Projekt Jabłuszko

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:

Post autor: jozzek666 »

Cześć, kupiłem ostatnio sok tłoczony (u chłopa na okolicznej wiosce), 8 zł za 3 l i stwierdziłem, że zrobię sobie destylat jabłkowy. W tym celu
do fermentora wlałem rzeczony sok w ilości 15 l (blg 12), a następnie dodałem 2 kg cukru rozpuszczonego w litrze wody. Gęstość takiego nastawu wyniosła ok. 21 blg. Zapodałem drożdże Alcotec Turbo Fruit w temp. 25 stopni C, nastaw wystartował po 3 h.

Poczekam teraz aż drożdże przerobią cukier, i puszczę na rury (15 l alembik). Przedgony odbiorę kropelkowo w ilości 200 ml, po czym będe odbierał serce z prędkością 1 l/h aż zacznie lecieć poniżej 40%.
Przy drugim gotowaniu rozcieńczę serce do 20%, po czym odbiorę kropelkowo przedgony w ilości 100 ml. Serce będę odbierał w tempie 1 l/h, aż zacznie lecieć poniżej 50%.

Dobry plan ?
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: kwik44 »

Odpęd zrób bez cięcia frakcji. Odbierając do literalnie 0%, a nawet możesz przedestylować trochę pachnącej jabłkami wody. Powinieneś mieć ok 30% urobek. Frakcje rozdzielaj dopiero przy drugiej destylacji, będzie zdecydowanie łatwiej.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: Pretender »

Ja bym poleciał tylko raz.

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: redhot »

Podziel sobie te przedgony jeszczde bardziej bo możesz starcić smaku i zapachu. Nie wylewaj pochopnie, szkoda aromatów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: jozzek666 »

Pretender pisze:Ja bym poleciał tylko raz.
Raz powiadasz. Jeżeli po razie będzie spoko to nie będę gotował drugi raz.


Wysłane z równoległego uniwersum gdzie jestem gwiazdą bluesa :)
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: klepa »

Pretender- alboś nie doczytał, że to alembik, albo wiesz coś, czego ja nie wiem.
Kalwaniak? Armados? Jabolo raz pędzone?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: Pretender »

Tylko powoli, na małej mocy i dokładne cięcia. I nie zakładaj, że przedgonu będziesz miał 200 ml, na zapach odbieraj.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: Doody »

Moim zdaniem minimum 2 razy. Pierwszy raz jak napisał kwik44 bez cięcia, wszystko jak leci aż poleci mętne.
Drugi raz, kropelkowo przedgony, potem do 55% i końcówkę do osobnych buteleczek. Na drugi dzień ocenić to co w buteleczkach ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: jozzek666 »

Hmm a np. za pierwszym razem odebrać przedgon i ciągnąć do końca a drugim razem dzielić skrupulatnie na frakcje ?


Wysłane z równoległego uniwersum gdzie jestem gwiazdą bluesa :)
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: Doody »

Ale poco odbierać za pierwszym razem przedgon? To nie rektyfikacja tylko destylacja smakowa. Wyczyścisz destylat z aromatów.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: jozzek666 »

@Doody. Jeżeli tak twierdzisz, w potstilla'ch jestem nowy, całe życie na kolumnie :D
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: JanOkowita »

Pretender dobrze gada. Kropelkowo przedgon jak najwolniej na węch rozcierany palcem (wąchaj czy jeszcze aceton czuć), a potem odbiór do kilku mniejszych słoiczków i badanie organoleptyczne - co jeszcze pasuje. Wówczas to kupażujesz i bajka.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: kwik44 »

Oczywiście na raz będzie najlepiej. Natomiast trzeba faktycznie dobrze odebrać przedgon. Tyle tylko, że w jednokrotnej destylacji jest to jeszcze trudniejsze niż w dwukrotnej... A, żeby zminimalizować straty, bo przy jednokrotnej destylacji będą duże :( jak już odbierzesz serce, pogon odbierz literalnie do 0 i dodaj do kolejnej partii jabłek.

Niestety sposobów jest wiele, ale jak zawsze - coś za coś...
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: jozzek666 »

Cóż teraz mam więcej wątpliwości niż przed założeniem tematu :D Chyba będę musiał ustalić metodą prób i błędów, to co mi najbardziej odpowiada.


Wysłane z równoległego uniwersum gdzie jestem gwiazdą bluesa :)
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: jajek12 »

Piąty rok na alembiku (20 l) i powiem tak. Po jednym razie trudne do zrobienia (nie mówię że się nie da). Za dużo "odpadów" na tak mały alembik. Stracisz dużo aromatów. Pierwszy raz ciągnę do zera. Chodzi tylko o oddzielenie alkoholu od wody (oczywiście 200 ml do zlewu). Drugi raz rozcieńczone do 28-32%. Oczywiście 2 sety w kanał i przedgonów...... No właśnie ile? 0,5 l to minimum (jak dla mnie). Jest różnie, na zbożówkach mi łatwiej to wyłapać niż po destylacji wina. Ja co jakiś czas rozcieram w palcach kapiący destylat i wącham co czuję. Jak stwierdzę, że jest OK łapę serce. I tak do 50% Potem podkładam małe naczynie i tu już znowu palec i nos. Różnie jest (zależy od prędkości i czasu). Poniżej 45-40% pogony do następnej destylacji na wódkę - jak ja to nazywam - drugiego gatunku. Prędkość odbioru.... No cóż. Staram się nie odbierać szybciej niż 0,8 l/h (mowa o 2 destylacji).
Pozdrawiam . jajek12

Poczytaj.http://www.whisky.org.pl/whisky-21-Destylacja.html
http://lubimywhisky.pl/jak-powstaje-whisky/
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: klepa »

Jóźku, ja Ci nie wróg i zrobisz jak uważasz, ale pierwej sam pomyśl. 15 litrów winka jabłkowego, któremu podbijasz cukrem blg o drugie tyle, ile będzie miało %?
Na dodatek połowa aromatów w Twoim destylacie pochodzić więc będzie z buraka!
Trzy - Jak Ty zamierzasz za pomocą tak wyrafinowanego ustrojstwa jak alembik, w jednym tylko pędzeniu odseparować wszystkie smrody? I to jeszcze na takim 15-litrowym ledwie chuchraczku.
Sukcesów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: jozzek666 »

No właśnie po to ten wątek, żebym wyciągną wnioski. Po poście Jarka już wiem że pojadę na 2 razy. Po za tym będę robił próby organoleptyczne. Jako że to będzie mój dziewiczy rejs na potstillu, to napewno coś zj**ę, ale będę się starał. Można by pomyśleć, że zamieniając fajną, wysokiej klasy kolumnę na alembik, jest uwstecznianiem się, ale ja tego tak nie rozpatruję. Chciałem robić coś innego niż tylko czysty spirytus.


Wysłane z równoległego uniwersum gdzie jestem gwiazdą bluesa :)
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: Doody »

Destyluj a nie pier..ol :hahaha: :hahaha: :hahaha: Jak będzie niedobre też się wypije :D
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: jozzek666 »

Dobra jak przerobie w weekend, to dam znać co z tego wyszło.


Wysłane z równoległego uniwersum gdzie jestem gwiazdą bluesa :)
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: Pretender »

No widzisz, ilu dyrygentów, tyle wersji. Ja przedgon odbieram stabilizując na krótkiej kolumnie (Ok 75cm, tylko z miedzią). Przedgon tam jak Janek napisał, kropelkowo, aż przestanie śmierdzieć a zacznie pachnieć surowcem. Nie robię małych nastawów, dlatego przedgon i pogon, sposobem kwika dodaje do kolejnego procesu, pomijam podpałkę.

Doody
Nie ma takiej opcji, aby nie było dobre
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: lesgo58 »

@jozzek666
No to ja dołożę swoje... :D To tak, żebyś nie miał za łatwo.
Jest też możliwość destylacji tylko na raz. Podpinasz do baniaka moduł OLM lub jakikolwiek kawałek rury z wypełnieniem. Odbierasz przedgony. Zatrzymujesz pracę i podmieniasz rurę na alembik. Grzejesz od nowa i używając małej mocy odbierasz gon właściwy. Ja odbierałem do 60%. Dodatkowo koncówkę - tak do 50% - odbierałem do osobnych buteleczek. Reszta na spirytus pogonowy.
A teraz co do Twoich wątpliwości. Zabierz się za pracę i zrób w najprostszy możliwy sposób. Tak jak to opisał jajek. Przyjacielem Twoim niech zostanie tylko termometr w baniaku i alkoholomierz, oraz węch. Straty muszą być. Nie będzie to pierwszy i ostatni raz.
Rezultaty? Obiecuję Ci - jesli oczywiście totalnie nie spieprzysz - że będziesz zadowolony. Jak nie będziesz zadowolony to i tak będziesz zadowolony, bo pobrałeś pierwszą lekcję i nowe doświadczenia.
Tak więc:
Doody pisze:Destyluj a nie pier..ol :hahaha: :hahaha: :hahaha: Jak będzie niedobre też się wypije :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Projekt Jabłuszko

Post autor: jozzek666 »

Zobacz lepiej jak pięknie jabłuszka chodzą :) Przepiękny zapach się roztacza.
https://youtu.be/IZ41fWAb02I



Wysłane z równoległego uniwersum gdzie jestem gwiazdą bluesa :)
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”