Dziwna Fermentacja

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
rafal_sta
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 10 sty 2010, 19:09
Ulubiony Alkohol: Wodka Wodeczka :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Wielka Brytania

Post autor: rafal_sta »

Witam
W piątek nastawiłem swój pierwszy nastaw (20l wody 4kg cukru 400g drożdży)
I nie jestem pewien czy wszystko jest ok. Drożdże użyłem takie http://www.tesco.com/superstore/xpi/6/xpi59409216.htm Pierwszy okres fermentacji był bardzo burzliwy a dzisiaj ustal całkowicie. Sprawdziłem zawartość cukru i pokazało ze jest zero w smaku zacier jest kwaśny . Czy to znaczy ze już przerobiło cały cukier i trzeba już przepuścić?
promocja
Awatar użytkownika

Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: Dziwna Fermentacja

Post autor: Qwet »

Drożdży dałeś cholernie dużo, na pewno już przerobiły cały cukier. Możesz dodać jeszcze z kilogram cukru rozpuszczony w 0,6l wody - będzie fermentować dalej. Możesz też od razu wlać w kanę i destylować ;) ale wtedy bimberku będzie mniej.
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)

Autor tematu
rafal_sta
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 10 sty 2010, 19:09
Ulubiony Alkohol: Wodka Wodeczka :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Wielka Brytania
Re: Dziwna Fermentacja

Post autor: rafal_sta »

Qwet pisze:Drożdży dałeś cholernie dużo, na pewno już przerobiły cały cukier. Możesz dodać jeszcze z kilogram cukru rozpuszczony w 0,6l wody - będzie fermentować dalej. Możesz też od razu wlać w kanę i destylować ;) ale wtedy bimberku będzie mniej.
Za dużo? to jaka jest proporcja? 1kg cukru 4 litra wody i 100g drożdży? Chyba ze te drożdże to jakieś robotne są:D
Zacier wystawiłem na zewnątrz do sklarowania wiec nie będę się bawił w dodawanie cukru.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Dziwna Fermentacja

Post autor: Zygmunt »

rafal_sta pisze:1kg cukru 4 litra wody i 100g drożdży?
Tak.

Dlaczego klarujesz na dworze?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
rafal_sta
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 10 sty 2010, 19:09
Ulubiony Alkohol: Wodka Wodeczka :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Wielka Brytania
Re: Dziwna Fermentacja

Post autor: rafal_sta »

Zygmunt pisze:
rafal_sta pisze:1kg cukru 4 litra wody i 100g drożdży?
Tak.

Dlaczego klarujesz na dworze?
Podobnież w niskich temperaturach przebiega to szybciej a u mnie na dworze jest około 5-6C
Awatar użytkownika

Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: Dziwna Fermentacja

Post autor: Qwet »

Nie zwróciłem uwagi, myślałem że skoro dajesz linka, stosujesz drożdże do fermentacji. Tak czy inaczej już ci cukier zeżarło. Skoro wystawiłeś na temperatury 5-6*C to już nie dodawaj cukru tylko do kany i destyluj.
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”