-
-
-
- Posty: 2354
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Viki - kolor ma najmniejsze znaczenie, a aromaty i smaki przejdą po dłuższym czasie niż kilka dni.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 355
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Bieszczady
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Wiecie gdzie można kupić kostkę dębową ? Nie te wiórki tylko kostkę 2x2. Szukałem, ale chyba w polskich sklepach tego niema.
-
- Posty: 14
- Rejestracja: czwartek, 26 sty 2017, 14:49
- Krótko o sobie: Młody niedoświadczony piwowar domowy :)
- Ulubiony Alkohol: piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
W malinowynos.pl są kostki 1x1
-
- Posty: 355
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Bieszczady
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
@pauka - dzięki ale akurat tam to nie kupuje, bo mnie kiedyś oszukali.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: środa, 5 lip 2017, 06:04
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Kostkę mogę pociąć jakby ktoś chciał.
Używam zawsze nowych płatków.
Aromat wiem, jednak intryguje mnie to że w pierwszym efekt był natychmiastowy a w kolejnych nie ma go. Płatki te same, stężenie też no ten trochę mocniejszy. Stąd me pytania.
Używam zawsze nowych płatków.
Aromat wiem, jednak intryguje mnie to że w pierwszym efekt był natychmiastowy a w kolejnych nie ma go. Płatki te same, stężenie też no ten trochę mocniejszy. Stąd me pytania.
-
- Posty: 355
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Bieszczady
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Już znalazłem. Dla zainteresowanych http://www.sklep.piwowin.pl/PLATKI_KOST ... fault.html
-
- Posty: 397
- Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
No to kostki są i tu: http://www.bimberhobby.pl/category.php? ... ory=12&p=2, aleś pisał o kostkach 2x2.
-
- Posty: 355
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Bieszczady
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
No tak, ale takowych chyba w sprzedaży nie ma :/ Trzeba samemu ustrugać.
-
- Posty: 5343
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
I znowu opiec, bo kostki zdaje się są tostowane już w swojej ostatecznej formie, więc z trzech stron może być surowa po ostruganiu:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 32
- Rejestracja: czwartek, 3 gru 2009, 18:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky,
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Dostałem parkiet dębowy (odpady produkcyjne, oczywiście surowy zaraz po cięciu)). Wymiary to jakies 8x23x180mm. Zamierzam toto upiec zgodnie z przepisem z pierwszego postu.
Ile takich szczapek dać na powiedzmy 10 litrów destylatu z pszenżyta o mocy ok 60%. Chodzi mi o rzad wielkości. 5 czy 50?
Robię pierwszą w życiu zbożówkę i mam zamiar ją trochę przeleżakować z dębem.
Ile takich szczapek dać na powiedzmy 10 litrów destylatu z pszenżyta o mocy ok 60%. Chodzi mi o rzad wielkości. 5 czy 50?
Robię pierwszą w życiu zbożówkę i mam zamiar ją trochę przeleżakować z dębem.
-
- Posty: 820
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Ja bym to policzył tak:
Normalnie leżakuje się w beczkach 225l. Wymiary takiej beczki: (http://austrovin.pl/beczki-drewniane/23 ... 225-l.html) wysokość 94-96cm, podstawa ok 56cm. Żeby nam to było trochę łatwiej liczyć (trochę oszukamy) przyjmijmy, że to walec h94, r28 - taki walec ma objętość 231l i pole powierzchni w zaokrągleniu 21500 cm. To teraz podzielmy pole walca przez jego objętość i uzyskujemy mniej więcej 93 cm2 / 1l.
Powierzchnia twojej kostki to jakieś 115 cm2.
Ilość szczapek: (93 cm2 x 10l)115cm2 = 8 szt.
Przy czym co ważne - z beczki wymywa tylko z jednej strony zaś twoje szczapki będą zanurzone całe przez co penetracja alkoholu będzie znacznie mocniejsza. Z drugiej strony pewnie nie chcesz trzymać urobku kilka lat... choć pewnie kilka miesięcy to tak. Ergo - dałbym 4 - 5 i co miesiąc smakował jak mocno się dębi.
Jeszcze od siebie - najpierw bym ługował drewno gorącą wodą - żeby wypłukać najbardziej agresywne taniny. Potem bym opali w piekarniku a potem jednak na miesiąc chociaż zalałbym winem czerwonym i słodkim może być nawet Kadarka lub inne tanie węgierskie. Potem wysuszył i dopiero dawał do destylatu.
EDYTKA:
Wstępne wyliczenia zdają się potwierdzać i być zgodne np. z tym http://winohobby.biz/pl/p/Klepka-debowa ... -1szt/1216 gdzie wychodzi 100% beczki 8-10 klepek o pow 110 cm na 100l co daje 88-110 cm2 na litr.
EDYTKA 2:
Z sąsiedniego, bardzo ciekawego tematu topic16292.html jest odniesienie do forum Home Distiller gdzie gość podaje swoje wyliczenia odnośnie starzenia w dużych beczkach. Wg niego powierzchnia do objętości to 50 - 74 cali2 / galon czyli po naszemu 320 - 475 cm2 / 3,79l => 84 - 125 cm2 na litr - jednak sam przy swoim projekcie stosuje znacznie niższy współczynnik w okolicach 50cm2/ litr co zgadza się niejako z radą żeby jednak podzielić ilość szczapek przez 2
Warto też zaznaczyć, że jednak starzenie alkoholu to nie tylko wymywanie związków z beczki a przede wszystkim oddychanie alkoholu!! Więc jeśli trzymasz w szkle to raz na jakiś czas warto odkorkować na jakiś czas - może przelać... beczki pewnie jednak do końca się nie podrobi...
Normalnie leżakuje się w beczkach 225l. Wymiary takiej beczki: (http://austrovin.pl/beczki-drewniane/23 ... 225-l.html) wysokość 94-96cm, podstawa ok 56cm. Żeby nam to było trochę łatwiej liczyć (trochę oszukamy) przyjmijmy, że to walec h94, r28 - taki walec ma objętość 231l i pole powierzchni w zaokrągleniu 21500 cm. To teraz podzielmy pole walca przez jego objętość i uzyskujemy mniej więcej 93 cm2 / 1l.
Powierzchnia twojej kostki to jakieś 115 cm2.
Ilość szczapek: (93 cm2 x 10l)115cm2 = 8 szt.
Przy czym co ważne - z beczki wymywa tylko z jednej strony zaś twoje szczapki będą zanurzone całe przez co penetracja alkoholu będzie znacznie mocniejsza. Z drugiej strony pewnie nie chcesz trzymać urobku kilka lat... choć pewnie kilka miesięcy to tak. Ergo - dałbym 4 - 5 i co miesiąc smakował jak mocno się dębi.
Jeszcze od siebie - najpierw bym ługował drewno gorącą wodą - żeby wypłukać najbardziej agresywne taniny. Potem bym opali w piekarniku a potem jednak na miesiąc chociaż zalałbym winem czerwonym i słodkim może być nawet Kadarka lub inne tanie węgierskie. Potem wysuszył i dopiero dawał do destylatu.
EDYTKA:
Wstępne wyliczenia zdają się potwierdzać i być zgodne np. z tym http://winohobby.biz/pl/p/Klepka-debowa ... -1szt/1216 gdzie wychodzi 100% beczki 8-10 klepek o pow 110 cm na 100l co daje 88-110 cm2 na litr.
EDYTKA 2:
Z sąsiedniego, bardzo ciekawego tematu topic16292.html jest odniesienie do forum Home Distiller gdzie gość podaje swoje wyliczenia odnośnie starzenia w dużych beczkach. Wg niego powierzchnia do objętości to 50 - 74 cali2 / galon czyli po naszemu 320 - 475 cm2 / 3,79l => 84 - 125 cm2 na litr - jednak sam przy swoim projekcie stosuje znacznie niższy współczynnik w okolicach 50cm2/ litr co zgadza się niejako z radą żeby jednak podzielić ilość szczapek przez 2
Warto też zaznaczyć, że jednak starzenie alkoholu to nie tylko wymywanie związków z beczki a przede wszystkim oddychanie alkoholu!! Więc jeśli trzymasz w szkle to raz na jakiś czas warto odkorkować na jakiś czas - może przelać... beczki pewnie jednak do końca się nie podrobi...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 304
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Pytanie do ludzików mających styczność z esencjami (własnymi) dębów - że wygodniejsze, to mi wyszło, ale czy smakowo przejdzie wszystko, co trzeba do produktu? Czy zrobienie takiej esencji powinno trwać dłuuugo by była zadowalająca?
-
- Posty: 12
- Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 09:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Szanowna braci bimbrownicza. Mam takie pytanie.
Czy wypiekanie drzewa owocowego typu śliwa, grusza, jabłoń potraktować czasowo tak samo jak dąb?
Czy wypiekanie drzewa owocowego typu śliwa, grusza, jabłoń potraktować czasowo tak samo jak dąb?
-
- Posty: 2273
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Wszystko zależy od gustu. Dla jednego wystarczy kilka dni, dla innego miesiące to mało. Po wprowadzeniu drewna do destylatu, trzeba co jakiś czas kontrolować stan zadębienia (zaśliwowania, zagruszenia
)

Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 12
- Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 09:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Darku. Jeśli można. Masz zupełną rację ale mi chodziło o czas wypiekania owocowych szczap. Z dębem nie mam problemu , jak w pierwszym poście i szczątki wychodzą rewelacyjne. Wczoraj pierwszy raz piekłem szczapki śliwy i jestem pod wrażeniem
Miałem tak cudny zapach w domu że żona była zachwycona jak może pieczone drzewo owocowe pachnieć. Dziś jadę z jabłonią zobaczę co to drzewo potrafi i jakie aromaty uzyskam
Miałem tak cudny zapach w domu że żona była zachwycona jak może pieczone drzewo owocowe pachnieć. Dziś jadę z jabłonią zobaczę co to drzewo potrafi i jakie aromaty uzyskam
-
- Posty: 100
- Rejestracja: środa, 27 wrz 2017, 16:40
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Szybkie pytanie. Zamówiłem płatki na allegro i dałem w ilości 4g na litr wódki spieszyłem się i spirytus rozcieńczyłem na szybko tzn wsypalem dęba do słoika i zaraz po tym zalałem to wrzątkiem następnie dodałem odpowiednią ilość spirytusu, wszystko nabrało od razu barwy ciemno brązowej .. można tak robić czy uszkodziłem sobie cenny spirytus? 

-
- Posty: 100
- Rejestracja: środa, 27 wrz 2017, 16:40
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Panowie macie jakiegoś sprawdzonego producenta takich płatków? Pierwsze lepsze z allegro? Nie jestem jakos do nich przekonany chodź bardzo dużo osób je tam kupuje.
-
- Posty: 6329
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Chyba nie ma polskiego producenta płatków. Wszystkie jakie znajdują się w ofercie handlowej to import, ale przecież możesz wybrać i rodzaj dębu i stopień stostowania, więc nie widzę problemów z doborem odpowiednich 

SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 100
- Rejestracja: środa, 27 wrz 2017, 16:40
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Tu nie chodzi o to jaki dąb wybrać, szukam sprzedawcy który ma sprawdzone płatki przez np użytkowników tego forum - mogę zapłacić nawet więcej byle mieć pewność, że jest to prawdziwy np dąb amerykański a nie ten ścięty a Polsce i wysuszony a później oferowany na allegro 

-
- Posty: 100
- Rejestracja: środa, 27 wrz 2017, 16:40
- Załączniki
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Kupiłem dęba od kilku sprzedawców i ten wypadł najlepiej :
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6810991422
Polecam produkty tego użytkownika allegro, bardzo ładnie pachnie destylat po karmieniu tymi płatkami
Ps. Można prosić doświadczonych użytkowników o udostępnienie informacji jaką ilość dodają na jaki czas do urobku? Na dzień dzisiejszy robię to na smak, mocno opiekany dąb amerykański
4g/litr max 5 dni
3g /litr 6dni
1.5g/litr 13 dni
Zapraszam do dyskusji i dzielenia się swoimi doświadczeniami
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6810991422
Polecam produkty tego użytkownika allegro, bardzo ładnie pachnie destylat po karmieniu tymi płatkami

Ps. Można prosić doświadczonych użytkowników o udostępnienie informacji jaką ilość dodają na jaki czas do urobku? Na dzień dzisiejszy robię to na smak, mocno opiekany dąb amerykański
4g/litr max 5 dni
3g /litr 6dni
1.5g/litr 13 dni
Zapraszam do dyskusji i dzielenia się swoimi doświadczeniami

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości