Cukrówka z ryżem - czy to ma sens?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Durik »

Witam
Właśnie będę odcedzał dwa wina z ryżu, i zastanawiam się czy tego ryżu ab nie wypłukać i nastawić na nim cukrówkę, Myślicie że to będzie miało sens, tzn czy ryz może mieć jakiś pozytywny wpływ na psotkę czy nie ma sensu się bawić??
Ostatnio zmieniony sobota, 9 lut 2013, 23:07 przez Durik, łącznie zmieniany 1 raz.

patryk3381
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 25 sty 2012, 13:12
Podziękował: 1 raz
Re: Cukróka z ryżem - czy to ma sens?

Post autor: patryk3381 »

Witam, właśnie mam podobny dylemat.
Chciałem spróbować coś nowego i nastawić cukrówkę z ryżem i rodzynkami, tylko zastanawiałem się czy smak faktycznie zmieni się na plus?? Chętnie poznał bym zdanie ktoś kto próbował czegoś takiego.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

ZdroweDomowe
50
Posty: 87
Rejestracja: sobota, 26 sty 2013, 18:29
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cukróka z ryżem - czy to ma sens?

Post autor: ZdroweDomowe »

Odpowiedź znajduje się tak blisko. Po prostu zrób to i sam zobacz. Możesz użyć enzymu scukrzającego skrobię.

Pozdrawiam

ps.próba nie strzelba.

patryk3381
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 25 sty 2012, 13:12
Podziękował: 1 raz
Re: Cukrówka z ryżem - czy to ma sens?

Post autor: patryk3381 »

Może masz racje, zamiast myśleć 'trza' się zabrać do roboty!:)

Pozdrawiam

radius6
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 21 kwie 2012, 21:35
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Cukrówka z ryżem - czy to ma sens?

Post autor: radius6 »

@patryk3381

Samej cukrówki 1410 z rodzynkami nie robiłem, ale psotę z wina ryżowego robie od dawna, na moim pancerniku wychodzi bardzo delikatna, i chyba tylko nastaw z kukurydzy daje lagodniejszy trunek. Oczywiście dwa psocenia i minimum trzy miesiące lezakowania.( chociaz swego czasu poszla "trzydniowa " i tez smakowało:-).Testowałem różne drożdże, najlepiej wychodziło na
G-955, chociaz i Turbo Fruit dały dobry efekt.


@ZdroweDomowe

Enzym do skrobi IMHO nie pomoze, musiałbys użyć grzybków do ryzu:
http://piwodziej.pl/pl/p/Koji-Kin-10g-kultura-do-Sake/173

pozdro
Awatar użytkownika

ZdroweDomowe
50
Posty: 87
Rejestracja: sobota, 26 sty 2013, 18:29
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cukrówka z ryżem - czy to ma sens?

Post autor: ZdroweDomowe »

Co do enzymu miałem na myśli ten - Enzym AlphaAmylaza 4g dostępny w sklepie euro win.
Próbuj Kolego, szczerze zachęcam do eksperymentów a to dlatego że inowacja i pomysłowość rozwija nasze pasję i możliwości.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cukrówka z ryżem - czy to ma sens?

Post autor: radius »

ZdroweDomowe pisze: Enzym AlphaAmylaza 4g dostępny w sklepie euro win.
W naszym sklepiku również jest, po co wysyłać od razu gdzieś daleko ;)
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-42 ... za-4g.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

ZdroweDomowe
50
Posty: 87
Rejestracja: sobota, 26 sty 2013, 18:29
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cukrówka z ryżem - czy to ma sens?

Post autor: ZdroweDomowe »

Drogi Kolego tylko przytoczyłem przykład:-) a ten dostawca akurat jest blisko mnie:-)
Czekam na uzasadnienie poprzednika odnośnie nieskuteczności enzymu. Grzybki oryginalne pozwolą uzyskać ale sake.

Pozdrawiam

alkovirus
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 21 paź 2012, 11:14
Re: Cukrówka z ryżem - czy to ma sens?

Post autor: alkovirus »

Enzym alfa amylaza tylko upłynnia skrobię to znaczy rozbija długie łańcuchy cząsteczek skrobi na krótsze. Najpierw stosujemy alfa amylazę (enzym upłynniający) a po około godzinie glukoamylazę (enzym scukrzający) który rozkłada już upłynnioną skrobię na cukry proste, które drożdże bez problemu skonsumują.
Enzymy kosztują grosze a ich użycie jest proste i wcale nie pracochłonne, w porównaniu do zacierania jęczmieniem to pikuś.

Panpioter
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 21 lip 2017, 14:55
Re: Cukrówka z ryżem - czy to ma sens?

Post autor: Panpioter »

Witam mam pytanie co do wina z ryżu zrobiłem według przepisu drugi nastaw na tym samym ryżu i wyszedł gęsty syrop (sok) pierwszy raz się z czymś takim spotkałem czy ktoś mi powie czemu - co się stało i czy można to naprawić????

Panpioter
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 21 lip 2017, 14:55
Re: Cukrówka z ryżem - czy to ma sens?

Post autor: Panpioter »

Witam nastawiony kolejne według przepisów i znów wyszedł kisiel gesty z białą piana na wierzchu co robię nie tak???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”