Pierwszy nastaw problem.
Witam na wstępie chciałbym zaznaczyć że jestem zielony w temacie( tyle co internet i kilka rad ), to mój pierwszy nastaw i mam wątpliwości. Do sedna rozpuściłem w 15l wody 9 kg cukru zlałem to do baniaka i uzupełniłem do 35l a następnie dorzuciłem drożdże ALCOTEC Turbo Yeast Classic 48 i wszystko zaczęło się fajnie, nastaw zaczął chodzić, w domu od dnia pierwszego po dzisiejszy 7dni pachnie tak jakby winem, po prostu czuć coś w powietrzu więc myślę sobie że wszystko ok, nastaw jak na paczce napisali miał mięć 18-24 stopnie by uzyskać 21% i taką temperaturę miał. Dzisiaj odlałem szklaneczkę, posmakowałem i no i właśnie kompletnie nie czuć alkoholu, ani nic, jakbym pił zwykłą wodę z dodatkiem czegoś mdłego. Wypełniłem 3/4 probówki cukromierza "tym czymś" i wsadziłem (bojkę) i spadła na samo dno, nie unosiła się. Nastaw przemieszałem to się bardzo spienił i nie wiem czy coś z tego będzie, czy tak miało być a może jest do wylania. Przepraszam za tak chaotyczne pisanie lecz jestem w szoku bo postępowałem zgodnie z radami znajomego jak i ludzi z Forum. Z góry dzięki za odpowiedz i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wtorek, 1 sie 2017, 19:10 przez Mateo08, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 255
- Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 23:53
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: Pierwszy zacier problem.
Aż mi Cię szkoda jaka lawina za chwilę na Ciebie spadnie. Zaciera się zboża, a z cukru to robi się nastaw. Skoro bojka cukromierza opadła na samo dno to jaki wynik odczytałeś? Włóż bojkę i probówkę zalej do pełna i odczytaj wynik.
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...
-
- Posty: 351
- Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Pierwszy zacier problem.
Witaj,
Po pierwsze to nie zacier tylko nastaw.
Po drugie - jeśli cukromierz spadł na samo dno to wlałeś za mało płynu - powinien unosić się na delikatnie. Jeśli wskazuje około -4/-5 to znaczy, że drożdże skończyły pracę.
Po trzecie - odpowiedzi na wszystkie pytania są na forum, więc czytaj, czytaj, czytaj...
Po pierwsze to nie zacier tylko nastaw.
Po drugie - jeśli cukromierz spadł na samo dno to wlałeś za mało płynu - powinien unosić się na delikatnie. Jeśli wskazuje około -4/-5 to znaczy, że drożdże skończyły pracę.
Po trzecie - odpowiedzi na wszystkie pytania są na forum, więc czytaj, czytaj, czytaj...
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Pierwszy zacier problem.
Nastaw jak nie pali w usta to ok. Zalej spławik w menzurce do pełna jak zatonie cały to na rurki. Ja mam cukromierz który ma zero a nie ma skali minusowej. Zero wystarczy i koncert.
PS.
Nie zapomnij go sklarować najlepiej Superklarem. Bez tego wyjdzie ci gorszy produkt.
PS.
Nie zapomnij go sklarować najlepiej Superklarem. Bez tego wyjdzie ci gorszy produkt.
Ostatnio zmieniony wtorek, 1 sie 2017, 20:03 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Pierwszy zacier problem.
Kolega pisze, że
Wysłane z równoległego uniwersum gdzie jestem gwiazdą bluesa
. Zaciera się zboże a mąka to przecież zboże. Jest to więc zacier a nie nastaw (kluski zacierki też są z mąki). Hahah. Sorry nie mogłem się powstrzymaćMateo08 pisze:nastaw smakował jak woda z mąką.
Wysłane z równoległego uniwersum gdzie jestem gwiazdą bluesa
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 255
- Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 23:53
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: Pierwszy nastaw problem.
Jak jest zero to możesz już dać na rury, lub zlać znad osadu do klarowania i wtedy może jeszcze zejdzie na minus. To że na cukromierzu nie masz skali na minus to nie szkodzi, poprostu zauważysz jak daleko odsuwa się od zera. Odnośnie smaku to mało tu raczej smakoszy nastawu, to i o smaku nie każdy się będzie wypowiadał, powinno smakować raczej szampańsko.
Wysłane z mojego SM-J120FN przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-J120FN przy użyciu Tapatalka
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Pierwszy nastaw problem.
Przy zacieraniu zboża oczywiście zacieramy ręce, przy przygotowaniu zacierki również równolegle zacieramy. A przy zacieraniu silnika nie zacieramy rąk, za to zaciera ręce nasz mechanik, na solidny zysk być może zacier-ka również występuje jak i zacier, kto mechanikowi zabroni.
W każdym razie zacier czy zacierka zaczyna się od ZA.....a my jesteśmy za. Nawet mechanik.
Sorki nie mogłem się powstrzymać.
W każdym razie zacier czy zacierka zaczyna się od ZA.....a my jesteśmy za. Nawet mechanik.
Sorki nie mogłem się powstrzymać.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Pierwszy nastaw problem.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app