Cukrówka z ryżem - czy to ma sens?
-
Autor tematu - Posty: 364
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Witam
Właśnie będę odcedzał dwa wina z ryżu, i zastanawiam się czy tego ryżu ab nie wypłukać i nastawić na nim cukrówkę, Myślicie że to będzie miało sens, tzn czy ryz może mieć jakiś pozytywny wpływ na psotkę czy nie ma sensu się bawić??
Właśnie będę odcedzał dwa wina z ryżu, i zastanawiam się czy tego ryżu ab nie wypłukać i nastawić na nim cukrówkę, Myślicie że to będzie miało sens, tzn czy ryz może mieć jakiś pozytywny wpływ na psotkę czy nie ma sensu się bawić??
Ostatnio zmieniony sobota, 9 lut 2013, 23:07 przez Durik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 35
- Rejestracja: środa, 25 sty 2012, 13:12
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 87
- Rejestracja: sobota, 26 sty 2013, 18:29
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 35
- Rejestracja: środa, 25 sty 2012, 13:12
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 54
- Rejestracja: sobota, 21 kwie 2012, 21:35
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Cukrówka z ryżem - czy to ma sens?
@patryk3381
Samej cukrówki 1410 z rodzynkami nie robiłem, ale psotę z wina ryżowego robie od dawna, na moim pancerniku wychodzi bardzo delikatna, i chyba tylko nastaw z kukurydzy daje lagodniejszy trunek. Oczywiście dwa psocenia i minimum trzy miesiące lezakowania.( chociaz swego czasu poszla "trzydniowa " i tez smakowało:-).Testowałem różne drożdże, najlepiej wychodziło na
G-955, chociaz i Turbo Fruit dały dobry efekt.
@ZdroweDomowe
Enzym do skrobi IMHO nie pomoze, musiałbys użyć grzybków do ryzu:
http://piwodziej.pl/pl/p/Koji-Kin-10g-kultura-do-Sake/173
pozdro
Samej cukrówki 1410 z rodzynkami nie robiłem, ale psotę z wina ryżowego robie od dawna, na moim pancerniku wychodzi bardzo delikatna, i chyba tylko nastaw z kukurydzy daje lagodniejszy trunek. Oczywiście dwa psocenia i minimum trzy miesiące lezakowania.( chociaz swego czasu poszla "trzydniowa " i tez smakowało:-).Testowałem różne drożdże, najlepiej wychodziło na
G-955, chociaz i Turbo Fruit dały dobry efekt.
@ZdroweDomowe
Enzym do skrobi IMHO nie pomoze, musiałbys użyć grzybków do ryzu:
http://piwodziej.pl/pl/p/Koji-Kin-10g-kultura-do-Sake/173
pozdro
-
- Posty: 87
- Rejestracja: sobota, 26 sty 2013, 18:29
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cukrówka z ryżem - czy to ma sens?
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-42 ... za-4g.html
W naszym sklepiku również jest, po co wysyłać od razu gdzieś dalekoZdroweDomowe pisze: Enzym AlphaAmylaza 4g dostępny w sklepie euro win.
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-42 ... za-4g.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 87
- Rejestracja: sobota, 26 sty 2013, 18:29
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cukrówka z ryżem - czy to ma sens?
Enzym alfa amylaza tylko upłynnia skrobię to znaczy rozbija długie łańcuchy cząsteczek skrobi na krótsze. Najpierw stosujemy alfa amylazę (enzym upłynniający) a po około godzinie glukoamylazę (enzym scukrzający) który rozkłada już upłynnioną skrobię na cukry proste, które drożdże bez problemu skonsumują.
Enzymy kosztują grosze a ich użycie jest proste i wcale nie pracochłonne, w porównaniu do zacierania jęczmieniem to pikuś.
Enzymy kosztują grosze a ich użycie jest proste i wcale nie pracochłonne, w porównaniu do zacierania jęczmieniem to pikuś.