Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 81
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: dombo86 »

Cześć wszystkim,

chciałem wypróbować zrobić coś na wzór specyfiku jak z serialu Bimbrownicy, ale na podstawie tego filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=SfOL60CsF9U
tyle, żeby użyć drożdży do whiskey. Czy ktoś już miał z tym doświadczenie, aby robić zacier z mąki? Jakieś konkluzje, wrażenia, ostrzeżenia bądź rady?

Mnie interesuje przede wszystkim, czy będę mógł to grzać na aparaturze z grzałką elektryczną w zbiorniku i czy mi się nie przypali przypadkiem.
Za wszelkie przydatne komentarze będę wdzięczny.
Awatar użytkownika

Szacho998
30
Posty: 41
Rejestracja: sobota, 19 lis 2016, 20:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whiskey
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Post autor: Szacho998 »

Ja właśnie zrobiłem zacier z mąki kukurydzianej. Dodałem drożdży do whisky i ładnie wypracowało, tylko teraz to musze jakoś to przefiltrować żeby się w garnku nie przypaliło.
In Vino Veritas
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Post autor: Doody »

Śrutę kukurydzianą zacierałem już kilka razy i ją filtruje się nieźle, ale mąki nie miałem okazji.
Pozdrawiam
Darek

marthinus
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 25 wrz 2016, 12:03
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Post autor: marthinus »

Też robiłem z mąki i przy pomocy enzymów. Grzałem na gazie, nic się nie przypaliło. Trzeba dobrze rozbić mąkę już na wstępie, aby nie zrobiły się grudy.

Wysłane z mojego Orange Rise 30 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Post autor: kamilpl82 »

Dombo86 może się mylę ale w filmie nic nikt nie zaciera, tylko robi nastaw z mąki cukru i wody.
Ale mogę się mylić, proszą kolegów rozumiejących więcej o sprostowanie jeżeli nie mam racji.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Post autor: Doody »

To coś w rodzaju ŁKZWJ tylko z mąką ;) Przecież nie zacierałby w zimnej wodzie.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 81
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Post autor: dombo86 »

Szacho998 pisze:Ja właśnie zrobiłem zacier z mąki kukurydzianej. Dodałem drożdży do whisky i ładnie wypracowało, tylko teraz to musze jakoś to przefiltrować żeby się w garnku nie przypaliło.
A możesz swój przepis / proporcje zdradzić?
Awatar użytkownika

Szacho998
30
Posty: 41
Rejestracja: sobota, 19 lis 2016, 20:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whiskey
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Post autor: Szacho998 »

4 kg mąki kukurydzianej 2 kg kaszy jęczmiennej 1 kg mąki żytniej enzym scukrzajacy i upłynniający oraz drożdze alcotec turbo whisky
In Vino Veritas

...KAKTUS...
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 15 cze 2017, 12:59
Podziękował: 6 razy
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Post autor: ...KAKTUS... »

Witajcie.
Możecie opisać co dalej robicie z zacierem? Czy filtrujecie i fermentujecie brzeczkę? Czy też fermentujecie całość z młótem? Jakie macie najlepsze sposoby na odfiltrowanie zacieru zarówno przed, jak i po fermentacji?

user26311
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Post autor: user26311 »

Niech się fermentuje razem, a jak się skończy fermentacja to przecież wszystko opadnie na dno i wystarczy zlać płyn znad osadu - resztę można przez ścierę cienką bawełnianą przesączyć. Zamiast mąki polecam grubą kasze kukurydzianą z piwniczka.org jest po 2,9zł za kilo - 1-2mm kawałki. Warto dodać słodu jęczmienia wędzonego torfem.

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

Post autor: redhot »

Tylko się nie zdziw jak będzie brzydko pachniał. Zrobiłem zacier z mąki kukurydzianej z Tesco i zapach po dwóch tygodniach był... klozetowy. A destylat zacny, więc nos z dala od beki i będzie dobrze. Mąka opadła na dno zostawiając zółtą ciecz nad osadem. Bojąc się klozetu w produkcie nie gotowałem z osadem, tylko sam płyn a teraz troche żałuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”