Czy stosować rurkę fermentacyjną?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Marcino305
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 3 lut 2009, 19:13

Post autor: Marcino305 »

Witam:)
Mam problem bo nie wiem czy dawać te rurkę do odpowietrzenia(taka jak się do wina daje).Mam zacier w 20 litrowym wiadrze
koncentraty wina
Awatar użytkownika

zbyszeek10
100
Posty: 111
Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:28
Krótko o sobie: Hmmmmm.
Ci co mnie znają wiedzą.
:).
Ulubiony Alkohol: Swojej produkcji. Piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: odpowietrzenie

Post autor: zbyszeek10 »

Witaj
myślę ,że nie jest to konieczne aczkolwiek ja zawsze wkładam tam rurkę nauczony produkcją wina im mniej zanieczyszczeń z zewnątrz tym lepiej dla zacieru i pracujących tam drożdży.

pozdrawiam i życzę miłego psocenia i dzielenia się tym na forum.

Zbyszek
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: odpowietrzenie

Post autor: Calyx »

Marcino305 pisze:Witam:)
Mam problem bo nie wiem czy dawać te rurkę do odpowietrzenia(taka jak się do wina daje).Mam zacier w 20 litrowym wiadrze
Zakladam, ze to pojemnik fermentacyjny z otworem
przystosowanym do zamocowania rurki fermentacyjnej.

Nie musisz jej uzywac,
wystarczy, ze zatkasz otwor korkiem z waty lub ligniny.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: odpowietrzenie

Post autor: Juliusz »

Skoro pytasz o rurkę to znaczy, że to jakiś fermenter.

Kwestia dawać rurkę fermentacyjną czy nie powstała tylko dlatego, że w zacierach mamy doczenienia bardzo często z wyjątkowo energiczną fermentacją. Produkowane jest tyle CO2, że często woda z rurki jest wydmuchana i nie spełnia zadania ochrony przed świństwami (muchym muszki i inne..)

Daj ściśnięta lekko gazę, ligninę ale uważaj aby Ci jej nie wypchnęło.

Mój duży fermenter (70L) jest zupełnie otwarty (bez dekla) daję cienki materiał (stare czyste pzreścieradło, na to czysty ręcznik i przyciskam krążkiem z blachy a nato mała butla z gazem (ciężarek).


** Dodatek nadzwyczajny: Raz gdy używałem kamienia jako ciężar 'udało mi się' położyć go na ten ręcznik bez blachy... Ułyszałem wyraźne chlupnięcie.
Ciao
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

longink1
Re: odpowietrzenie

Post autor: longink1 »

Witam, Kol. @marcino, Twoje pytanie można dwojako rozumieć; czy chodzi o odpowietrzenie jako połączenie z atmosferą, czy jako zabezpieczenie przed zakażeniem.

- naczynie z nastawem nie może być szczelnie zamknięte, z uwagi na wytwarzający się gaz CO2.
-wystarczającym zabezpieczeniem przed zakażeniem jest nakrycie naczynia czystą szmatą, choć zalecane jest, szczególnie przy powolnej fermentacji, (np. stosując drożdże winne) i latem, zabezpieczenie w postaci np. rurki fermentacyjnej, czy wężyka z odprowadzeniem do butelki z wodą.
Pozdrawiam longink1.
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Czy stosować rurkę fermentacyjną?

Post autor: cafekot »

Drożdże T3 - jak myślicie - czemu zalecane jest nie stosowanie rurki fermentacyjnej ??
Myślę że, z powodu bardzo intensywnej fermentacyji.
IMG_2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Czy stosować rurkę fermentacyjną?

Post autor: Zygmunt »

Sam sobie odpowiedziałeś :)
Ja zwykle przy T3 zakrywam wieko beczki ściereczkę i ściągam to dużą gumką recepturką- albo najlepiej połączonymi dwoma.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

dominik77
30
Posty: 38
Rejestracja: wtorek, 8 wrz 2009, 13:45
Re: Czy stosować rurkę fermentacyjną?

Post autor: dominik77 »

Witam! Jeśli tylko mogę coś na ten temat napisać, to tylko tyle, że kupiłem beczkę. 80l tam było, oryginalny dekielek z nakrętką, używam tylko tego dekielka i naprawdę znakomicie się sprawuje. Spróbuj! ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 wrz 2009, 21:07 przez Kucyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Litery, przecinki...
Kiedy pędzę, to tchu mi brakuje.
Kiedy degustuje, to mi smakuje.
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Czy stosować rurkę fermentacyjną?

Post autor: cafekot »

KTO napisał że, do T3 nie stosuje się rurki fermentacyjnej ?? :D
IMG_rura.jpg
(nastaw na śliwowicę)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Czy stosować rurkę fermentacyjną?

Post autor: bogdan »

Rurka świetna, a śliwowicy to chyba z pół litra będzie. :D

pozdrawiam Bogdan
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Czy stosować rurkę fermentacyjną?

Post autor: Calyx »

cafekot pisze:KTO napisał że, do T3 nie stosuje się rurki fermentacyjnej ?? :D
To nie rurka tyko wężyk ze słoikiem fermentacyjnym :D

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Czy stosować rurkę fermentacyjną?

Post autor: Zygmunt »

Ile tam jest litrów w tym balonie? Coś koło 10, nie? Jak kiedyś wstawiłem podobny patent do beczki 180l, o takiej:

Obrazek

...to mi wychlapało całą zawartość słoika :hahaha:

Dopiero 2l butelka dała radę wytrzymać "presję", ale okropnie to wszystko hałasowało, więc w końcu zamiast wodą napełniłem ją.... piaskiem. Muszki blokowało, dostęp powietrza blokował się sam, ciśnieniem CO2.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Czy stosować rurkę fermentacyjną?

Post autor: cafekot »

Zygmunt pisze:Ile tam jest litrów w tym balonie? Coś koło 10, nie?
Balon ma pojemność 50 l. - płynu jest 20 l + śliwki.
Śliwki macerowały się 4 dni w cukrze i dzięki pani osmozie wspaniale puściły sok (zrobiła się słodka zupa śliwkowa), rozrobiłem to 10-ma litrami wody.
Taka koleśność działania zawsze dawała mi aromatyczne nastawy - w przypadku win i nalewek - zobaczymy jak będzie z psotą?
Drożdże zaskoczyły po 2 godzinach od zaszczepienia.
IMG_śliwki.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

wallyb
30
Posty: 48
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2009, 21:39
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy stosować rurkę fermentacyjną?

Post autor: wallyb »

Zrobiłem zacier z drożdży t3 wg przepisu z torebki. Założyłem rurkę i nic się nie dziej, poza tym, że cały czas bąble zaiwaniają.
P.S. Wcale nie śmierdzą , coś mi się wydaje że to będą moje grzybki nr1.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 gru 2009, 22:22 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę sprawdzać pisownie zanim zamieścisz posta.
Awatar użytkownika

Under
50
Posty: 80
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 01:24
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Czy stosować rurkę fermentacyjną?

Post autor: Under »

T3 są dla mnie no. 1 ;)
powodzenia z nimi ;) z rurką jak i bez ;)
Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Czy stosować rurkę fermentacyjną?

Post autor: Coorp.pl »

Do zwykłego wiadra nieco trudno rurkę zainstalować ;) Zrób tak jak pisał Juliusz. Jeśli użyjesz drożdży gorzelnianych, możesz nawet w pierwszym dniu nieco uchylić przykrycie, bo szybciej fermentują i burzliwiej niż piekarnicze.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”