Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5255
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: Zygmunt » sobota, 30 sty 2010, 22:30

Zajrzyj na forum SWiMP-u (Stowarzyszenie winiarzy i miodosytników polskich)- tam prowadzone są akcje hurtowej sprzedaży miodu, ceny są podane.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

manowar
600
Posty: 613
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: manowar » niedziela, 31 sty 2010, 11:02

Dorzucę swoje 3 grosze do tego co zostało powiedziane po poście Kucyka - ale nie będę cytował bo leniwy się zrobiłem ostatnio :D

1. cena miodu w akcjach SWIMP to ok. 150 zł za 10l wiaderko (10l = 15kg)- może się wahać w zależności od rodzaju miodu

2. moje miody wcale nie smakują wybornie w trakcie fermentacji - mało tego - po pierwszym zlaniu były niesmaczne. Dopiero 6 tygodni z płatkami dębu a potem minimum 6tygodni w kamionce nadaje im pożądanych walorów smakowych

3. kucyku moja osobista rada na przyszłość - jak będziesz kupował miody w ogólnodostępnych miejscach sprzedaży typu market to wybieraj te nieskrystalizowane!! bo są one świeższe (zakładając że w marketach się nie podgrzewa miodu bo za dużo z tym babrania)
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: Kucyk » niedziela, 31 sty 2010, 12:28

Krystalizujący miód kupiłem, bo spotkałem się z opinią, że prawdziwy, nieoszukany miód właśnie krystalizuje. Moja wiedza winiarska, a tym bardziej miodosytnicza jest zerowa, dlatego traktuję mój pierwszy nastaw jako próbno-ćwiczebny. Natomiast jestem i będę bardzo wdzięczny Kolegom za wszelkie sugestie i uwagi, gdyż jak powiadam, to jest mój pierwszy raz...

Cena miodu zakupionego przeze mnie wynosiła w przeliczeniu 16,7zł/L.
Zapytanie o hurtową cenę miodu miało na celu określenie kosztów produkcji "do piwnicy" którą, jeśli będę zadowolony z eksperymentu, chciałbym podjąć. Finalnie pragnął bym starzyć miód w beczkach dębowych 50L przez kilka lat.

Ale to tylko takie marzenia w zimowe południe. :D
Obrazek أسامة بن لادن


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: Maro. » poniedziałek, 1 lut 2010, 19:06

Witam Kolegów :D

Kolega manowar wspomniał coś o płatku debu.
Jak to wyglada i gdzie to moge kupic???
Czy raczej moge wrzucić kilka wiórek debowych i to bedzie to???

Bo ja tam podawałem przepis i on był cos nie tak, za mało miodu.
A ja tam dodałem sok malinowy,a jak by jeszcze dodac tego dębu???
Bo jeżeli chodzi o smak to nie jest zbyt ciekawy.

Co Wy o tym myślićie???

Pozdrawiam Maro :poklon;

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5255
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: Zygmunt » poniedziałek, 1 lut 2010, 19:52

Płatki kupisz chociażby w EuroWinie.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 19:16
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: czutka » poniedziałek, 1 lut 2010, 21:33

Witam Maro

Do twojego nastawu, dodaj litr miodu.Pamiętaj, trójniak, to część miodu na dwie części wody.Czwórniak, część miodu na trzy części wody, przy czym soki liczymy jako wodę.
Jak nie zachowasz proporcji, cały nastaw może zachorować a to z powodu zbyt małej ilości alkoholu. W oryginalnym przepisie podają by na pięć litrów trójniaka dodać ćwiartkę spirytusu.Dębu dodaj jak miód będzie wyklarowany.Dębem postarzasz alkohole.


Pozdrawiam
Czutka

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: Kucyk » sobota, 13 lut 2010, 13:58

Miód mój bardzo wolno pracuje pomimo posadowienia dymiona w pobliżu piecyka. Na dnie osiadł osad drożdżowy. Nie podoba mi się to. Rurka wydaje się być martwa (2 bąble na minutę), pojedyncze banieczki CO2 idą w górę fermentującej cieczy.
Badania organoleptyczne wykazały dużą słodycz nastawu. Aby poruszyć fermentację dodałem właśnie torbę (7g) Bayanusów. Może te grzyby zaczną jakąś konkretną jazdę, bo Madeiry się w tym przypadku najwyraźniej zesrały... :bezradny:
Obrazek أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 19:16
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: czutka » sobota, 13 lut 2010, 22:26

Witam Kucyka.
Czutka mówił, daj bajanusy, są najlepsze do miodów. Ja robiłem na madera, tokay, bajanus.
Te ostatnie to extra "orange" klasa.
Ostatnio zmieniony piątek, 19 lut 2010, 21:18 przez czutka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: Kucyk » sobota, 13 lut 2010, 22:49

I mamy efekt! Po kilkugodzinnym bezruchu (bańka w rurce co 30s.) już widać życie. Po podświetleniu szyjki balona widać całe chmary bąbelków zdążające do góry.
Zobaczymy co będzie dalej...
Obrazek أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 19:16
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: czutka » sobota, 13 lut 2010, 22:59

Ja do swoich miodów, po zklarowaniu, na dziesięć litrów dodaje, ćwiartkę psoty 70%
oraz , dąb prażony.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2582
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: Wald » środa, 17 lut 2010, 22:25

Witam kolegów -smakoszy miodów wszelakiego rodzaju. ;)

Po pierwsze muszę się przyznać, że podglądam Was od dawna :poklon; .
Od chwili kiedy postanowiłem popełnić własny miodzik. Surowiec mam gratis (połowa nastawu dla sponsora pszczelarza), bo kolega chcąc cofnąć krystalizację zapomniał wyłączyć gaz. I w ten oto sposób nie miałem dylematu sycić -nie sycić. :P Pierwszy wyrób pewnie i tak bym chciał zrobić bezpiecznie. Wyszło to to prawie jak dwójniak, bo nie dolałem wody po syceniu i z 5 litrów miodu wyszło 9.5 litra brzeczki. Na początku napowietrzałem ją co czas jakiś i wtedy dostawała takiego kopa, że aż miło było słuchać przez dwa dni. Później znowu spowalniała. W tej chwili (czyli 3,5 roku) sklarowane stoi i nabiera mocy i smaku. Przykro tylko, że nie mam beczułki dębowej, bo myślę że tylko tego mojemu miodowi będzie brakować. Smak próbowałem przy każdej okazji i za prawdę powiadam Wam, CO RAZ TO LEPSZY!!! A piłem już wiele :ok: i mam do czego porównać.

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc.
Za kolejne 3,5 roku obiecuje pochwalić się co mi wyszło.
W tak zwanym międzyczasie chcę podjąć kolejną próbę -może już nie tak ambitną żeby czekać siedem lat, ale jakiś trójniak owocowy? :idea:
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: Maro. » niedziela, 21 lut 2010, 18:37

Witam :D

Ja w mój miodek zaaplikowałem pirosiarczanpotasu.
I teraz jak chce dodac jeszcze jedna partie miodu bo jest go za mało jak wcześniej pisali koledzy.

To znów musze dodawac drożdże???

Pozdrawiam Maro :poklon;

Awatar użytkownika

manowar
600
Posty: 613
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: manowar » niedziela, 21 lut 2010, 23:43

Nie bardzo rozumiem. Zabiłeś drożdże i dalej chcesz fermentować? To bez sensu. Jak chcesz dodać miód to tylko dla dosłodzenia.
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2582
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: Wald » poniedziałek, 22 lut 2010, 11:07

Wymordował wszystko :bardzo_zly: żeby zacząć od początku. Można i tak.
Drożdża nie masz tam żadnego. Więc bez nowych to nic się nie zadzieje.
Tyle że trucizna :o chyba pozostaje w nastawie i restart będzie trudny. Lepiej było go sycić i na 100% można wszystko zacząć od mowa. Mój mocny dwójniak poszedł na drożdżach malaga (podwójna porcja) :ok: . Oczywiście mocno wspomagany pożywką.
Miody to zajęcie (jak było na forum) dla bardzo cierpliwych.
POZDRAWIAM
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 230
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 20:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: Agneskate » poniedziałek, 22 lut 2010, 11:16

Wald pisze:
Miody to zajęcie (jak było na forum) dla bardzo cierpliwych.
POZDRAWIAM

O to prawda. Kucyk co i rusz obawia się, że coś za wolno pracuje miodzik. Do tego stopnia, że balon stoi na podgrzewanej poduszce. 8-)
Pozdrawiam Aga


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: Maro. » poniedziałek, 22 lut 2010, 17:48

Siema :D

To ja może zostawię to na tych nie do końca dobrych proporcjach (co będzie to będzie),
a na miodku który kupiłem postawie nowego trójniaka.

A mam jeszcze takie pytanie.
Po jakim czasie mogę rozlać do butelek miodek???
A starzeć go dębem??? Czy zostawić go tak jak jest???

Pozdrawiam Maro ;)

Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 19:16
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: czutka » poniedziałek, 22 lut 2010, 20:49

Siemka Maro.

Miody i wina zlewamy do butelek po całkowitym wyklarowaniu.
Mój wiśniak trójniak, stoi w od lipca i jeszcze nie jest klarowny w 100%
Do miodów dodaje dąb prażony, robi super smaczek.
Pamiętaj, trójniak, to część miodu, na dwie części wody.



Pozdrawiam Czutka.


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: Maro. » poniedziałek, 22 lut 2010, 21:16

Czutka

A ty kupujesz dęba czy sam prażysz???
Czytałem kiedyś o tym ze można samemu ta czynność zrobic, tylko to było dawno i wtedy nie sądziłem ze bede robił miodek.

Może ktoś z was wie coś wiecej na ten temam,bo jeżeli chodzie o dęba takiego zwykłego to nie mam problemu z dostepem do wiórów czy też litego drewna.

Pozdro... Dzieki wielkie

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2582
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: Wald » wtorek, 23 lut 2010, 00:08

Maro. pisze:To ja może zostawię to na tych nie do końca dobrych proporcjach (co będzie to będzie),
a na miodku który kupiłem postawie nowego trójniaka.

Nie jestem fachowcem -miodosytnikiem. :bezradny: Winiarzem też nie jestem. Jednak nie zostawiłbym tego samego sobie. Dziś nic nie zrobisz. :bezradny: Poczekaj dwa -trzy tygodnie. Powinien pirosiarczanpotasu się rozłożyć. :ok: Nastaw nową matkę z tego właśnie nastawu na porządnych drożdżach. :odlot: Jeśli zaskoczy to reszta też powinna. Dopraw wszystko do smaku i życzę powodzenia. :poklon;
POZDRAWIAM
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 19:16
Załączniki
Re: Trójniak

Postautor: czutka » wtorek, 23 lut 2010, 13:14

Maro.
Płatki kupuje w http://www.euro-win.pl. Płatki dębowe 8MT, są to płatki średnio prażone.
Sposób użycia jest na opakowaniu.Bajanusy też mają. Naprawdę polecam.

Czutka


Wróć do „Miody Pitne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość