzie robił błędy jakich nie powinien. Dlatego popieram zaznaczanie "baboli". Przepraszam za offtop
-
- Posty: 1244
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Cześć.
Nie da się pracować na ciągle zalanej kolumnie. Może być tak, że nalałeś zbyt dużo wsadu kolego. Taka różnica temperatur to wg. mnie efekt lokalnego zalewania kolumny. Sprawdź wypełnienie i ewentualnie przesyp je (luźno). Ja do keg'a 30 wlewam max. 25l, ale pamiętam, że w przeszłości miałem z nim drobne kłopoty. Pomogło podzielenie złoża zmywakiem.
Ale oczywiście to jest tylko moje zdanie i nie musisz go brać pod uwagę.
Temperatura w keg,u ponad 100*C ?
Co ty tam gotowałeś ?
Pozdro
Nie da się pracować na ciągle zalanej kolumnie. Może być tak, że nalałeś zbyt dużo wsadu kolego. Taka różnica temperatur to wg. mnie efekt lokalnego zalewania kolumny. Sprawdź wypełnienie i ewentualnie przesyp je (luźno). Ja do keg'a 30 wlewam max. 25l, ale pamiętam, że w przeszłości miałem z nim drobne kłopoty. Pomogło podzielenie złoża zmywakiem.
Ale oczywiście to jest tylko moje zdanie i nie musisz go brać pod uwagę.

Temperatura w keg,u ponad 100*C ?
Co ty tam gotowałeś ?
Pozdro
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"
-
- Posty: 47
- Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 23:29
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
A może kolega zając_poziomka za szybko odbierał ? Jaki był r:r ? Może nie było wcale i leciał jak na potstilu ? No i oczywiście uciekające pary ze szczytu to za wolny przepływ wody chłodzącej.
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
@PółCzłowiekPółLitra - też mi się tak samo wydaje
-
- Posty: 1244
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Nie no, kolo pisze, że mu cały czas coś od góry paruje. Czy w ogóle włączył obieg chłodnej wody na skraplacz w szczycie ?
A niech mnie...
A niech mnie...
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"
-
- Posty: 212
- Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Nalał dziadkowego zajazajeru bez alkoholu (bo sto stopni na kegu=sama woda) to i górą paruje.
-
- Posty: 1401
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
To wcale nie jest takie dziwne... być może tak jak podejrzewasz wystąpiły lokalne zalania a wiec i wzrost ciśnienia... co w wygotowanym nastawie może dać taki efekt, ale to nie jedyna przyczyna takiego stanu.
To daje blg startowe 28,6 - 31,2 - t wszystko zależy od drożdży (o nich nic nie wiemy, a może były to drożdże babuni, choć raczej nie bo na nich nie ma przepisu na nastaw). Ale nawet na dobrych gorzelniczych trzeba wykazać się cierpliwością żeby dociągnęły do końca). Można się więc spodziewać że po wyparowaniu większości etanolu reszta pozostała w kegu to całkiem niezły ulep jest. Dwa litry niezbyt mocnego urobku daje nie więcej niż 1.2-1.3l (szacunkowo) nawet jak przedgonów było drugie tyle o większej mocy to i tak jest nie więcej niż 3l alko netto. Dalej brakuje przynajmniej 2l alko. Można domniemywać że w baniaku nadal jest ok. 4kg nieprzerobionego cukru.
Do tego już kolega @Zygmunt wspomniał o swoich wątpliwościach związanych z lekturą instrukcji sprzętu. Kolego Zygmuncie chyba nadszedł czas na instrukcję w postaci komiksu jak to ostatnio jest modne
@PółCzłowiekPółLitra - to też możliwe i od tego chciałem zacząć, ale fotka sugeruje użycie OVM i tutaj raczej nie da się jak 100% jak na PS, oczywiście para w dużej części pójdzie po najmniejszej linii oporu ale jednak jakiś refluks będzie. Później mnie zastanowił tak marny wynik netto w połączeniu ze stosunkowo wysokim blg początkowym. A jak nastaw pracował w czasie ostatniej fali upałów to jest kolejny czynnik, który mógł zestresować drożdżaki i przedwcześnie wyciągnęły kopyta.
@defacto - odebrał przedgony można założyć że jednak coś tam odbierał z zaworka LM, zresztą podłączenie wężyków sugeruje że bez odkręconej wody nie dał by rady odebrać praktycznie nic.
defacto pisze:Temperatura w keg,u ponad 100*C ?
Co ty tam gotowałeś ?
To wcale nie jest takie dziwne... być może tak jak podejrzewasz wystąpiły lokalne zalania a wiec i wzrost ciśnienia... co w wygotowanym nastawie może dać taki efekt, ale to nie jedyna przyczyna takiego stanu.
zając_poziomka pisze:Zacier został wcześniej przygotowany przez mojego dziadka wg. przepisu na drożdżach (10 kilo cukru na 22-25 litrów wody. Chyba, nie pamiętam dokładnie).
To daje blg startowe 28,6 - 31,2 - t wszystko zależy od drożdży (o nich nic nie wiemy, a może były to drożdże babuni, choć raczej nie bo na nich nie ma przepisu na nastaw). Ale nawet na dobrych gorzelniczych trzeba wykazać się cierpliwością żeby dociągnęły do końca). Można się więc spodziewać że po wyparowaniu większości etanolu reszta pozostała w kegu to całkiem niezły ulep jest. Dwa litry niezbyt mocnego urobku daje nie więcej niż 1.2-1.3l (szacunkowo) nawet jak przedgonów było drugie tyle o większej mocy to i tak jest nie więcej niż 3l alko netto. Dalej brakuje przynajmniej 2l alko. Można domniemywać że w baniaku nadal jest ok. 4kg nieprzerobionego cukru.
Do tego już kolega @Zygmunt wspomniał o swoich wątpliwościach związanych z lekturą instrukcji sprzętu. Kolego Zygmuncie chyba nadszedł czas na instrukcję w postaci komiksu jak to ostatnio jest modne

@PółCzłowiekPółLitra - to też możliwe i od tego chciałem zacząć, ale fotka sugeruje użycie OVM i tutaj raczej nie da się jak 100% jak na PS, oczywiście para w dużej części pójdzie po najmniejszej linii oporu ale jednak jakiś refluks będzie. Później mnie zastanowił tak marny wynik netto w połączeniu ze stosunkowo wysokim blg początkowym. A jak nastaw pracował w czasie ostatniej fali upałów to jest kolejny czynnik, który mógł zestresować drożdżaki i przedwcześnie wyciągnęły kopyta.
@defacto - odebrał przedgony można założyć że jednak coś tam odbierał z zaworka LM, zresztą podłączenie wężyków sugeruje że bez odkręconej wody nie dał by rady odebrać praktycznie nic.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 1244
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Uważam, że..
Kolega nic nie wie na temat tej kolumny. Zapewne nie czytał instrukcji obsługi więc zadaje pytania.
zając_poziomka pisze: Na domiar złego miałem wrażenie, że cały alkohol ucieka poprzez górną część kolumny, tam gdzie wkłada się chłodnicę. To w ogóle nie powinno być zamknięte?
Dlatego zwracam się do Was o pomoc:
Na ile, mniej więcej powinny być ustawione grzałki? Obie włączone cały czas? Wyłączyć jedną po zagotowaniu? Zredukować też drugą?
Jaka powinna być różnica temperatur pomiędzy tymi termometrami? Jak ją osiągnąć i utrzymać?
Czy kolumna nie powinna być od góry zamknięta, skoro przez cały czas coś z niej paruje?
Proszę Was o rady, bo po dzisiejszym dniu jestem zrezygnowany. Zmarnowałem tylko mnóstwo czasu i pieniędzy...
Uważam, że..
Kolega nic nie wie na temat tej kolumny. Zapewne nie czytał instrukcji obsługi więc zadaje pytania.

"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"
-
- Posty: 1401
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
E.. kolega tylko tak uważa... jak by tak się działo to pomieszczenie było by na węch wypełnione oparami aż by w oczy szczypało, chyba że w tej kanciapie jest taki przeciąg że hej... aczkolwiek z fotki można domniemywać że armata jest ustawiona na zewnątrz
.
Uważam że dziadek nic nie wie o nastawianiu cukrówki... bo coś proporcje mi się nie zgadzają i temperatury... i to co wyżej generalnie proponował bym ostawić to wszystko w kąt i jednak się trochę wyedukować.

Uważam że dziadek nic nie wie o nastawianiu cukrówki... bo coś proporcje mi się nie zgadzają i temperatury... i to co wyżej generalnie proponował bym ostawić to wszystko w kąt i jednak się trochę wyedukować.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 1244
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Z wielką niecierpliwością czekam na autora tego tematu.
Porzuć zajęcia i opisz jak było, ze szczegółami. Dopiero wtedy to zacne grono Ci pomoże, lub opier...li
Porzuć zajęcia i opisz jak było, ze szczegółami. Dopiero wtedy to zacne grono Ci pomoże, lub opier...li

"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"
-
- Posty: 863
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
- Załączniki
Re: kolumna rektyfikacyja elite i kolpletna destylacyjna porażka...
Kolega czyta nasze wypociny i chyba boi się odezwać
************************************************************************
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości