Projekt Jabłuszko
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Cześć, kupiłem ostatnio sok tłoczony (u chłopa na okolicznej wiosce), 8 zł za 3 l i stwierdziłem, że zrobię sobie destylat jabłkowy. W tym celu
do fermentora wlałem rzeczony sok w ilości 15 l (blg 12), a następnie dodałem 2 kg cukru rozpuszczonego w litrze wody. Gęstość takiego nastawu wyniosła ok. 21 blg. Zapodałem drożdże Alcotec Turbo Fruit w temp. 25 stopni C, nastaw wystartował po 3 h.
Poczekam teraz aż drożdże przerobią cukier, i puszczę na rury (15 l alembik). Przedgony odbiorę kropelkowo w ilości 200 ml, po czym będe odbierał serce z prędkością 1 l/h aż zacznie lecieć poniżej 40%.
Przy drugim gotowaniu rozcieńczę serce do 20%, po czym odbiorę kropelkowo przedgony w ilości 100 ml. Serce będę odbierał w tempie 1 l/h, aż zacznie lecieć poniżej 50%.
Dobry plan ?
do fermentora wlałem rzeczony sok w ilości 15 l (blg 12), a następnie dodałem 2 kg cukru rozpuszczonego w litrze wody. Gęstość takiego nastawu wyniosła ok. 21 blg. Zapodałem drożdże Alcotec Turbo Fruit w temp. 25 stopni C, nastaw wystartował po 3 h.
Poczekam teraz aż drożdże przerobią cukier, i puszczę na rury (15 l alembik). Przedgony odbiorę kropelkowo w ilości 200 ml, po czym będe odbierał serce z prędkością 1 l/h aż zacznie lecieć poniżej 40%.
Przy drugim gotowaniu rozcieńczę serce do 20%, po czym odbiorę kropelkowo przedgony w ilości 100 ml. Serce będę odbierał w tempie 1 l/h, aż zacznie lecieć poniżej 50%.
Dobry plan ?
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Projekt Jabłuszko
Pretender dobrze gada. Kropelkowo przedgon jak najwolniej na węch rozcierany palcem (wąchaj czy jeszcze aceton czuć), a potem odbiór do kilku mniejszych słoiczków i badanie organoleptyczne - co jeszcze pasuje. Wówczas to kupażujesz i bajka.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt Jabłuszko
Oczywiście na raz będzie najlepiej. Natomiast trzeba faktycznie dobrze odebrać przedgon. Tyle tylko, że w jednokrotnej destylacji jest to jeszcze trudniejsze niż w dwukrotnej... A, żeby zminimalizować straty, bo przy jednokrotnej destylacji będą duże jak już odbierzesz serce, pogon odbierz literalnie do 0 i dodaj do kolejnej partii jabłek.
Niestety sposobów jest wiele, ale jak zawsze - coś za coś...
Niestety sposobów jest wiele, ale jak zawsze - coś za coś...
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Projekt Jabłuszko
Piąty rok na alembiku (20 l) i powiem tak. Po jednym razie trudne do zrobienia (nie mówię że się nie da). Za dużo "odpadów" na tak mały alembik. Stracisz dużo aromatów. Pierwszy raz ciągnę do zera. Chodzi tylko o oddzielenie alkoholu od wody (oczywiście 200 ml do zlewu). Drugi raz rozcieńczone do 28-32%. Oczywiście 2 sety w kanał i przedgonów...... No właśnie ile? 0,5 l to minimum (jak dla mnie). Jest różnie, na zbożówkach mi łatwiej to wyłapać niż po destylacji wina. Ja co jakiś czas rozcieram w palcach kapiący destylat i wącham co czuję. Jak stwierdzę, że jest OK łapę serce. I tak do 50% Potem podkładam małe naczynie i tu już znowu palec i nos. Różnie jest (zależy od prędkości i czasu). Poniżej 45-40% pogony do następnej destylacji na wódkę - jak ja to nazywam - drugiego gatunku. Prędkość odbioru.... No cóż. Staram się nie odbierać szybciej niż 0,8 l/h (mowa o 2 destylacji).
Pozdrawiam . jajek12
Poczytaj.http://www.whisky.org.pl/whisky-21-Destylacja.html
http://lubimywhisky.pl/jak-powstaje-whisky/
Pozdrawiam . jajek12
Poczytaj.http://www.whisky.org.pl/whisky-21-Destylacja.html
http://lubimywhisky.pl/jak-powstaje-whisky/
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 397
- Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
- Podziękował: 86 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Projekt Jabłuszko
Jóźku, ja Ci nie wróg i zrobisz jak uważasz, ale pierwej sam pomyśl. 15 litrów winka jabłkowego, któremu podbijasz cukrem blg o drugie tyle, ile będzie miało %?
Na dodatek połowa aromatów w Twoim destylacie pochodzić więc będzie z buraka!
Trzy - Jak Ty zamierzasz za pomocą tak wyrafinowanego ustrojstwa jak alembik, w jednym tylko pędzeniu odseparować wszystkie smrody? I to jeszcze na takim 15-litrowym ledwie chuchraczku.
Sukcesów.
Na dodatek połowa aromatów w Twoim destylacie pochodzić więc będzie z buraka!
Trzy - Jak Ty zamierzasz za pomocą tak wyrafinowanego ustrojstwa jak alembik, w jednym tylko pędzeniu odseparować wszystkie smrody? I to jeszcze na takim 15-litrowym ledwie chuchraczku.
Sukcesów.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Projekt Jabłuszko
No właśnie po to ten wątek, żebym wyciągną wnioski. Po poście Jarka już wiem że pojadę na 2 razy. Po za tym będę robił próby organoleptyczne. Jako że to będzie mój dziewiczy rejs na potstillu, to napewno coś zj**ę, ale będę się starał. Można by pomyśleć, że zamieniając fajną, wysokiej klasy kolumnę na alembik, jest uwstecznianiem się, ale ja tego tak nie rozpatruję. Chciałem robić coś innego niż tylko czysty spirytus.
Wysłane z równoległego uniwersum gdzie jestem gwiazdą bluesa
Wysłane z równoległego uniwersum gdzie jestem gwiazdą bluesa
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Projekt Jabłuszko
No widzisz, ilu dyrygentów, tyle wersji. Ja przedgon odbieram stabilizując na krótkiej kolumnie (Ok 75cm, tylko z miedzią). Przedgon tam jak Janek napisał, kropelkowo, aż przestanie śmierdzieć a zacznie pachnieć surowcem. Nie robię małych nastawów, dlatego przedgon i pogon, sposobem kwika dodaje do kolejnego procesu, pomijam podpałkę.
Doody
Nie ma takiej opcji, aby nie było dobre
Doody
Nie ma takiej opcji, aby nie było dobre
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Projekt Jabłuszko
@jozzek666
No to ja dołożę swoje... To tak, żebyś nie miał za łatwo.
Jest też możliwość destylacji tylko na raz. Podpinasz do baniaka moduł OLM lub jakikolwiek kawałek rury z wypełnieniem. Odbierasz przedgony. Zatrzymujesz pracę i podmieniasz rurę na alembik. Grzejesz od nowa i używając małej mocy odbierasz gon właściwy. Ja odbierałem do 60%. Dodatkowo koncówkę - tak do 50% - odbierałem do osobnych buteleczek. Reszta na spirytus pogonowy.
A teraz co do Twoich wątpliwości. Zabierz się za pracę i zrób w najprostszy możliwy sposób. Tak jak to opisał jajek. Przyjacielem Twoim niech zostanie tylko termometr w baniaku i alkoholomierz, oraz węch. Straty muszą być. Nie będzie to pierwszy i ostatni raz.
Rezultaty? Obiecuję Ci - jesli oczywiście totalnie nie spieprzysz - że będziesz zadowolony. Jak nie będziesz zadowolony to i tak będziesz zadowolony, bo pobrałeś pierwszą lekcję i nowe doświadczenia.
Tak więc:
No to ja dołożę swoje... To tak, żebyś nie miał za łatwo.
Jest też możliwość destylacji tylko na raz. Podpinasz do baniaka moduł OLM lub jakikolwiek kawałek rury z wypełnieniem. Odbierasz przedgony. Zatrzymujesz pracę i podmieniasz rurę na alembik. Grzejesz od nowa i używając małej mocy odbierasz gon właściwy. Ja odbierałem do 60%. Dodatkowo koncówkę - tak do 50% - odbierałem do osobnych buteleczek. Reszta na spirytus pogonowy.
A teraz co do Twoich wątpliwości. Zabierz się za pracę i zrób w najprostszy możliwy sposób. Tak jak to opisał jajek. Przyjacielem Twoim niech zostanie tylko termometr w baniaku i alkoholomierz, oraz węch. Straty muszą być. Nie będzie to pierwszy i ostatni raz.
Rezultaty? Obiecuję Ci - jesli oczywiście totalnie nie spieprzysz - że będziesz zadowolony. Jak nie będziesz zadowolony to i tak będziesz zadowolony, bo pobrałeś pierwszą lekcję i nowe doświadczenia.
Tak więc:
Doody pisze:Destyluj a nie pier..ol Jak będzie niedobre też się wypije
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Projekt Jabłuszko
Zobacz lepiej jak pięknie jabłuszka chodzą Przepiękny zapach się roztacza.
https://youtu.be/IZ41fWAb02I
Wysłane z równoległego uniwersum gdzie jestem gwiazdą bluesa
https://youtu.be/IZ41fWAb02I
Wysłane z równoległego uniwersum gdzie jestem gwiazdą bluesa
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app