Wszelkie przepisy na piwa domowe
Awatar użytkownika

Autor tematu
HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Browar Atomowy - made by HomoChemicus

Postautor: HomoChemicus » wtorek, 6 sty 2015, 19:43

I ja postanowiłem założyć na tym forum dziennik piwowara.

Spis:

# 1 - Super Stout (Stout)
# 2 - Rozbójnik (Pale Ale)
# 3 - Marry Christmas (Świąteczne Ale)
# 4 - Rogacz (Roggenbier)
# 5 - Belgian Dubbel
# 6 - Summer Ale
# 7 - Grodziskie
# 8 - Piwo czarno bezowe
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 sty 2015, 19:56 przez HomoChemicus, łącznie zmieniany 4 razy.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus

Postautor: HomoChemicus » wtorek, 6 sty 2015, 19:48

# 1 - Super Stout (Stout) - warzone 6.09.2014


Zasyp:

- Strzegom słód pale ale 2,0 kg,
- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,2 kg,
- Strzegom słód jęczmień prażony 0,2 kg,
- Strzegom słód czekoladowy ciemny 0,1 kg,


Dodatki:

brak
Zacieranie:

- 60 min. - 67 °C
- w 50 minucie wrzucone słody ciemne.
Mash out

Gotowanie:
60min.
30 g - Magnum - 60'


Drożdże:
S-04 , fermentacja 19°C


Po wysłodzeniu otrzymałem 12 l 11BLG
Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 10 l 12 blg
Ekstrakt końcowy: 3°Blg
IBU: 40,5

27.09,2014 Zabutelkowane z 60g cukru.


Komentarz:
Po dwóch tygodniach nie miało w ogóle gazu. Po miesiącu się nagazował, jednak piana jest słaba.
Przy ostatecznym pomiarze cukru spróbowałem i stwierdziłem, że goryczka będzie za wysoka jak na ten styl (stąd nazwa piwa).




# 2 - Rozbójnik (Pale Ale) - warzone 8.09.2014


Zasyp:

- Strzegom polski słód pale ale - 2 kg
- Strzegom słód karmelowy 300 - 0,1kg

Dodatki:

brak
Zacieranie:

- 60 min. - 67 °C
Mash out

Gotowanie:
70min.

- 15g Marynka - 70'
- 15g Lubelski - 20'



Drożdże:
S-04 , fermentacja 19°C


Po wysłodzeniu otrzymałem 13 l 11BLG
Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 11 l 12 blg
Ekstrakt końcowy: 2°Blg
Alkohol: 5,2%
IBU: 31*
*według BrewTarget

27.09,2014 Zabutelkowane z 60g cukru.


Komentarz:
Dobre piwko, można buło trochę bardziej chmielić.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Awatar użytkownika

Autor tematu
HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus

Postautor: HomoChemicus » wtorek, 6 sty 2015, 19:50

# 3 - Marry Christmas (Świąteczne Ale) - warzone 8.10.2014


Zasyp:

- Strzegom słód pale ale - 2,2 kg,
- Strzegom słód karmelowy 300 - 0,2 kg,
- Słód czekoladowy ciemny 0,05 kg,
- Słód jęczmień prażony 0,05 kg
- 0,8 kg miodu gryczanego

Dodatki:

- 20g curacao
- 20g imbiru
- 3 goździki
- 0,5 gwiazdki anyżu
- 0,5 gałki muszkatołowej całej
- 5 ziaren kardamonu
- 3 kawałki cynamonu (8g)

Zacieranie:

- 60 min. - 68 °C
Mash out

Gotowanie:
60min.

- 15g Challenger - 60'
- 6g Marynka - 60'
- 15g Fuggles - 10'
- 4g Marynka - 10'
- dodatki - 10'



Drożdże:
S-04 , fermentacja 19°C

Objętość: 10L
Ekstrakt początkowy: 18°Blg
Ekstrakt końcowy: 4°Blg
Alkohol: 7,2%
IBU: 38

30.10.14r. Zabutelkowane 60g cukru+30 słodzików.


Komentarz:



# 4 - Rogacz (Roggenbier) - warzone 9.10.2014


Zasyp:

- Słód żytni Weyermann - 1kg,
- Strzegom pilzneński - 0,8kg
- Strzegom monachijski II - 0,4kg
- Strzegom karmelowy 300 - 0,1kg
- Strzegom karmelowy 600 - 0,05
- Strzegom słód pszeniczny - 0,2kg

Dodatki:
brak

Zacieranie:


40min - 47°C
10 min - 52°C
30 min - 62°C
45 min - 72°C
Mash out

Gotowanie:
70min.


10g perle - 70'
10g perle - 30'
5g perle - 10'
Drożdże:

Fermentis Safbrew WB-06, fermentacja 19°C
Objętość: 10L
Ekstrakt początkowy: 13°Blg
Ekstrakt końcowy: 2°Blg
Alkohol: 5,7%
IBU: n/n

30.10.14r. Zabutelkowane 17x0,5l+1x0,4l 50g cukru.


Komentarz:
Filtracja to koszmar, ale jakoś poszło. Bardzo dobre piwo. Pewnie kiedyś jeszcze zrobię.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Awatar użytkownika

Autor tematu
HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus

Postautor: HomoChemicus » wtorek, 6 sty 2015, 19:54

# 5 - Belgian Dubbel - warzone 29.11.2014


Zasyp:

- Słód Pale Ale - 3,8kg,
- Monachijski II - 0,7kg
- Special B - 0,3kg
- Crystal 400 - 0,25kg
- Aroma - 0,2kg

Dodatki:

Cukier kandyzowany płynny 200ml
Cukier kandyzowany brązowy 0,25kg

Zacieranie:


20 min - 63°C
40 min - 73°C
Mash out

Gotowanie:
90min.

40g Saaz - 70'
Dodatki - 15'

Drożdże:

Fermentis Abbaye 21°C


Objętość: 20L
Ekstrakt początkowy: 18°Blg
Ekstrakt końcowy: 3°Blg
Alkohol: 7,8%
IBU: 19



Komentarz:
Jak dla mnie za mocne i zbyt wytrawne. Następny raz zredukuję ilość cukru.


17 grudzień 2014 - # 5 - Belgian Dubbel - zabutelkowane z 160g cukru, ekstrakt końcowy 3°Blg.



# 6 - Summer Ale - warzone 30.12.2014


Zasyp:

- Pilzneński - 2kg,
- Wiedeński - 1,6kg
- Pszeniczny - 0,3kg
- Karmelowy 30 - 0,4kg

Dodatki:


Zacieranie:


30 min - 63°C
40 min - 73°C
Mash out

Gotowanie:
60min.

8g Galaxy - 60'
20g Montueka - 15'
20g Amarillo - 10'
25g Galaxy - 5'

Drożdże:
Safale S-04 - 19°C


Objętość: 21L
Ekstrakt początkowy: 14°Blg
Ekstrakt końcowy: n/n
Alkohol: n/n
IBU: n/n



Komentarz:
To jest zestaw z TB. Miało wyjść 12Blg, a wyszło 14. Wydajność wyszła mi 72%.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Awatar użytkownika

Autor tematu
HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus

Postautor: HomoChemicus » piątek, 30 sty 2015, 12:46

Warka #6 zabutelkowana z 120g cukru. Ekstrakt końcowy 4°Blg. IBU: 33 Alkohol: 5,2%
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Awatar użytkownika

Autor tematu
HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus

Postautor: HomoChemicus » piątek, 13 lut 2015, 12:33

# 7 - Grodziskie - warzone 12.02.2015


Zasyp:

- Wędzony Bestmalz - 1,3kg,
- Pszeniczny - 0,8kg
- Pilzneński - 0,4kg

Dodatki:


Zacieranie:

35 min - 63°C
30 min - 72°C
Mash out

Gotowanie:
60min.

30g Lomik - 60'
20g Lomik - 20'

Drożdże:
Fermentis S-33 - 19°C


Objętość: 21L
Ekstrakt początkowy: 8°Blg
Ekstrakt końcowy: 2°Blg
Alkohol: 3,1%
IBU: 22
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Awatar użytkownika

Autor tematu
HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus

Postautor: HomoChemicus » sobota, 28 lut 2015, 19:45

Warka #7 zabutelkowana w 40 x 0,5l z 130g cukru.
Do tej pory używałem do etykiet papieru samoprzylepnego, ale z butelek nie chciał schodzić klej. Dostałem radę, aby wydrukawać etykiety na zwykłym papierze, a potem przykleić na mleko. Jestem zaskoczony skutecznością mleka. Zrobiłem próbę odmaczania etykiety na jednej butelce, parę minut i sama odpada.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Awatar użytkownika

Autor tematu
HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus

Postautor: HomoChemicus » niedziela, 10 maja 2015, 18:32

# 8 – Piwo czarno bezowe - warzone 10.05.2015


Zasyp:

- Wiedeński Typ II – 1 kg,
- Pale Ale – 1 kg
- Pilzneński – 1 kg

Dodatki:

Sok z czarnego bzu (z sokownika) 1,5L

Zacieranie:

1 min - 62°C
60 min - 72°C
Mash out

Gotowanie:
60min.

15g Marynka - 60'

Drożdże:
Safale S-04- 19°C


Objętość: 21L
Ekstrakt początkowy: 14°Blg
Ekstrakt końcowy:
Alkohol:
IBU: 16



Komentarz:
Słabo czuć czarny bez. Zobaczymy jak będzie.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Awatar użytkownika

Autor tematu
HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus

Postautor: HomoChemicus » niedziela, 14 cze 2015, 18:12

Warka #8 zabutelkowana (20,33L) z 120 słodzikami i 90g cukru. Gęstość końcowa 2°BLG.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 91
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Browar Atomowy - made by HomoChemicus

Postautor: matahari » niedziela, 9 lip 2017, 07:55

I bardzo dobrze że dzielisz się przepisami na browarka. Wieczorem wypije twoje zdrowie.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl


Wróć do „Przepisy na Piwo Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość